Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Europski socijalni model trebaju osjetiti i hrvatski radnici'

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
17.11.2017.
u 17:20

- Mislim da je dokument koji smo usvojili, stup socijalnih prava s 20 načela, vrlo kvalitetan - rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon socijalnog summita u Švedskoj da je važno da europski socijalni model bude materijaliziran tako da ga osjete i hrvatski radnici.

- Mislim da je dokument koji smo usvojili, stup socijalnih prava s 20 načela, vrlo kvalitetan. On rezimira mnoga dosadašnja postignuća - rekao je Plenković, ističući da je ovo prvi socijalni summit nakon 20 godina.

- Za nas je važno da europski socijalni model, koji se pokazao globalno gledajući najuspješniji, bude materijaliziran tako da ga osjete i hrvatski radnici i svi koji su zaposleni u Hrvatskoj - rekao je Plenković.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Na pitanje novinara koji je sljedeći korak po pitanju implementacije tih smjernica, Plenković je rekao da dokument nije pravno obvezujuć, a da je na državama članicama da uzimajući u obzir ova načela predlažu zakonska rješenja koja idu u prilog socijalnoj zaštiti.

- Vi znate da je u programu moje vlade društvena solidarnost jedan od ključnih elemenata, stoga i njegujemo socijalni dijalog s našim partnerima, i sa sindikatima i poslodavcima. Sve ove teme smo raspravili ovog tjedna na pripremnom sastanku koji je bio vrlo sadržajan, a ministar Pavić ima trajnu zadaću da na mjesečnoj bazi sve dokumente vezane za ovaj paket raspravi i da naši socijalni partneri pravodobno budu uključeni u zakonski proces - rekao je Plenković.

Premijer je rekao da je, što se tiče Direktive o izaslanim radnicama, bitan balans kako bi se izbjegla dampinška situacija na tržištima rada Zapadne Europe, ali i postojala mogućnost za naše tvrtke da imaju radnike i odrađuju poslove.

Plenković je rekao da se na summitu govorilo i o pitanjima obrazovanja i kulture. Rekao je da se oko obrazovne reforme u Hrvatskoj vode vrlo angažirane rasprave, te da je slično i u drugim zemljama.

- Kad je riječ o kulturi, izrazio sam zadovoljstvo da je Hrvatska 2020. godine ne samo predsjedavajuća Europske unije, nego je i Rijeka Europska prijestolnica kulture - rekao je Plenković.

Pogledajte i video neobičnog susreta Junckera i Plenkovića:

Komentara 5

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
08:19 18.11.2017.

Velika je razlika izmmedju ove vlade i najgore vlade u povjesti Zorana Milanovica. I gospodarstvo bolje funkcionira od kad nema Panenica, Kovacica, Problem je sto ce nam na proljece faliti radnika ako ne prestane iseljavanje i ne pocne povratak dijaspore.

Avatar dobry
dobry
23:02 17.11.2017.

Gospodine Premijeru, ako imate poštene namjere glede hrvatskoga radništva, prvo morate iskorjenti korupciju i nepotizam, te pozatvarati političare, suce i "gospodarstvenike"--kriminalce! Imate idealnu priliku poslati tamo gdje im je i mjesto Todorićeve SUUČESNIKE (Šeks&Co) kako bi se povjerovalo vašim riječima.

Avatar tiselmilanvukovic
tiselmilanvukovic
23:55 17.11.2017.

Šta taj čovijek prića.On živi u nekom svom filmu i odlučuje o stvarima o kojim nema pojma.Stalno glumata neku uzvišenu pamet i finoću.Daj se spusti u stvarnost.Sjedni u tramvaj u 2 po noći pa češ vidjeti stvarnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije