Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija zastupnice Centra

Zbog presude HDZ-u Orešković predlaže raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.10.2021.
u 12:54

Prema njezinom mišljenju svako daljnje dopuštanje HDZ-u da odlučuje o našim sudbinama toj stranci pruža mogućnost da od naše sadašnjosti i budućnosti "ukrade za još jednu rundu"

Presuda o tome da je politička stranka koja trenutačno drži vlast dokazano i pravomoćno koruptivna, takvoj stranci oduzima legitimitet. Jedina ispravna reakcija na nju je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, a sve ostalo govorilo bi da u ovoj državi nema dovoljno demokratske svijesti. Iako predsjednik Vlade Andrej Plenković pokušava umanjiti njezin značaj, treba reći da je po vrijednostima, načinu djelovanja i osobama koje ga čine, današnji HDZ isti onome iz vremena Ive Sanadera. Sudeći po korupcijskim aferama kojima svjedočimo doslovno svaki dan na svim razinama vlasti možemo reći da je možda ovaj današnji još i gori - ustvrdila je na današnjoj konferenciji za medije saborska zastupnica Centra Dalija Orešković komentirajući pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, premam kojoj je prvi put u hrvatskoj povijesti jedna politička stranka osuđena za korupciju. 

Prema njezinom mišljenju svako daljnje dopuštanje HDZ-u da odlučuje o našim sudbinama toj stranci pruža mogućnost da od naše sadašnjosti i budućnosti "ukrade za još jednu rundu".

- Neodrživo je da politička stranka pravomoćno osuđena za korupciju odlučuje o našim sudbinama. To se ne bi moglo dogoditi niti u jednoj pristojnoj državi. Riječ je o elementarnom pitanju čistoće pravnog i političkog poretka. Ovdje je očito nema, a s tim blatom koje dominantno čini strukturu HDZ-a i mi svi skupa tonemo. Korupcija predstavlja unutarnji kod i vrijednosni sustav HDZ-a. I kako se itko može pravdati podatkom da je u HDZ ušao, primjerice, 2011.? Koje je to svojstvo HDZ-a koje se tada nije znalo, a da je drugačije od onoga što danas piše u toj pravomoćnoj presudi? Ona je samo dala pravni epilog na sve što hrvatska javnost već odavno zna. Sve one mantre s kojima su članovi HDZ-a "poklapali" nas zastupnike, govoreći nam da su im građani dali povjerenje ili da neće dopustiti da im itko lijepi koruptivne etikete, sada padaju u vodu. Dovoljno je samo reći da postoji pravomoćna presuda i objasniti građanima da podrška i vlast koju HDZ ima proizlazi iz svega 16% glasova ukupnog biračkog tijela - kazala je Orešković poručivši da zaslužujemo bolje od toga pa je jedini ispravan put kojim se iz ove situacije može izaći - raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
13:32 14.10.2021.

Ako budu izbori nje više neće biti u Saboru. Super.

DU
Deleted user
13:18 14.10.2021.

Čini mi se da gđa Orešković nije svjesna da će raspisivanjem novih izbora HDZ pobjediti nadpolovičnom većinom.

CR
crocro
13:21 14.10.2021.

Za Daliju mogu raspisati i 100 uzastopnih izbora ali vlasti zbog svojih ultra lijevih stavova, sigurno neće osjetiti tj. sudjelovati i vladati. Zato nakon svakoga gubitka izbora zaziva nove izbore, misleći da će se nešto u glavama ljudi promijeniti. Ali kako većina birača neće ništa promijeniti u svojim stavovima, ona bi se morala zapitati, da li ona sama mora nešto promijeniti u svojim stavovima i razmišljanjima, koji bi se mogli podudarati s većinom birača. Siguran sam da se zbog Sanadera neće ništa kod birača promijeniti, Sanaderovo doba je davno prošlo, danas živimo u novim vremenima i građani birači sami odlučuju tko od ponuđenih na političkoj sceni najsigurnije vodi državu. Ja vjerujem da niti Dalija nije sigurna da bi je narod izabrao da ona zamijeni sadašnjeg premijera, a što bi ona najvjerojatnije svim srcem prihvatila. Vjerujem da je to samo njezin san.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije