Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog PDV-a na zemljište stan će poskupjeti 35.000 kn

Hrvatska od 2014. mora uvesti PDV na građevinsko zemljište po naredbi EU, što bi moglo potpuno dotući tržište nekretnina koje je već gotovo na dnu
20. rujna 2011. u 12:00 39 komentara 448 prikaza
stanovi
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Preskupi stanovi u Hrvatskoj bit će još skuplji zbog uvođenja poreza na dodanu vrijednost na građevinsko zemljište, što je po naredbi Europske unije najavljeno od kraja 2014. godine. Ta će odredba najprije pogoditi stanove u gradnji, što će se na tržištu odraziti i na poskupljenje starijih stanova. Dakle, PDV na građevinsko zemljište mogao bi potpuno dotući tržište nekretnina koje se već dvije godine nalazi gotovo na dnu.

Cijene više 3,9%

U kakvom je stanju tržište nekretnina najbolje svjedoči podatak da samo u Zagrebu ima više od 10.000 novih neprodanih stanova. Ako se u međuvremenu ništa ne promijeni, novi će stanovi zbog PDV-a na građevinsko zemljište poskupjeti 3,9 posto, a prodaja bi mogla potpuno stati.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, građevinsko zemljište sudjeluje sa 17 posto u ukupnoj cijeni četvornog metra novoga stana, koja je u Hrvatskoj na kraju 2010. godine iznosila 11.829 kuna. Kupac danas za građevinsko zemljište u Republici Hrvatskoj prosječno plaća 2010,93 kune po svakome četvornom metru stana. To je iznos na koji bi se plaćao PDV od 23 posto za građevinsko zemljište. Dakle, PDV bi uvećao prosječnu cijenu kvadrata u Hrvatskoj za 462,5 kuna, odnosno 3,9 posto. To bi za stan od 70 četvornih metara, za koji danas u Hrvatskoj u prosjeku treba izdvojiti 828.030 kuna, značilo povećanje cijene za 32.375 kuna. Novi bi prosječan stan u Hrvatskoj s PDV-om na zemljište poskupio na 860.405 kuna.

Prosječan kvadrat novoga stana po DZS-u, na kraju 2010. godine, u Zagrebu je stajao 12.798 kuna. Za 70 četvornih metara treba, dakle, u prosjeku izdvojiti 895.860 kuna.

S PDV-om na građevinsko zemljište cijena kvadrata u metropoli porast će 500,4 kune, odnosno stan od 70 četvornih metara poskupjet će za 35.028 kuna, na 930.888 kuna.

Stručnjaci se slažu da će PDV na građevinsko zemljište podići cijenu, ali da bi se trebalo tražiti neko rješenje tako da sav teret ne snose kupci, u situaciji kada je prodaja stanova gotovo stala.

– U načelu bi trebala porasti cijena gradnje, posebno za zemljišta koja su, primjerice, kupile fizičke osobe kada nemate priliku odbiti PDV. Poskupljenje gradnje developeri obično pokušavaju prebaciti na kupce povećanjem cijena, ali s obzirom na pad broja kupoprodaja ove godine, to ne izgleda kao moguća opcija – kazao je Josip Tica, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, upozorava da će PDV dodatno ugroziti sektor.

– Cijene zemljišta ionako su nam preskupe i uvelike opterećuju investicije – kazao je Ranilović.

Prodaja pala 18,9%

Tijekom prošle godine u Republici Hrvatskoj prodano je 2319 novih stanova, što je 18,9 posto manje nego 2009. godine. Od toga je u Zagrebu prodano 1207 stanova, a u ostalim naseljima 1112 stanova.

U strukturi cijene novog stana po četvornom metru (bez stanova iz poticane stanogradnje) cijena građevinskog zemljišta sudjeluje sa 17 posto, udio troškova gradnje i dobiti izvođača je 61 posto, a ostalih troškova 22 posto, pokazuju podaci DZS-a

RTL Direkt
Zoran Šprajc u svom stilu komentirao Bandićev sprovod: 'Kao da je sam pisao scenarij, imao je smisla za zaj***nciju''
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Ugo Kajvez:

    Eurofili sigurno slave, .... prvi znakovi prednosti EU-a ..........

  • miso:

    To se neće dogoditi. RH neće u EU.

  • aabbcc:

    vrijednost na građevinsko zemljište, što je po naredbi Europske ____________________ Sramota je da cekamo naredbe za POSKUPLJENJA, ima odmah da se ti poslovi urade !!