Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA PLANA

Zbog pandemije koronavirusa papa Franjo neće putovati ni 2021. godine

Papa Franjo
Foto: ©Vatican Media/IPA/PIXSELL
02.09.2020.
u 08:34

Od danas, prvi put od ožujka, papinim općim audijencijama opet će moći prisustvovati vjernici. Dakle, ipak se nešto mijenja.

Koronavirus je zaustavio sva putovanja pape Franje ove godine, ali tako će biti, najvjerojatnije, i 2021. godine. Dakle, eventualno novo papino putovanje izvan Italije bit će tek 2022. godine. Vatikan to službeno nije potvrdio, jer s koronavirusom se može sve promijeniti, ali neslužbeno doznajemo da papa Franjo ne bi trebao putovati ni 2021. godine.

Odgođeno za godinu dana

Posljednje putovanje izvan Rima bilo je 23. veljače u Bari, a posljednje izvan Italije bilo je u Tajland i Japan od 19. do 26. studenoga 2019. Ove godine trebao je 31. svibnja putovati na Maltu, ali taj je pohod odgođen zbog pandemije. U Rimu se 2021. trebao održati Svjetski sastanak obitelji, a 2022. u Lisabonu Međunarodni dan mladeži, ali ta su okupljanja pomaknuta za godinu dana, odnosno za 2022. i 2023. Ako se s koronavirusom ne bude ništa promijenilo do 2022., onda će u studenome 2021. biti točno dvije godine da papa Franjo nije izlazio iz Italije.

Tako dugo razdoblje da papa ne putuje u inozemstvo dogodilo se samo između pontifikata Pavla VI. i Ivana Pavla II. (u međuvremenu je bio i pontifikat Ivana Pavla I., koji je trajao samo mjesec dana). U srpnju, kao gotovo svake godine, došlo je do mnogih rošada u državnom tajništvu. Tako je papa Franjo u nuncijaturu u Lisabon poslao mons. Mauricia Ruedu Beltza, koji je bio odgovoran za organiziranje papinih putovanja. No Rueda, inače rodom iz Kolumbije, i dalje je ostao organizator papinih putovanja, odnosno Franjo još nije imenovao drugog.

Nova enciklika 4. listopada

Premda papa Franjo u vatikanskom domu Santa Marta u kojem živi prima neke biskupe, kao i nove veleposlanike koji mu predaju vjerodajnice, još nije počeo primati državnike. Franjo radi na novoj encikliki koja bi, kako se govori u Vatikanu, trebala biti objavljena 4. listopada, na dan svetog Franje. Od danas, prvi put od ožujka, papinim općim audijencijama opet će moći prisustvovati vjernici. Dakle, ipak se nešto mijenja.

Kardinal Gualtiero Bassetti i predstavnici Talijanske biskupske konferencije predstavili su papi Franji novo izdanje liturgijskih tekstova koje će zamijeniti dosadašnje izdanje. Na Uskrs, 4. travnja 2021., novi misal s izmijenjenim tekstom postat će konačni tekst. Franjo je istaknuo važnost obavljenoga posla. Župe će tekst moći upotrebljavati od konca rujna kada će ga Vatikanska nakladnička knjižara početi distribuirati. Među ostalim, kako je već najavljivano, mijenja se dio molitve Oče naš („ne uvedi nas u napast" mijenja se u „ne prepusti nas napasti"), dok je u Slavi Bogu izraz „mir na zemlji ljudima dobre volje" zamijenjen izrazom „mir na zemlji ljudima koje Gospodin ljubi".

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:57 02.09.2020.

E fakat bitno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije