Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog opasnih toksina povučeno Dukatovo i Vindijino mlijeko

Nalaz - Na povećanu koncentraciju toksina upozorili iz BiH jer su u uzorku mlijeka za to tržište otkrili povećanu prisutnost
08. veljače 2013. u 17:38 73 komentara 160 prikaza
Dukat mlijeko
Foto: Tatjana Tadic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zbog prisutnosti aflatoksina M1, jednog od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje i opoziv pojedinih šarži trajnog mlijeka Vindije i Dukata u svrhu prevencije i zaštite potrošača, no tvrde kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Stvar je u plijesni

S hrvatskog i ostalih tržišta iz prodaje se povlače Vindijina trajna mlijeka od litre s 2,8% m.m. u pakiranju od litre i rokom valjanosti do 3. srpnja ove godine te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje od litre i rokom valjanosti 24. i 31. svibnja 2013. Od Dukatovih mlijeka povlači se trajno mlijeko s 2,8% m.m. u pakiranju od pola litre i datumom od 24. lipnja te trajno mlijeko od litre “Lagano jutro” s 2,8% m.m. i rokom valjanosti 25. travnja 2013.

Na povećanu koncentraciju toksina plijesni, koje je u mlijeko vjerojatno dospio preko ishrane krava pljesnivim kukuruzom, resorno ministarstvo je alarmirano od strane bosanskohercegovačkih kolega koji su njegovu prisutnost otkrili u uzorcima mlijeka za tamošnje tržište. Analizom Vindijina i Dukatova mlijeka u Hrvatskom su veterinarskom institutu utvrđene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dopuštenih, kažu u ministarstvu. Uzorci mlijeka poslani su i na analizu u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza, a bit će poznati sredinom veljače, dok je povlačenje spornih mlijeka iz hrvatskih trgovina i trgovačkih lanaca započelo odmah jučer sustavom brzog uzbunjivanja Ministarstva poljoprivrede.

Odakle je kukuruz?

O kolikim je točno količinama riječ doznat će se, tvrde proizvođači, nakon povlačenja, s obzirom da su sporne šarže na tržište puštene još oko nove godine. Osim što se još uvijek traži uzrok pojave Aflatoksina, počinje pak i nadzor nad proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje, od kontrole sirovina svih dobavljača do obvezne kontrole mlijeka od strane mljekara pri stavljanju na tržište. Iz Dukata su jučer poručili kako će obustaviti otkup mlijeka s farmi muznih krava kod kojih se utvrdi povećana koncentracija mikotoksina, čija je kontrola u nadležnosti Veterinarske inspekcije.

No, ona, kako tvrde, nedovoljnom dinamikom obavlja službene kontrole na farmama pa su lani investirali i u vlastitu analitiku koja će biti u uporabi već idućih dana. Iako je još teško naći pravi uzrok, spekulira se kako je upravo lanjska ekstremna suša pogodovala razvoju toksina pljesni na kukuruzu koji je dospio u stočnu hranu. Spekulira se kako je u RH dospjelo i dosta zatrovanog kukuruza iz Srbije. I do 70% lani ga je bilo kontaminirano s plijesni.

Podizanje imuniteta: Trikovi koji pomažu da djeca budu zdrava

Akumulira se u jetri krava - Lani u Slov

Akumulira se u jetri krava - Lani u Sloveniji nekoliko slučajeva

Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara, koji obuhvaća najveće igrače u mliječnoj industriji kaže kako u RH po prvi puta imamo situaciju a Aflatoksinom, koji se preko zaraženog kukuruza, sjenaže i silaže akumulira u jetri krava te izlučuje putem urina i mlijeka. Znakovi bolesti ne vide se u krava. Mlijeko se mora neškodljivo ukloniti. Pojava Aflatoksina puno je tipičnija za zemlje južne Europe, no lani je pronađen i u mlijeko s nekoliko farmi i Sloveniji. Od Aflatoksina M1 u hrani je kancerogeniji još samo dioksin, kazao je mr. sc. Marijan Katelenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Elipso

  • capto a parva:

    ... sad će biti mlijeka na AKCIJI !!!! ...

  • dkatica2:

    mene zanimaju gemišti...

  • LILLIT:

    Ma dajte molim vas. To BiH zeli unistiti i zadnju Hrvatsku proizvodnju. Ja kupujem na litre mlijeka, sve Vindijine proizvode i nikada, bas nikada nije bilo problema. Ako zelite unistiti konkurenciji, ovo je najbolji nacin.