Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
službe su na terenu

Kupa dosegla rekordne razine od 1966.: 'Nema razloga za zabrinutost'

U mjestu Koritinja kraj Karlovca barijere se postavljaju u duljini od 500-tinjak metara
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/23
17.09.2022.
u 21:38

Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko, a ugrožena je cijela općina Brod na Kupi kao i susjedna naselja.

Glavni centar Obrane od poplave Hrvatskih voda izvijestio je da je zbog kiše koja je pala i još uvijek pada na gornjem toku rijeke Kupe, već došlo do naglog porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja. Tijekom subote u Karlovcu se očekuje ulazak u mjere obrana od poplava, a vrhunac će biti u nedjelju u ranim noćnim satima.

VIDEO: Raste vodostaj Kupe, vatrogasci upućeni u Karlovac na postavljanje barijera. Vrhunac se očekuje sa subote na nedjelju

20:11 - Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izjavio je u subotu navečer kako je Kupa dosegla rekordne razine vodostaja od 1966., no istaknuo je kako njen vodostaj, čije se najviše razine tek očekuju, ne donosi ugrozu. 

“Ogromne količine oborine dogodile su se na slivu rijeke Kupe, no na neki način su spavale Mrežnica i Korana, što je doprinijelo da relativno bezbrižno podnesemo ovaj vodni val”, rekao je za Dnevnik HRT-a. Istaknuo je da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina.

Istaknuo je da je obrana od poplava lakša i zbog činjenica da je bila suša pa je tlo apsorbiralo velike količine oborina. 

Đuroković je poručio kako nema razloga za zabrinutost.  

Više pročitajte OVDJE.

18:32 -  Iz Županijske uprave za ceste stiže službena informacija da su zbog obilnih oborina i porasta vodostaja rijeka za sav promet zatvorene:

– državna cesta DC 42 Ogulin

– državna cesta DC 228 na dionici Jurovski Brod - Kamanje te na dionici Mahićno - Ozalj

– županijska cesta ŽC 3143 Ozalj (ŽC 3297) – Zorkovac na Kupi – Gornje Pokupje (D228)

– županijska cesta ŽC 3297 u mjestu Podbrežje

– županijska cesta ŽC 3140 u mjestu Brihovo

– županijska cesta ŽC 5033 Brod na Kupi - Hrvatsko

– lokalna cesta LC 34011 u mjestu Obrež Vivodinski

– lokalna cesta LC 34098 Vitunj – Puškarići

– lokalna cesta LC 34099 Vitunj (LC 34098) – Hreljin Ogulinski

– lokalna cesta LC 58032 Blaževci - Zapeć

Zbog vode na kolniku na državnoj cesti DC 36 u mjestu Koritinja vozi se jednim trakom uz regulaciju semaforima.

Iz HAK-a upozoravaju da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) veća je opasnost od odrona, te se vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.


17:55 - U Gorskom kotaru i dalje pada kiša, no situacija se izgleda barem malo smiruje. Vodostaj je pao, a trenutačno stagnira ili je u blagom porastu, javlja HRT. Usprkos tome, u mjestu Hrvatsko i dalje je na snazi izvanredno stanje, a u Selu Kupa izvanredne mjere. Mještani sa strepnjom čekaju prestanak oborina i povlačenje rijeke u korito.


16:40 Čelništvo Hrvatskih voda je na sastanku Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama u subotu u Delnicama izvijestilo da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere drugog stupnja zaštite od poplava.

 Sve službe su na terenu i prate situaciju a cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka, utvrđeno je na sastanku, kako prenosi Primorsko-goranska županija. Na sastanku su sudjelovali župan Zlatko Komadina, načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac i pročelnik Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a Matko Škalamera, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

 “Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatskoj je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti”, rekao je tom prigodom župan Komadina, kako stoji u priopćenju PGŽ.


15:38 - Obilne kiše i porast vodostaja prvenstveno Kupe uzrok su povećanih aktivnosti vatrogasnih snaga na području Karlovačke županije. Trenutno najviše aktivnosti provodi se na području grada Karlovca gdje se na dvije lokacije, u Koritinji i Brodarcima postavljaju mobilne brane. Angažirano je oko 100 vatrogasaca s područja Karlovca, Ogulina, Ozlja, Duge Rese, Barilovića, Draganića, Ribnika i Cetingrada, a u ispomoć je na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika pristiglo i 7 vatrogasaca sa 3 vozila iz Međimurske županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Karlovačke županije

Intervencije uzrokovane visokim vodostajima bilježe se i na području Ozlja gdje je 15 vatrogasaca angažirano na ispumpavanju vode iz objekata, a trenutno na području Levkušja grade zečji nasip oko 10-ak kuća, izvještavaju iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Na sjevernom dijelu županije vodostaj je sada u stagnaciji. U Kamanju je tijekom jutra 10-ak vatrogasaca postavilo zečje nasipe oko nekoliko kuća, a u Žakanju 25 vatrogasaca također su zečjim nasipima zaštitili objekte, ali bilježe i intervencije ispumpavanja vode iz objekata. 

Foto: Vatrogasna zajednica Karlovačke županije

Pored navedenog, Vatrogasna zajednica Karlovačke županije na temelju zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika i danas pruža pomoć u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje dva vatrogasca i jedno vozilo JVP grada Karlovca i jedan vatrogasac s jednim vozilom JVP Ogulin saniraju posljedice nevremena u Čazmi. 

U 15 sati vodostaj Kupe kod Karlovca iznosio je 719 centimetara.


15:09 - Prema posljednjem mjerenju Hrvatskih voda, vodostaj Kupe u Karlovcu premašio je 7 metara te trenutno iznosi 710 centimetara. Ukoliko dođe do 750 centimetara, uvode se izvanredne mjere, a na 830 centimetara proglašava se izvanredno stanje.


11:50 - Sve žurne službe na karlovačkom su području na terenu ili u pripravnosti prateći kretanje vodostaja prvenstveno rijeke Kupe nizvodno od Karlovca. Obzirom da je su u sklopu izgradnje sustava za obranu od poplava naselja uz rijeke Korana i Mrežnica na jugu Karlovca prema Plitvicama zaštićena izgrađenim nasipima koji su završeni početkom godine, sva je pažnja Stožera civilne zaštite i Hrvatskih voda u ovom trenutku usmjerena na naselja uz najveću karlovačku rijeku Kupu i to nizvodno od grada gdje Kupa, osim silne vode koja dolazi iz njenog gornjeg toka kroz Gorski Kotar, u svom koritu 'nosi' i ostale tri rijeke; Mrežnicu, Dobru i Koranu, zbog čega nizvodno od grada poprima daleko snažnije razmjere. 

O snazi porasta rijeke govori i podatak da je od početka padalina, od petka ujutro, Kupa je u Karlovcu mjerila 66 centimetara visine, da bi danas u 11 sati bio izmjeren njen vodostaj na visini od 685 centimetara.  Po najavi, vodeni bi val kroz Karlovac trebao proći u subotu navečer i trebao bi iznositi oko 750 centimetara. Karlovac je u opasnosti od poplava na visini Kupe od preko 800 cm.

17.09.2022., Karlovac - Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe u mjestu Koritinja u tijeku je postavljanje sustava obrane od poplava. Postavljaju se barijere koje bi trebale sprijeciti plavljenje prometnice i samog mjesta. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija
Prema izvješćima Hrvatskih voda očekujemo porast vodostaja Kupe i Korane do razine kada se poduzimaju redovne mjere obrane od poplava.  Operativne snage Stožera civilne zaštite zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom i dobrovoljnim vatrogasnim društvima angažirani su na organizaciji punjenja dodatnog broja vreća s pijeskom koje će biti na raspolaganju mjesnim odborima koji su direktno izloženi povećanim vodostajima. Jednako tako, tijekom jutra i tijekom današnjeg dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D36 uz rijeku Kupu (Koritinja) kao i uz nasip predgrađa grada Karlovca u Brodarcima. Sve aktivnosti su usklađene s Hrvatskim vodama.

Zbog obilne kiše koja je zahvatila Karlovac pozivamo građane na oprez. Prometnice su mokre, a i gradilišta gdje se provode radovi na aglomeraciji i sanaciji vrelovodne mreže također su pogođena nevremenom. Na terenu su djelatnici Vodovoda i kanalizacije i Gradske toplane te se dodatno pregledavaju sva otvorena gradilišta i osiguravaju za prolaz građanima. Sve dežurne službe su na terenu. Molimo građane ukoliko imaju potrebe za dodatnim intervencijama da se jave na email: stozer.cz@karlovac.hr ili broj mobitela 099 5284 728 - poručili su iz karlovačkog Stožera civilne zaštite. 


10:29 - Karlovačkom se području približava vodni val s gornjeg toka rijeke Kupe u Gorskom Kotaru, gdje su ponegdje još u petak uvedene mjere izvanrednog stanja, a karlovački Stožer Civilne zaštite počeo je pripreme za redovite mjere obrane od poplava i pozvao građane na oprez. Kupa u Karlovcu narasla je u posljednjih 14 sati za dva metra i 84 centimetra, u petak u 19 sati Kupa je mjerila 381 centimetar, jutros u 8 sati 655, a u 9 sati 665 centimetara.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca je u subotu u jutro u koordinaciji s Hrvatskim vodama odlučio poduzeti pripreme za redovite mjere obrane od poplave, te su se operativne snage Civilne zaštite, zajedno s vatrogascima, angažirale na punjenju dodatnih broja vreća s pijeskom koje će se podijeliti mjesnim odborima koji su izravno izloženi povećanom vodostaju rijeka.

Tijekom dana postavit će se vodene barijere na prometnicu D 36 uz Kupu u Koritinji i uz nasip u predgrađu Brodarci, sve u koordinaciji s Hrvatskim vodama.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić poručio je građanima kako je važno da prate izvješća jer je vrlo vjerojatno da će doći do prekida prometa na pojedinim cestama.Vrhunac u nedjelju oko 21 sat

Prema trenutno raspoloživim prognostičkim modelima Službe za hidrološke studije, analize i prognoze DHMZ takav će se izraženiji porast vodostaja rijeke u Karlovcu nastaviti, preći razinu redovnih mjera obrane od poplava (750 centimetara), a vrhunac se očekuje u nedjelju oko 21 sat s vodostajem od 784 centimetra.

Iako do izlijevanja rijeka u Karlovcu do sada nije došlo, problema ima, kiša, ponegdje i s izraženijim pljuskovima uzrokovala je bujične i urbane poplave, a dodatni je problem što su u Karlovcu na mnogo mjesta iskopi za gradnju mreže kanalizacijske odvodnje i za rekonstrukciju vrelovoda.  

S tim u vezi gradonačelnik Mandić posebno je pozvao građane na oprez u kretanju gradom, kaže da su na terenu tvrtke Vodovod i kanalizacija i Toplana, zajedno s izvođačima radova te da kontroliraju gradilišta.

“Iskopi su puni vodom, ponegdje je došlo do manjih urušavanja iskopa, pa je potreban dodatni oprez građana”, poručio je Mandić.

Prema meteorološkoj prognozi od sutra se očekuje postupno razvedravanje i smirivanje vremenskih prilika.


10:00 - Prema podacima Hrvatskih voda, vodostaj Kupe u Karlovcu je na 642 centimetra što označava pripremno stanje obrane od poplave. Rijeka Korana je na 535 centimetara, također u pripremnom stanju. Razina rijeka po satu raste i do 20 centimetara.


09:00 - U upozorenjima na stranicama MeteoAlarma te na mrežnim stranicama DHMZ-a bila je naglašena velika vjerojatnost urbanih i bujičnih poplava zbog velike količine kiše To se ponajprije odnosi na gorsku Hrvatsku i veći dio središnje gdje je još moguće 30 l/m2 do 60 l/m2, lokalno i više. Uslijed izraženih pljuskova može biti i urbanih i bujičnih poplava, a zbog nastavka kišnog vremena rast će razina vodotokova.

16.09.2022., Brod na Kupi - Obilna kisa izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koji su poplavili prometnice, kuce i vrtove u selima Kupske doline Kuzelj i Brod na Kupi. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Osim kiše i vjerojatnosti za grmljavinsko nevrijeme, subotu će obilježiti i jaka do olujna bura, ponegdje i orkanska, koja će stvarati probleme u odvijanju prometa, a možda ga povremeno na dionicama i potpuno onemogućiti. Za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić i Velebitski kanala izdano je crveno upozorenje

Foto: DHMZ
8:55 - Zbog lokalno obilnijih oborina ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku, a zbog olujne bure ograničenja su na pojedinim cestama u priobalju, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica te Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene. Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika promet je zabranjen za I. skupinu vozila - autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, na DC99 između čvora i mjesta Križišće te na LC58107 Kraljevica-čvor Križišće zabrana je još za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na mostu Krk zabrana je prometa za I. skupinu vozila u oba smjera (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom) zbog olujnog vjetra.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su državna cesta DC228 na dionici Jurovski Brod-Kamanje, županijska cesta ŽC5033 na dionici Brod na Kupi – Brod Moravice, lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektna linija Prizna - Žigljen te katamaranske linije: Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Novalja - Rab - Rijeka i Pula-Unije-Susak-Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar.

16.09.2022., Brod na Kupi - Obilna kisa izazvala je podizanje vodostaja rijeke Kupe i njenih pritoka, koji su poplavili prometnice, kuce i vrtove u selima Kupske doline Kuzelj i Brod na Kupi. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

8: 45 - Hrvatsku u subotu očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i obilnijom, mjestimice i uz grmljavinu dok će na Jadranu biti i sunčanih razdoblja, no ponegdje i neverina, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Vjetar će puhati slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, mjestimice s jakim udarima.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, ponegdje olujna bura s orkanskim udarima, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a na jugu u prvom dijelu dana jugozapadnjak i jugo dok će se najviša dnevna temperatura kretat između 9 i 14, na sjevernom Jadranu od 16 do 21, a na srednjem i južnom od 22 do 27 Celzijevih stupnjeva.


8:40- Proglašeno je izvanredno stanje zbog izlijeva Kupe. U Brodu na Kupi i Gorskom kotaru vodostaj rijeke u samo nekoliko sati porastao je za čak četiri metra. Neka sela su odsječena dok su prometnice na tom dijelu zatvorene. 

Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko, a ugrožena je cijela općina Brod na Kupi kao i susjedna naselja.

- Sad se javljaju podzemne vode, i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije- kazao je predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar za HRT.

U roku od samo 6 sati, vodostaj kupe porastao je za četiri metra, a voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinski gdje su ugroženi vrijedni eksponati.

Službe su na terenu, a djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti oni kojima je potrebno.

- U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i recimo ovdje je najveći broj možda i stradao ogrjev i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica, lijekova, za sada nemaju nikakvih potreba- kazala je ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić. 

- Uvijek treba sačekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno , posebno za vrijeme kiše jer su krovovi skliski, događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na teren- rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.  

Smirivanje vremena najavljeno je tek za sutra, a očekuje se da će u Karlovcu vrh vodenog vala biti u noći sa subote na nedjelju.

VIDEO Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe u mjestu Koritinja u tijeku je postavljanje sustava obrane od poplava

 

Ključne riječi

Komentara 16

PR
prokurator
16:31 17.09.2022.

Hrvati masovno sprdaju klimatske promjene, nakon 9 mjeseci suše valjda je "normalno" da razlika oborina padne u samo 3 dana, jel tako

PO
Poskok
17:01 17.09.2022.

pa iskopajte 5 umjetni jezera i u njih pusti te šarane,napravite vodopade,voda za navodnjavanje...,tisuću rješenja,a cu samo kukajte i tražite poticaje.Nemojte slučajno nešto sami učiniti?!

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
15:31 17.09.2022.

Bilo je dovoljno suhog i toplog vremena da se napravi kakav nasip, pomoćni kanal i slično s novcem iz EU fondova. Čemu sad jadikovke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije