Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovinske veze

Zbog Brexita nećemo izgubiti britanske turiste, online kupovina skuplja

Andrej Plenković i Boris Johnson
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.12.2019.
u 11:30

Sada je sigurno da će se izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije dogoditi 31. siječnja, tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Nakon britanskih izbora na kojima je Boris Johnson pomeo političku konkurenciju, Brexit se može očekivati u idućoj godini. Razdruživanje od Europske unije, o kojem se do sada govorilo uglavnom gledano iz prizme ekonomske katastrofe, moglo bi proći bezbolnije nego se najavljivalo. Hrvatska ne bi trebala znatno osjetiti Brexit, ali ne zbog činjenice da on neće imati utjecaj na europsku ekonomiju, naprosto zato što s Velikom Britanijom nemamo jake trgovinske veze.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na područje Velike Britanije izvezli smo svega 176 milijuna eura vrijedne robe u devet mjeseci 2019., a od Britanaca smo u istom razdoblju uvezli robu vrijednu 209 milijuna kuna. Primjerice u Njemačku izvezemo gotovo deset puta više proizvoda. Ipak, izvoz u zemlju koja napušta Europsku uniju osjetno je narastao u nekoliko godina, a Brexitom će postati teži.

Turisti koji najviše troše

Naime, ukidanje carinske zone sigurno će osjetiti izvoznici, a trgovinska razmjena bit će i pod utjecajem tečajnih razlika. Pritom će prehrambene proizvode zbog kontrola biti teže izvoziti nego danas.

Inače, vijest o pobjedi Johnsona na izborima podigla je vrijednost britanske funte, za koju se u petak moralo izdvojiti gotovo devet kuna. Funta je tijekom Brexit sapunice jako oscilirala, a dno je dotaknula tijekom kolovoza kada se jednu funtu moglo kupiti za manje od osam kuna. Britancima je tada Europa postala skupa s obzirom na to da im je vrijednost valute u odnosu na euro pala za 12 posto, ali nacionalna im se valuta već oporavila.

Daleko je ona od razine iz 2015. godine kada je dosezala vrijednost od čak 10,8 kuna, ali je oporavak dovoljan da se povrati dio izgubljene kupovne moći. A za Hrvatsku je upravo taj standard Britanaca najvažniji u ekonomskom smislu s obzirom na to da najveći dio domaće suradnje dolazi od turizma. Britanci ostvaruju gotovo pet posto noćenja, već godinama. Tijekom 2019. godine tako su ostvarili 870 tisuća dolazaka i 4,5 milijuna noćenja i u prosjeku ostaju pet dana u Hrvatskoj. U tih pet dana oni potroše 122 eura po danu, odnosno više od 610 eura. Matematika tako kaže da potroše najmanje 550 milijuna eura u Hrvatskoj i u tom kontekstu su nam vrlo važni.

Neće više biti jeftinog roaminga

Turistički stručnjaci, među kojima i Veljko Ostojić iz Valamara, ne boje se da ćemo izgubiti britanske turiste, već očekuju da će u Hrvatsku doći u jednakom broju, ali otvorena je mogućnost da se djelomično smanji turistička potrošnja ako se već ovo ljeto počnu osjećati posljedice Brexita. Među najvećim posljedicama je svakako iseljavanje tvrtki s Otoka, ali tu Hrvatska nije profitirala jer su velike banke i sustavi preselili svoja sjedišta u Frankfurt, Dublin i Pariz.

Građani Hrvatske osjetit će Brexit ako vole online shopping jer će on postati skuplji zbog carina, a i ako putuju u Britaniju jer više neće moći ući u zemlju samo s osobnom iskaznicom, neće moći koristiti se roamingom, a izlaskom Britanije iz EU više na njihovu tlu neće vrijediti ni zdravstvena kartica.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
12:11 15.12.2019.

Nećemo izgubiti Britanske turiste, no interesantno je kako isto tako nećemo privući niti jedno jedino radno mjesto koje će se ugasiti u Vel. Britaniji... Japanci zatvaraju pogone, Koreanci, neke velike kompanije kompletno sele poslovanje. Da li je itijedna uopće razmišljala o Hrvatskoj? Naravno da nije. Nije bez veze da i dalje vrijedi ABC pravilo... Jedna Slovenija ima 7-8 puta više investicija od Hrvatske, a ako bi se gledale samo greenfield investicije, onda je to jednostavno nemjerljivo. Kod nas ih nema...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije