Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNI TRIJUMF

Britanija će napustiti EU za 48 dana

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/2
14.12.2019.
u 14:53

Konzervativnoj stranci Boris Johnson priredio je trijumf neviđen još od vremena Margaret Thatcher i uklonio sve prepreke za Brexit

Konzervativnoj stranci, jednoj od najstarijih na svijetu, Boris Johnson u četvrtak priredio je izborni trijumf kakav nije doživjela od vremena Margaret Thatcher. U parlamentu, u kojem prije izbora nije imao većinu, stranka će od 650 mandata imati čak 365, odnosno 56 posto mandata.

Osvojio je 43,6 posto glasova, 11 posto više od glavne oporbene stranke, Laburističke. Uvjerljiva većina olakšat će premijeru izlazak iz Europske unije, što mu je i glavni cilj.

Tuga u Bruxellesu

U oporbi već pljušte ostavke, a škotski nacionalisti najavljuju novi referendum o nezavisnosti. Premijera pravi posao tek čeka nakon 31. siječnja, datuma Brexita (u vrijeme kada će Hrvatska voditi EU), nakon kojeg će morati dogovoriti novi trgovinski sporazum s EU.

Jučer je odlučeno da će parlament o sporazumu o povlačenju zemlje iz Europske unije odlučivati već u petak, 20. prosinca. Zbog nove i uvjerljive većine, očekuje se da će Johnson dobiti podršku.

Boris Johnson jučer je od kraljice dobio “dozvolu” da sastavi vladu. Kasnije se obratio biračima, potvrđujući da izborni rezultati vladi daju snažan novi mandat da provede Brexit u idućih 48 dana. Kaže da ovaj ishod znači “kraj svih jadnih prijetnji drugim referendumom” koji su mnogi političari obećavali dođu li na vlast, i to kako bi preokrenuli rezultate referenduma iz 2016. na kojem su britanski građani tijesno izglasali izlazak iz EU.

Te su prijetnje zaista bile realne: dok su liberalni demokrati govorili da će, dobiju li većinu, jednostavno poništiti odluku zemlje o izlasku iz EU, laburisti su obećavali novi referendum (na kojem bi zatim zauzeli stav – “odlučno možda”).

I upravo je slab rezultat Laburističke stranke jučer bio jedna od glavnih vijesti. Glavna oporbena stranka, predvođena krajnjim ljevičarom Jeremyjem Corbynom, dobila je samo 203 mandata što je najgori rezultat te stranke još od 1935. godine. Posljednji je put slično loš rezultat na izborima postigla 1983. godine kada je dobila 209 mandata.

Samo nekoliko tjedana uoči izbora, Corbyn je još jednom opravdao svoj imidž socijalista objavivši program prepun obećanja, koja su opisana kao radikalna i neostvariva. Mnogi su loš rezultat laburista zato pripisali Corbynu, kojemu je radikalizam nagrizao popularnost.

Na izborima 2017. postigao je vrlo dobar rezultat, dospjevši blizu vlasti, ali mu se rejting u međuvremenu istopio. Odmah nakon završetka izbora, Corbyn je rekao da neće predvoditi stranku na sljedećim izborima, najavivši ostavku.

Razočaravajući rezultat postigli su i Liberalni demokrati, stranka centra koja je imala priliku iskoristiti kaos koji je Konzervativna stranka mjesecima stvarala u parlamentu, ne mogavši progurati neki od dogovora s Bruxellesom o izlasku iz Unije. Umjesto toga, centristi su dobili samo 11 mandata, a šefica Jo Swinson dala je ostavku. Ona čak nije ni uspjela ući u parlament.

Odličan rezultat slave škotski nacionalisti (SNP) koji su u svojoj pokrajini Ujedinjenog Kraljevstva dobili čak 48 od 59 mandata. SNP zbog dobrog rezultata najavljuje da će tražiti novi referendum o nezavisnosti jer su, kako kaže stranka, “Škoti pokazali da ne žele ni Johnsona ni Brexit”.  Novi-stari premijer rekao je da novi referendum o izlasku Škotske iz Ujedinjenog Kraljevstva ne dolazi u obzir.

Europski čelnici rezultate britanskih izbora istodobno su popratili već karakterističnom tugom zbog još jednog koraka Ujedinjenog Kraljevstva bliže izlasku, ali i olakšanjem zbog ubrzanja Brexita što bi, nakon njegova završetka, moglo barem malo smanjiti neizvjesnost na tržištima.

Obećanje Ircima

Charles Michel, novi predsjednik Europskog vijeća, rekao je da očekuje da će britanski parlament uskoro glasati o sporazumu o povlačenju koji je prije nekoliko mjeseci Boris Johnson dogovorio s Bruxellesom.

Istodobno, EU se nada da će snažna većina omogućiti Johnsonu da se, bude li mu to potrebno, otarasi podrške najviše euroskeptičnih torijevaca kada se nakon 31. siječnja, i vjerojatnog izlaska zemlje iz EU, budu vodili pregovori o novom trgovinskom sporazumu.

Irski premijer Leo Varadkar pritom je natuknuo da mu je Johnson obećao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo nakon izlaska moglo prihvatiti neke minimalne zajedničke standarde i izostanak carina “kako nitko ne bi imao osjećaj da ga druga strana želi preveslati”.

Ključne riječi

Komentara 14

IK
ikbmibm
19:06 14.12.2019.

Povijesni trenutak za škote i irce da zauvjek napuste svoje stogodišnje tlačitelje

OO
oo8787
18:06 14.12.2019.

Tako je, Bravo Johnson, nema popuštanja lijevo-liberalnim briselskim elitama

DU
Deleted user
09:57 15.12.2019.

Udri Borise i razbucaj ih sve redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije