Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulazak u EU

Završeni pregovori: Kompromis za bezubo motrenje Hrvatske

'25.06.2009., Trg bana Jelacica, Zagreb - Dan Drzavnosti. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
1/10
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
30.06.2011.
u 04:15

Nitko nije dobio sve što je tražio, ali svi su dobili dovoljno da ne budu nezadovoljni.

Pristupni pregovori Hrvatske i Europske unije završili su danas u 18.30 sati, samo nekoliko sati prije završetka mađarskoga predsjedanja Unijom, uobičajenim europskim kompromisom: nitko nije dobio sve što je tražio, ali svi su dobili dovoljno da ne budu nezadovoljni.

Posebice to vrijedi za sustav motrenja kako Hrvatska od završetka pregovora pa do ulaska u članstvo ispunjava preuzete obveze. Motrenje su zatražili Francuzi, službeno zato da odvrate Nizozemce, čija se vlada oslanja na potporu krajnje desne stranke što se protivi nastavku proširenja EU, od zahtjeva za odugovlačenjem pregovora, a zapravo zato da uoči predsjedničkih izbora umire svoju proširenju nesklonu javnost.

>>RH će u prvoj godini članstva u EU umjesto 450 dobiti 400 mil. eura

Konačna odluka, potvrđena na međuvladinoj pristupnoj konferenciji sazvanoj za zatvaranje posljednjih četiriju poglavlja: Tržišnoga natjecanja, Pravosuđa i temeljnih prava, Novčarskih i proračunskih odredba te Ostalih pitanja, kaže, pojednostavljeno, da se motrenje nastavlja u svim zatvorenim poglavljima na način na koji se to činilo i do završetka pregovora, popunjavanjem tzv. tablica motrenja. O njima će Europska komisija izvještavati države članice jedan put godišnje. Pojačano motrenje, uz polugodišnje izvještaje, provodit će se u trima poglavljima: u Tržišnome natjecanju Hrvatska mora u roku od godine dana smanjiti kapacitet škverova izražen u CGT mjernim jedinicama – što znači da ga zapravo može i povećati bude li gradila isključivo najsloženije brodove – a do ulaska u EU potpisati privatizacijske ugovore i provesti preustroj; u Pravosuđu i temeljnim pravima nastavlja se motriti 10 točaka iz EK-ova ožujskoga izvještaja, s naglaskom na preobrazbu i profesionalizaciju pravosuđa, progon ratnih zločina, borbu protiv korupcije i organizirana zločina, te zaštitu ljudskih prava; u Pravdi, slobodi i sigurnosti pratit će se provedba integriranoga upravljanja granicama, te ostalih mjera vezanih uz ulazak u schengenski sustav – na primjer, mora se zabraniti prekogranična ispaša u ili iz BiH.

>> Füle: Treba izbjeći sukob kalendara izbora i referenduma

Francuzi i Nizozemci nisu dobili mogućnost odgode ulaska Hrvatske u EU od godine dana, čemu se protivila Njemačka i niz drugih zemalja, ali su dobili spominjanje mogućih mjera, utvrdi li se da Hrvatska krši preuzete obveze. No ne kaže se kakvih, samo "prikladnih, razmjerne obuhvatnosti i trajanja" uočenome kršenju. Mjere mora predložiti EK, koji je tome inače nesklon, a da bi stupile na snagu mora ih Vijeće EU odobriti kvalificiranom većinom po Ugovoru iz Nice: za mora glasovati najmanje 14 država članica koje pokrivaju najmanje 311 milijuna stanovnika EU i imaju 252 ponderirana glasa. Ukratko, glasuje li samo jedna od velikih država članica protiv, svih 26 ostalih moralo bi glasovati za da se kazne prihvate. Doduše, da Hrvatska zaista nešto veliko prekrši, pa EK predloži kazne, i Njemačka bi glasovala za. Sustav motrenja svakako je dobar i za hrvatske građane jer Vladi neće dopustiti da se opusti nakon završetka pregovora.

>> Kosor: Zatvorili smo najteže stranice naše povijesti!

Komentara 236

TV
tiha voda
19:57 30.06.2011.

30.06.2011. u 19:06h dreamteam je napisao/la: --------------------------------------------- Teško ćeš ih ubjediti da nema ništa bez rada, nisu oni to naučili.

OB
-obrisani-
22:08 30.06.2011.

Može li vlast EU birokrata biti gora od vladavine HDZ-a?

AM
amajda16
09:14 01.07.2011.

Bolje je biti europski pastir nego balkanski harambaša i busijaš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije