Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjen prijedlog

RH će u prvoj godini članstva u EU umjesto 450 dobiti 400 mil. eura

\'bruxelles\'
Arhivska fotografija
30.06.2011.
u 12:00

Za smanjenje prvotnog, vrlo izdašnog prijedloga, izborile su se Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Države koje najviše uplaćuju u proračun EU – Njemačka, Francuska i Velika Britanija – uspjele su srezati novac koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju kroz fondove u prvoj godini članstva. Umjesto vrlo izdašnog prijedloga Europske komisije da se Hrvatskoj odredi 450 milijuna eura kroz kohezijske i strukturalne fondove, taj će iznos biti manji od 400 milijuna iako su spomenute države inzistirale na još manjem iznosu.

>>Završeni pregovori: Kompromis za bezubo motrenje Hrvatske

Istovremeno, Nizozemska i Velika Britanija uspjele su pooštriti monitoring, barem formalno, sada je u njega uvedeno 10 mjerila koja su i dosad postojala u 23. poglavlju, Pravosuđe i temeljna prava. Dogovoreno je to u Bruxellesu, a time su zaokružena zajednička stajališta za preostala četiri pregovaračka poglavlja, čime i završavaju pregovori.

Svakih šest mjeseci

Hrvatska će biti nadzirana do ratifikacije, svakih šest mjeseci slat će se izvještaji u Bruxelles. Države koje su inzistirale na jačem monitoringu željele su vidjeti rečenicu da u slučaju ozbiljnih problema Vijeće može poduzeti "prikladne mjere". Koje, nije definirano. Iako većina država, kao ni Komisija, to nije željela, Nizozemska i V. Britanija uspjele su uvesti 10 mjerila (benchmarks) u zajednička pregovaračka stajališta. Hrvatsku će i dalje procjenjivati na osnovi dosadašnjih mjerila iz 23. poglavlja, a ona postaju i predmet ratifikacije, što te države tumače "jačim političkim pritiskom".

– Smatramo da je riječ o oružju koje će ostati neaktivirano. Dođe li Hrvatska i na dnevni red Vijeća, odluku o sankcijama treba donijeti kvalificiranom većinom – kažu diplomati.

Vrlo ozbiljna rasprava vođena je o financijama i tu je Komisija morala pribjeći kompromisu. Prijedlog Komisije glasio je da u prvoj godini članstva 50 posto fondova koji su dodijeljeni Hrvatskoj trebaju biti isplaćeni. S druge strane, države koje najviše uplaćuju htjele su vidjeti mnogo manja davanja – samo 25 posto.

Kritična godina

No, prva godina članstva je kritična – novac iz fondova povlači se nakon predočenja virmana Bruxellesu koji novac vrati kompanijama, što u prvoj godini nije moguće jer projekti traju. Istovremeno, Hrvatska odmah mora početi uplaćivati u zajednički proračun. Komisija je predložila oko 700 milijuna eura za Hrvatsku u prvoj godini članstva, od čega bi bilo naplaćeno samo oko 570 milijuna eura, od toga bi na fondove išlo oko 450 milijuna. Kompromisom je zaključeno da se za strukturalne fondove Hrvatskoj dodijeli 30, a za kohezijske 40 posto pa Hrvatska ipak ostvaruje pozitivnu bilancu između uplata u EU proračun i isplaćenog novca.

Komentara 26

KA
kajinx
12:16 30.06.2011.

Ovako će nas vući za nos i mjenjati što im odgovara na našu štetu. Sve što su obećali i potpisali lako će mjenjati, jednom kad nas nasamare da uđemo u EU.

LU
luksa
12:57 30.06.2011.

Ali dragi moji zaboravili ste da ćemo dobiti nekoliko zastupničkih mjesta u EU parlamentu i jednog predstavnika u EU komisiji, naravno uz euro plaču. Naravno tu se već vide Pusićka, Mimica, Jandroković i ostala bagra koja nas za sitnu lovu prodaje i traži si stranog gospodara

Avatar dovidovic
dovidovic
12:10 30.06.2011.

Hrvatska, dakle, otprilike dobije ono što uplati. I za što mi onda zemlju prodajemo? Pustit ćemo da pola Europe ribari u našem moru, zabranit ćemo poljoprivrednu proizvodnju koja konkurira francuskoj, ozakonit ćemo perverzije koje traži Nizozemska, primit ćemo arapske, somalske, sudanske, kurdske i albanske izbjeglice kako ne bi morala Švedska, i za sve to ćemo još platiti Europskoj uniji!! Ljudi, tko je ovdje lud??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije