Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj pregovora

Füle: Treba izbjeći sukob kalendara izbora i referenduma

Štefan Fule
AFP
Autor
Stojan de Prato
30.06.2011.
u 21:02

Füle je zanijekao tvrdnju izvora poljskoga predsjedništva da Europska komisija zahtijeva održavanje referenduma o članstvu u EU nakon parlamentarnih izbora

- I osobno sam vrlo radostan što ćemo s Hrvatskom, s kojom smo 800 godina zajedno živjeli, od sada ponovno biti zajedno u novome okviru - rekao je predsjedatelj Vijeća EU u ovome polugodištu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi na zajedničkoj konferenciji za novinare po zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem i s europskim povjerenikom za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefanom Füleom.

- Ovo je zaista povijesni dan koji slavimo s našim hrvatskim prijateljima. U dvadeset godina neovisnosti Hrvatska je napravila dojmljiv napredak i za to je sada nagrađena. EK je stalno podupirala Hrvatsku na njezinu preobrazbenu putu, pošteno ali strogo, bez popusta, prečica i ublažavanja. Kakav velik doprinos vjerodostojnosti postupka proširenja! - nahvalio nas je Füle, istovremeno dajući do znanja državama članicama da je Hrvatska zaista spremna za članstvo. Füle je zanijekao tvrdnju izvora poljskoga predsjedništva da Europska komisija zahtijeva održavanje referenduma o članstvu u EU nakon parlamentarnih izbora "jer se EK ne miješa u unutarnjopolitičke kalendare", ali je naglasio da "treba učiniti sve da se izbjegne ikakav mogući sukob kalendara" izbora i referenduma.

- Zahvaljujući pristupnim pregovorima Hrvatska je danas bolja zemlja, s boljim pravosuđem i boljom javnom upravom - naglasio je Jandroković, zahvaljujući posebice mađarskome Predsjedništvu EU i EK-u na ustrajnoj potpori.

>> Završeni pregovori: Kompromis za bezubo motrenje Hrvatske

Komentara 11

MA
macor
22:49 30.06.2011.

EU ce primiti Hrvatsku , problematicnu zemlju, nista bolju od Bugarske i Rumunjske zbog vlastitih interesa, Ipak se radi o prirodnim bogatstvima koje Hrvatska jos posjeduje. Voda , sume , zrak. Zato i nastoje da su prvi na redu za okupaciju svega ovoga sta sam naveo. Prije nego se umijesaju Amerikanci, odnosno USA. I nastoje da dijele kredite hrvatskoj vladi kapom i sakom. I znaju vrlo dobro da taj novac Hrvatska nikad u kesu nece vratiti.

FI
fiberglas
01:13 01.07.2011.

EyU ili ne EyU? Ionako su nam gaće na štapu. Prokockali su nam budućnost naraštaja i naraštaja naše djece. Njihove ne, njihova su zbrinuta do sedmog koljena. Pitanje je jedino to...možemo li u svoj svojoj nemoći učiniti barem nešto da se ne crvenimo pred djecom za 20-30 godina? Možemo ...zaokružimo ´´NE´´ na referendumu za ili protiv ulaska u EU!

OB
-obrisani-
22:23 30.06.2011.

Europi je pametnije da se suzdrži petljanja u unutarnjepolitička pitanja hrvatske države, jer bi nas to moglo uvjeriti da glasamo protiv ulaska u EU!!! Meni je pun kufer toga da se oni bave time kada će kod nas biti izbori, a kada referendum. Pun mi je kufer i toga da se time bavi oporba, koja je uredno ispušila na izborima, ali si uzima nedemokratsko pravo naređivati hrvatskoj vladi kada bi trebali biti izbori!!! Gospodo draga, ako ste za DEMOKRACIJU, onda ste za demokraciju! Ako niste, RECITE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije