Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Završen sastanak ugostitelja i ministara: 'Pronaći ćemo rješenje preko vikenda, u igri su dva modela'

Aladrović se osvrnuo i na ono što ugostitelji i gospodarstvenici traže.
27. studenoga 2020. u 11:23 13 komentara 1752 prikaza
Josip Aladrović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Završen je sastanak ministara Zdravka Marića, Josipa Aladrovića, Tomislava Ćorića i Nikoline Brnjac s gospodarstvenicima i ugostiteljima oko uvođenja novih mjera za spas gospodarstva. Poduzetnici i ugostitelji na stol su iznijeli svoje zahtjeve, a ministri su uzeli svojevrsni ''time out'' preko vikenda do konačnih odluka.

– Prokomentirali smo sve zahtjeve i uzeli smo si vikend za razmišljanje. Mjere koje će sigurno ostati su između 2000 i 4000 kuna za radnike. Tu su i mjere COVID kredita, za što su omogućena dodatna sredstva – rekao je Aladrović.

– Drago mi je što smo imali predstavnike HUP-a, HGK, HOK-a, Glas Poduzetnika... Naravno da smo otvorili sve teme, čuli što udruge očekuju, traže i vide kao način obeštećenja za obustavu rada. Sve prijedloge primili smo na znanje i uzeli si mini time-out za vikend da izađemo s konkretnim prijedlozima. Mjere koje stoje na snazi jesu mjere za očuvanje radnih mjesta, od dvije do četiri tisuće kuna. To ide dalje i koristit će se više nego što smo očekivali pa ćemo osigurati dodatna sredstva. Mjere COVID kredita predstavio je ministar Ćorić. Sada je treća faza svojevrsnog obeštećenja, pokriće troškova koji nastaju bez obzira na to obavlja li se posao i gospodarska aktivnost. Na sastanku su bila četiri predstavnika Vlade. Očekujemo da ćemo tijekom vikenda iznjedriti neko rješenje i početkom tjedna to prezentirati našim partnerima, a onda i javnosti. 

Udruženje ugostitelja Zagreb Letica: Danas moramo sve dogovoriti. Ne smije biti drugog kruga pregovora

Aladrović se osvrnuo i na ono što ugostitelji i gospodarstvenici traže.

– Postoje dva modela koja su nam danas prezentirana. Vidjeli smo modele koje zagovaraju udruge poduzetnika. Unutar naših ograničenja koja postoje, ali postoji i prostor za djelovanje Vlade, mi ćemo naći idealan balans. Nećemo u cijelosti prihvatiti jedan ili drugi model, ali ćemo naći nekakvo rješenje, konsenzus koji ima za smisao da se posao i nakon koronakrize nastavi u punom obujmu u svim sektorima. Za sada nam ide dobro i sigurni smo da ćemo i dalje pružiti podršku. Naći ćemo idealno rješenje unutar modela. Ne bih rekao da je neki model bolji ili lošiji nego da ćemo na temelju svih prijedloga formirati neko rješenje. Proračun smo dovodili u pitanje, ali sve je do sada izdržao. I dalje ćemo se voditi fiskalnom odgovornošću. Svi prisutni pokazali su razumijevanje da ćemo kroz nekoliko dana naći mjere. Uvijek su mjere bile iza lockdowna, bile su adekvatne i pravodobne i tako će biti i sada. Podizanje tenzija nije potrebno ni prihvatljivo. Pokazali smo da smo odgovorni, na raspolaganju i radnicima i poslodavcima. Sada podizanjem tenzija stvaramo nepovjerenje, ne vidim za to razloga – rekao je Aladrović.

Sastankom je zadovoljan i ministar financija Zdravko Marić.

Bjelovar: U znak prosvjeda ugostitelji simbolično na sat vremena zatvorili objekte OGORČENI SU Ugostitelji o novim mjerama: Prilagodili smo se uvjetima, nova ograničenja nas ugrožavaju

– Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu da se ova problematika na adekvatan način adresira. Iako je danas bila tema vezana uz ugostiteljstvo, nismo zanemarili i ostale segmente gospodarstva koji su zahvaćeni mjerama. I njihov glas je saslušan iako nisu bili danas prisutni. Prije nekoliko mjeseci bio je veliki interes javnosti i gospodarstva kako će Vlada reagirati, a poslije se pokazalo kao dobar model, za mnoge iznenađujuće dobar u smislu izdašnosti. Bila je važna i pravovremenost tih mjera. Moramo biti svjesni da bi naš dijalog bio kudikamo lakši kad bismo mi znali dokad i kako će se ovo sve razvijati dalje. To i jest ključni izazov, što proračun mora u nadolazećem razdoblju biti dovoljno jak da može odgovoriti na sve izazove. Moramo biti spremni na sve dodatne negativne rizike – rekao je Marić.

Dodao je da će se najprije sudionici sastanka dogovoriti međusobno, a onda će se konkretne mjere i njihova fiskalna težina prezentirati javnosti.

– Nisam baš siguran da govorimo o milijardama eura, ali ne bih licitirao. O ukupnim iznosima ćemo kada dođe vrijeme u idućim danima. Kada govorimo o dosadašnjim mjerama, sve skupa ove godine do sada računamo 8,1 mlrd kuna plus doprinosi plus onaj dio koji se tiče otpisa poreznih potraživanja. Ovdje ipak govorimo o jednom mjesecu i užem segmentu jer nismo u potpunom lockdownu – rekao je Marić.

MJERE ZA RADNA MJESTA Ugostitelji: Tražimo potpore za radnike i oslobođenje svih obaveza

Odgovorio je i na pitanje o procjeni projekcija BDP-a.

– Što se tiče projekcije BDP-a, i dalje smo pri procjeni kakva jest. U ukupnom obujmu ne bi to trebalo značajnije utjecati na samu procjenu BDP-a.

Na kraju se novinarima obratio i Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

– Sastanak je izgledao kao da smo prvo očistili luk, malo zaplakali, iznijeli slojeve luka i shvatili svi da ne možemo to brzo riješiti i dogovoriti se. Imamo radni vikend i još idući tjedan i naći ćemo rješenje da se zadovolji i nas i državu. Ne možemo inzistirati ni na čemu, radimo zajednički, i dalje su pregovori u tijeku. Imamo toliko problema da ih sad ne možemo riješiti, vidjet ćemo početkom idućeg tjedna. Trend pada bio je blizu 10 posto svaki tjedan, trend je bio nezaustavljiv. Kada i ako nas otvore, mi nećemo raditi ni 20-30 posto ukupnog prometa. Ako budu mjere i obeštećenje, neće nitko ostati bez posla – rekao je Medak.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • stefj:

  Interesantno je kako se tu spominje fiskalna odgovornost i stanje u proračunu, dok kada se radi o pregovorima sa sindikatima javnih struktura to nikada ne predstavlja problem... Joj koja smo mi država, skoro u svakoj rečenici se ističe privilegiranost javnih ... prikaži još! struktura, to je nešto općeprihvaćeno i neupitno...

 • Aartur:

  U igri su dva modela: a) štampat ćemo novac do kolapsa ili b) zaduživat ćemo se do bankrota

 • Avatar krilnik jure
  krilnik jure:

  alaric ti si mlad i ne znas tk su oni i kad bi brojao ti njima oni tebi drzava je u dubokom minusu i nemojte se pomasati ko caritas vi ste vlast