Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porođaj

Zavladala “epidemija” carskog reza

Rodilište
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.10.2018.
u 00:20

Broj porođaja carskim rezom udvostručio se u zadnja dva desetljeća

Broj porođaja carskim rezom udvostručio se u zadnja dva desetljeća i u nekim zemljama dosegao razmjere epidemije, objavili su liječnici u časopisu Lancet.  Milijuni žena svake godine sebe i svoje bebe izlažu nepotrebnom riziku carskog reza u razmjerima “koji nemaju baš nikakve veze s medicinskim razlozima”.

U 2015. godini, posljednjoj za koju postoje dostupni podaci, liječnici su diljem svijeta izveli 29,7 milijuna carskih rezova, što je 21 posto svih porođaja. Petnaest godina prije, na početku 21. stoljeća, carskih rezova bilo je 16 milijuna, odnosno 12 posto svih porođaja. Procjenjuje se da je carski rez, kirurški zahvat kojim se sprečavaju komplikacije pri porođaju, nužan u 10 do 15 posto trudnoća. U najmanje 15 zemalja svijeta tim zahvatom na svijet dolazi čak 40 posto djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije