Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zastupnički dom SAD-a glasao za reformu izbornog zakona

Demokrati tvrde kako je reforma nužna kako bi se smanjili zahtjevi za pravo na glasanje te politički sustav SAD-a učinio demokratičnijim i približio glasačima.
04. ožujka 2021. u 06:58 3 komentara 243 prikaza
Zastupnički dom SAD-a
Foto: Reuters/PIXSELL

Zastupnički dom Kongresa SAD-a, u kojemu demokrati imaju većinu, usvojio je u srijedu prijedlog značajne reforme izbornog zakona kojime se mijenjaju neke izborne procedure a od saveznih država traži da određivanje izbornih jedinica prepusti neovisnim povjerenstvima.

KOSOR, AHMETOVIĆ, OREŠKOVIĆ... Pljušte reakcije nakon Bandićeva sprovoda, traži se i gašenje Stožera

Prijedlog usvojen je s 220 prema 210 glasova.

Zakon pod brojem H.R. 1 je napravljen "kako bi vratio glas Amerikancima koji se osjećaju izostvaljenima i predugo isključenima", rekao je glavni zagovornik reforme John Sarbanes uoči glasanja.

To je jedan od mnogih zakona o prioritetnim pitanjima demokrata u Kongresu, poput prava pripadnika LGBT zajednice, pravilima policijskog postupanja i zaštite okoliša. 

Predsjednik Joe Biden je rekao da će ga potpisati, čime bi stupio na snagu, kada ga prihvati i zastupnički dom i Senat.

No prijedlog zakona još čega neizvjesno glasanje u senatu, gdje uz glasove 48 demokratskih senatora i dvoje nezavisnih potrebno još deset republikanskih senatora.  

Demokrati tvrde kako je reforma nužna kako bi se smanjili zahtjevi za pravo na glasanje te politički sustav SAD-a učinio demokratičnijim i približio glasačima.

OTVORENO Vuco voditelju: Nemojte me prekidat'! Kerum dok je govorila Ramljak: 'Ajde, završit će emisija...

No republikanci tvrde da oduzima ovlasti saveznim državama i ne čini dovoljno u sprječavanju izbornih prevara.

Predložena reforma je posebno važna ove godine jer bi Državni ured za popis stanovništva trebao dati podatke o stanovništvu koje države koriste za utvrđivanje izbornih jedinica uoči izbora 2022. na kojima će se glasati za sva mjesta Zastupničkom domu.   

Američke savezne države koriste različite kriterije i procedure za iscrtavanje izbornih jedinica a u 33 države njihove skupštine nadziru barem dio tog procesa.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar Belski
  Belski:

  ''Demokrati tvrde kako je reforma nužna kako bi se smanjili zahtjevi za pravo na glasanje te politički sustav SAD-a učinio demokratičnijim i približio glasačima.'' Oksimoron??

 • Avatar manjejeviše
  manjejeviše:

  Samo glasujte. Makar došli iz Venezuele samo na glasanje.

 • sisavac:

  nešto kao naš nekadašnji županijski dom. ima prava predlagat zakone, al ih senat može promijeniti, odbiti... u biti jedno nevažno političko tijelo, čija je svrha nejasna danas, o ničemu ne odlučuje, a to što radi prijedloge zakona, proračuna, pa to ... prikaži još! rade upravna tijela našeg sabora po naputku ministarstva, prijedlozima.