Naslovnica Vijesti Svijet

Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio deklaraciju protiv gradnje Pelješkog mosta

Deklaraciju koja nema obvezujući karakter od 39 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici Zastupničkog doma podržalo je njih 27, 11 je bilo protiv a ostali su bili suzdržani.
13. rujna 2017. u 17:51 171 komentara 7581 prikaza
Pelješki most
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je neobvezujuću deklaraciju o Pelješkom mostu kojom se traži prekid provedbe tog hrvatskog projekta do usuglašavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom o graničnoj crti na moru.

Pelješki most Rasprava zastupnika Zastupnički dom parlamenta BiH ponovo u svađi zbog Pelješkog mosta

Deklaraciju koja nema obvezujući karakter od 39 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici Zastupničkog doma podržalo je njih 27, 11 je bilo protiv a ostali su bili suzdržani i to je konačni rezultat rasprave započete prošlog tjedna a okončane na sjednici u srijedu.

Deklaraciju ponudila bošnjačka Stranka demokratske akcije

Neophodnu tzv. entitetsku većinu iz Republike Srpske pri glasovanju za rezoluciju osigurali su glasovi zastupnika iz Srpske demokratske stranke (SDS) nakon što je usvojen njihov prijedlog da u deklaraciju budu uključenii zahtjevi za brže realiziranje drugih infrastrukturnih projekata poput mostova na Savi te za ponovno otvaranje za promet unske pruge.

Deklaraciju i Pelješkom mostu parlamentarcima je ponudila bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) a ranije su ga svojim potpisima poduprla 24 zastupnika, uključujući one iz oporbenih stranaka. U deklaraciji je uz ostalo istaknuto kako je BiH pomorska država te kao takva ima pravo na slobodni i neometani pristup otvorenome moru uz ocjenu kako bi gradnja Pelješkog mosta to pravo dovela u pitanje.

Bakir Izetbegović BiH Izetbegović kaže da Čović zlorabi ovlasti i radi za Hrvatsku

Od Hrvatske ali i Europske unije stoga je zatraženo da "bez odgode obustavi sve radnje" koje mogu dovesti u pitanje suverena prava BiH na moru. Hrvatsku i EU poziva se na uključivanje u hitne razgovore čiji je cilj riješiti pitanje morske granice.

Neće imati nikakvoga konkretnoga učinka

Iz prvotnog teksta deklaracije izbačen je stavak kojim se od državnih tijela vlasti tražilo istupanje iz Ugovora o granici potpisanog 1999. i podnošenje zahtjeva za međunarodnom arbitražom ukoliko u razdoblju od dva mjeseca ne bi bilo bilateralnog dogovora o spornim pitanjima.

Deklaracija bi trebala biti objavljena u Službenom listu BiH no čini se kako ona neće imati nikakvoga konkretnoga učinka jer je i prema tumačenju predsjedateljice Zastupničkog doma Borjane Krišto ona tek dokument kojim se izražava mišljenje a obvezujuća stajališta državnog parlamenta postoje tek onda kada ih prihvate njegova oba doma.

Pelješki most PELJEŠKI MOST Komisiji važan dogovor RH i BiH n PELJEŠKI MOST Sada i iz BiH traže arbitražu: 'To je posljednje rješenje, no možda će biti nužna' Bakir Izetbegović želi rješenje Izetbegović traži od EU-a posredovanje u sporu s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

VIP izdvaja za Vas

 • Klarahrv:

  Naši stari su imali dobru uzrečicu : pomozi sirotu na svoju sramotu. Hitno uvesti obvezu plaćanja bošnjacima za ulazak u Hrvatsku ili na graničnim prijelazima dopustiti ulazak samo Hrvatima. Kad bi Hrvati imali svoju televiziju onda bi svaku večer prije ... prikaži još! dnevnika prikazivali vrijeme kad je Hrvatska skrbila o tisućama izbjeglih bošnjaka

 • Neonacionalist:

  BIH nije pomorska država , možda to jednog dana postane ali zasad nije niti je to ikad bila , ona je samo primorska država . Kako može sebe nazivati pomorskom državom zemlja koja nema nijednu luku , lučku upravu , ... prikaži još!, pomorsku školu , brodogradilište ni ono najmanje , nema trgovačku niti ratnu mornaricu doslovce nema nijedan teretni brod pa ni najmanje tonaže samo pojedini građani imaju svoje male privatne brodice i možda netko ima pokoju jedrilicu ili jahtu , nema apsolutno ništa što bi je činilo pomorskom državom .

 • Avatar AG_Matoševac
  AG_Matoševac:

  Visina mosta je skoro jednaka visini mostova iznad Bosfora što znači i da je puno viša nego što treba biti. Znači, argumenata nema. Bakir zateže i uvlači EU kako bi usporio pristupanje BiH jer želi dobiti još vremena za etničko čišćenje BiH.