Naslovnica Vijesti Svijet

Izetbegović traži od EU-a posredovanje u sporu s Hrvatskom oko Pelješkog mosta

U priopćenju koje je nakon sastanka dostavljeno medijima iz Predsjedništva BiH stoji kako je Izetbegović "iskazao očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU".
08. rujna 2017. u 19:35 19 komentara 1924 prikaza
Bakir Izetbegović
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović zatražio je u petak da Europska unija posreduje između BiH i Hrvatske kako bi se našlo rješenje za gradnju Pelješkog mosta i taj zahtjev prenio je šefu delegacije EU u BiH Larsu-Gunnaru Wigemarku s kojim se sastao u Sarajevu.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović analiza Slovenija ocrnjuje Hrvatsku, Srbija nam upućuje diplomatsku notu...

U priopćenju koje je nakon sastanka dostavljeno medijima iz Predsjedništva BiH stoji kako je Izetbegović "iskazao očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje države, ali i same EU".

Izetbegović, međutim, ne govori u ime cijele Bosne i Hercegovine jer Srbi i Hrvati ne vide nikakav problem u gradnji Pelješkog mosta. On i njegova Stranka demokratske akcije (SDA) u proteklih mjesec dana pokrenuli su žestoku kampanju problematiziranja gradnje Pelješkog mosta jer projekt, prema stajalištima te bošnjačke stranke, ugrožava pravo pristupa BiH otvorenome moru iz pravca Neumskog zaljeva.

Izetbegović je Wigemarku prenio kako cilj Bosne i Hercegovine nije spriječiti Hrvatsku u spajanju njezinih teritorija nego zaštititi svoje interese i ostvattii pravo na pristup otvorenom moru koje joj kao pomorskoj državi pripadaju po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Ostvarivanje toga prava kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije, drži Izetbegović, podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dviju zemalja.

On inzistira na tvrdnji kako je to i službeno stajalište Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz 2007. o kojem je Hrvatska službeno izviještena i koji nije izmijenjen.

Izetbegović je napomenuo Wigemarku kako je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Europske komisije "predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dviju država, kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN-a o pravu mora od strane Hrvatske" što je, kako se navodi u priopćenju, na žalost ignorirano.

Ignorirana su i službena stajališta Predsjedništva BiH i drugih tijela vlasti u BiH, pa je Europska komisija odobrilo sredstva Hrvatskoj bez ikakvih službenih konzultacija sa BiH, Izetbegovićeva je ocjena koju je prenio šefu delefacije EU u BiH.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni Ured predsjednice u Gospiću ODGOVORILA MAJKAMA SREBRENICE 'Nikad se nisam doživljavala 'kraljicom Balkana', nego predsjednicom RH, ni više ni manje' Ivan Aralica i Miroslav Tuđman Predstavljena knjiga 'Izetbegović je htio biti lider građanske BiH, a bio je lider samo Muslimana' Aleksandar Vučić u BiH Vučić u Sarajevu Izetbegović: Sposobni Vučić pomaže da se Balkan smiri

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar ĐOVAK  NOKOVIĆ
  ĐOVAK NOKOVIĆ:

  hvala izetu što vuče na prirodnu podjelu BIH na tri konstitutivna naroda u 3 kantona s obilježjima država

 • Avatar mister.N@
  mister.N@:

  ratni profiter je zaboravio tko ga je obranio u ovom ratu i spasio a to je bila upravo Hrvatska po kojoj sada shere!!! da ti nije bilo hrvata imao bi nekoliko Srebrenica u Bosni aj se bavi reketom kao sta ... prikaži još! si i fo sada radio!!!

 • @ploto@:

  Ne traži to Izetbegović u ime BIH,nego u ime Turske.On je ionako turski lakej.Uostalom već se izlanuo prije par godina, tijekom posjeta Erdogana BIH,kad je bio premijer Turske. Izetbegović je sav ushićen graknuo:" Premijer Turske je i moj premijer " !!