Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANKE U SABORU

Panenić o poskupljenju struje: Hoće li ministar Ćorić reći tko je krivac?

Panenić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
10.07.2017.
u 10:54

HNS-ov Stjepan Čuraj odbacio je optužbe Panenića na račun bivšeg predsjednika njegove stranke kao i za pogodovanje bilo kome.

Mostov Tomislav Panenić prozvao je danas nakon stanke koju je zatražio u Saboru bivšeg predsjednika HNS-a i bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka za najavljeno poskupljenje električne energije te pozvao Vladu da objasni građanima tko je glavni krivac za skuplje račune. Podsjeća da je Vrdoljak kao ministar potpisao ugovore kojima se, tvrdi, pogodovalo vlasnicima vjetroelektrana, a zbog kojih je sada nastala obveza za ovu godinu od visoke 1,1 milijarde kuna.

– Da nisu potpisani takvi ugovori, ne bismo se danas trebali braniti od poskupljenja. Sanirali smo malo štetu kroz spuštanje PDV-a. Zanima me hoće ministar Ćorić reći tko je krivac - građani, svi političari ili Vrdoljak koji je njihov koalicijski partner, ili ćemo ga za koju godinu vidjeti na nekoj funkciji koju je dogovorio ulazeći u koaliciju s HDZ-om. Vraćaju se Sanader, Čobanković, znači li to da ćemo se mi koji nismo krivi ni za što zbog njih morati micati – upitao se Panenić.

HNS-ov Stjepan Čuraj odbacio je optužbe Panenića na račun bivšeg predsjednika njegove stranke kao i za pogodovanje bilo kome, dok je HDZ-ov Branko Bačić kazao kako do poskupljenja električne energije dolazi zbog povećane naknade za obnovljive izvore energije.

– Sve ima svoju cijenu, i prijelaz iz sektora s emisijama u sektor bez emisija, to je naša obveza, toga smo svjesni od ulaska u EU, nizom zakona smo financirali obnovljive izvore energije, a posljedica toga jest da se taj sektor subvencionira. Ta je obveza poznata već godinu i pol dana, tada smo prolongirali, a sada je, s obzirom na velike obveze, potrebno osigurati dodatna sredstava – kaže Bačić te dodaje kako Vlada mora provesti tu obvezu subvencioniranja, ali pri tome pazi da što manji teret padne na građane, ali i gospodarstvo.

SDSS-ov Boris Milošević podsjetio je da se danas obilježava Nacionalni dan Nikole Tesle, pa u kontekstu najava poskupljenja električne energije podsjetio na niz sela i zaseoka u kojima pretežito žive građani srpske nacionalnosti, a koja ni danas u Hrvatskoj nemaju struju. Podsjetio je na bogatu biografiju Nikole Tesle, ali i na spomenik koji mu je bio postavljen u Gospiću, a onda i miniran.

– Taj je spomenik obnovljen 2006. godine, ali i dalje negdje skuplja prašinu zatvoren u mraku. Apeliram da ne zaboravimo taj spomenik – poručio je Milošević.

SDP-ov Marko Vešligaj, inače i gradonačelnik Pregrade, podsjetio je na elementarnu nepogodu tuče koja je u petak pogodila velike dijelove Krapinsko-zagorske županije. Ona je, tvrdi, napravila stopostotnu štetu koja će se mjeriti u milijunima kuna.

– Građani pitaju mogu li dobiti barem neku nadoknadu za pretrpljenu štetu jer je u nekoliko minuta u vjetar otišao njihov cjelogodišnji rad na poljoprivrednim usjevima – zanima Vešligaja koji kritizira sustav nadoknade štete jer je, tvrdi, za cijelu godinu u proračunu za to izdvojeno samo 20 milijuna kuna, a samo lani je šteta u toj istoj županiji iznosila čak 52 milijuna kuna. Ove godine, osim ove prošlotjedne tuče, županiju je pogodio i mraz.

– Sustav ne funkcionira, građani će opet doći u povjerenstva za elementarne nepogode, mi to šaljemo županiji i državi pa dobijemo mizerne iznose, svake godine štete su sve veće, a naknade sve mizernije. Tražim od Vlade da uredi taj sustav, da pokaže odgovornost i nađe način za hitnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima kojima su uništeni usjevi – zaključuje Vešligaj.

HSU-ov Silvano Hrelja stanku je iskoristio kako bi ministru zdravstva Milanu Kujundžiću poručio da ne govori o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja jer time direktno pomaže privatnim osiguravateljima, što, naglašava, šteti proračunu, ali i građanima.

Komentara 16

Avatar southman
southman
11:06 10.07.2017.

Pa pitaj Čikotića on je bio državni tajnik za energetiku praktično do prekjučer !!

HR
Hrvatska
11:13 10.07.2017.

Krivac je Cikotic,Vrdoljak.. Ne pravi se pametan sa tim populizmom.

RO
rotšild
12:06 10.07.2017.

Počnite več jednom graditi centrale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije