Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah od izručenja?

Zašto se u Hrvatskoj ubio ruski časnik

Dmitrij Funtov
Foto: Interpol
1/3
19.01.2018.
u 18:04

U Hrvatskoj je boravio pod lažnim imenom. Rusi ga terete da je pronevjerio 222 milijuna rubalja, odnosno 6,5 milijuna dolara

Rus Dmitrij Funtov (61), umirovljeni časnik ruske vojske, koji se od studenoga 2015. godine nalazi na tjeralici ruskog Interpola, pronađen je mrtav u srijedu navečer u kući koju je koristio na širem području Makarske. Pronašla ga je stanodavka u kadi punoj vode, s prerezanim žilama na objema rukama. Navodno je ostavio i oproštajno pismo.

Žalba dva dana prije suicida

Policija za sada ne sumnja u ubojstvo, ali konačnu će riječ dati patolog. Bivši ruski časnik u Hrvatskoj je boravio pod lažnim imenom i imao je rumunjske dokumente, ali unatoč tome policija ga je uhitila u srpnju 2016. godine, kraće vrijeme je boravio u pritvoru i od tada traje njegova bitka protiv ekstradicije. Već u prosincu 2016. Županijski sud u Splitu donio je odluku kojom je potvrdio njegovo izručenje, a odvjetnik Jadran Franceschi, kojeg je Funtov angažirao, uspio ju je pobiti na Vrhovnom sudu.

Foto: Interpol

Ali, u ponovljenom postupku, koncem prosinca 2017. Županijski sud ponovo odobrava njegovo izručenje Rusiji, a i na tu odluku je Franceschi ovoga ponedjeljka, dva dana prije Funtova samoubojstva, uložio žalbu. Je li moguće izručenje bio okidač koji ga je naveo na samoubojstvo, vjerojatno će se znati kada i ako bude poznato što je napisao u oproštajnom pismu.

Tada nije radio u poduzeću

Međutim, prema riječima odvjetnika Franceschija Funtov, ne može biti izručen Rusiji dok se ne odluči o njegovu zahtjevu za izdavanje azila. Naime, Dmitrij Funtov je uložio zahtjev za međunarodnu zaštitu. O njegovu zahtjevu još nije odlučeno, a Franceschi ističe kako podnošenje zahtjeva predstavlja prepreku zbog koje se Dmitrov ne bi mogao izručiti dok se ne odluči o traženju azila.


Protiv Dmitrova ruske su vlasti podigle optužnicu 2010. godine. Terete ga za pronevjeru 222 milijuna rubalja, odnosno 6,5 milijuna dolara. Njegov odvjetnik tvrdi da mu se na teret stavljaju kaznena djela, odnosno uplate iz vremena od ožujka 2005. do travnja 2006. godine, a Funtov je u Centru za analizu, ustanovi u kojoj je izvedena krađa državne imovine, radio od veljače 2006.   

Komentara 30

Avatar anti_komunist
anti_komunist
18:43 19.01.2018.

tko kaze da je se ubio.....

DU
Deleted user
18:32 19.01.2018.

To se tako desi kada te rusi traze.. Znaju neki izvrsiti samobojstvo po 4 metka si opale u glavu...

Avatar Ronin
Ronin
18:50 19.01.2018.

"Bivši ruski časnik u Hrvatskoj je boravio pod lažnim imenom i imao je rumunjske dokumente" Sve je jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije