Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Željko Glasnović: Bez HVO-a Hrvatska bi bila kao Cipar, a BiH ne bi postojala

- Hrvati u BiH marginalizirani su, a minimizira se uloga HVO-a koji je sudjelovao u operacijama oslobađanja zapadne Bosne i  zauzimanja Dinare nakon čega se Knin i veći dio Krajine našao u okruženju, rekao je Glasnović
05. kolovoza 2018. u 12:43 48 komentara 2801 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

General Željko Glasnović, koji je bio zapovjednik snaga Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u sklopu Hrvatskih snaga koje su 1995. godine izvele oslobodilačku operaciju Oluju, ocijenio je da bi bez HVO-a Hrvatska danas izgledala kao Cipar, a Bosna i Hercegovina ne bi postojala.

23. OBLJETNICA OLUJE Iznad Knina letački spektakl: Kiowe, kanaderi, Krila oluje, MiG-ovi i F-16

"Bez HVO-a mi danas ne bismo imali hrvatsku državu. RH bi izgledala kao Cipar. Niti bismo imali BiH", rekao je Glasnović u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Hrvati u BiH marginalizirani su, a minimizira se uloga HVO-a koji je sudjelovao u operacijama oslobađanja zapadne Bosne i  zauzimanja Dinare nakon čega se Knin i veći dio Krajine našao u okruženju, rekao je.

1 / 26
Oluja, Knin

"Kod mene se miješa ponos zbog onoga što su napravile Hrvatske snage. To su zajedno napravili Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće obrane, a s druge, osjećam se tužno jer su Hrvati u BiH još marginalizirani. Osporava se uloga u tim operacijama od “Cincara” do “Južnog poteza” kada smo došli 20 km od Banje Luke", dodao je general Glasnović koji je danas saborski zastupnik.

bespilotna letjelica Obavještajna priprema Oluje Hrvatska nije imala vremena da u ‘Krajini’ stvara svoju špijunsku mrežu pa su iskorišteni dronovi

Oktrio je da ga je neposredno uoči Oluje zapovjednik Hrvatskih snaga Ante Gotovina poslao u Travnik da izvijesti zapovjednike Armije BiH o tijeku akcije Oluje. S obzirom da su u vodstvu Armije BiH bili uglavnom bivši časnici JNA, Glasnović je istaknuo kako im nisu vjerovali pa su ih ih krivo izvijestili o operaciji.

"Mi nismo potpuno imali povjerenje u bivše jugočasnike. Gotovo cijeli vojni vrh ABiH bili su upravo ti kadrovi koji su još imali veze u KOS-u", dodao je. 

Olujom je spašena bihaćka enklava kojoj je prijetio genocid koji je mogao nadmašiti onaj u Srebrenici. Glasnović tvrdi kako su u vrijeme Oluje pripadnici Armije BiH u Bihaću imali svega 1500 metaka i 300-tinjak ručnih bombi. Kritizirao je i ratne bošnjačke vlasti za koje je rekao kako nisu bile spremne za rat i obranu vlastite zemlje.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • Deleted user:

  Eto da nije bilo hvo rat još nebi završio.Pola ih je rat provelo ba dalmatinskoj obali u uniformi.Glasnivić kao obično hvali samog sebe.Kad je HVO bio toliko jak zašto je 4 bila na Buni kod Mostara,Trebinju,Kupresu,oslobađala Livsnjsko polje i Grahovo.

 • stefj:

  Bez obzira na izričaj, govori istinu. Da Oluja nije uspjela, nit bi Hrvatska bila ovakva, nit bi BiH postojala... A sada? Međunarodna zajednica samo čeka da se maknu svi Hrvati iz BiH, jer misle da će se lakše dogovoriti dvojica ... prikaži još! nego trojica... No, što se tiče gospodarstva, Hrvatski dio radi 60% izvoza cijele BiH, a uvjerljivo su najmanji dio, i brojčano i terorijalno...

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Gdje je god Glasnovic zapovjedao obranom, obranjeno nije. Ili je on nesposoban bio ili je to namjerno radio.