Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izaslanstvo Svjetske banke stiže na razgovore o autocestama

Svjetska je banka spremna sudjelovati u refinanciranju dugova cestarskih tvrtki i to sa 1,2 milijarde eura,
14. ožujka 2016. u 08:25 12 komentara 657 prikaza
28.05.2015., Zagreb - Oleg Butkovic, clan predsjednistva HDZ-a. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Izaslanstvo Svjetske banke ovaj tjedan stiže u Hrvatsku na razgovore s predstavnicima Vlade oko sudjelovanja te financijske institucije u modernizaciji i restrukturiranju cestarskog sektora. Predstavnici Svjetske banke sastat će se s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, ministrom financija Zlatkom Marićem te čelnicima Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta, Autoceste Rijeka – Zagreb te HAC-ONC-a. Na sastancima će se razgovarati o dugovima cestarskih poduzeća i mogućim načinima restrukturiranja tvrtki.

Svjetska je banka spremna sudjelovati u refinanciranju dugova cestarskih tvrtki i to sa 1,2 milijarde eura, no kao uvjet za to postavila je snažno restrukturiranje tih poduzeća, prije svega HAC-ONC-a. Na koji način bi se to provelo, više bi se trebalo znati nakon ovotjednog posjeta tima Svjetske banke. Zajedno će nastupiti prema hrvatskom cestarskom sektoru s Europskom bankom za obnovu i razvitak koja ovih dana ugovara s HAC-om kredit od 250 milijuna eura, od čega će 50 milijuna eura biti usmjereno na restrukturiranje, a 200 milijuna eura bit će iskorišteno za refinanciranje kredita.•

>> EBRD daje 660 milijuna eura jeftinog kredita za ovogodišnju ratu za autoceste

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Avatar deziderij
  deziderij:

  Ovi svjetski hohštapleri bez milijunskih naknada neće nazvati ni dobar dan a kamo li nešto učiniti nama u korist pa mi se čini kako će naš dug od ovog posjeta porasti za neke milijunske iznose u eurima. Hrvatske nesposobne polit-alopine ... prikaži još! uglavnom sve što učine bude na našu štetu pa nemam razloga misliti da će nešto biti drukčije kod ove posjete.

 • Avatar VeseliKum
  VeseliKum:

  Treba naplatiti štetu preplaćene gradnje a.cesta od glavnih i odgovornih u vrijeme gradnje (sdp-hdz), obitelji Žužić itd... Naravno sa kamatama što su svih ovih godina raspolagali nezakonito stečenim novcem... Hac/Onc i Arz će automatski završiti u plusu i vratiti sve te silne kredite.

 • Lavica7:

  Dok ne odlucimo dal su nam vazniji lopovi ili drzava nece biti promjene.