Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAŠE RATOVANJE JE BILO ČISTO'

Zapovjednik vukovarskog HOS-a: 'Nisam ljubitelj uzvika ZDS. Nisam za crne uniforme bio ni '91. ni danas'

Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a
Foto: Branimir Bradarić
1/7
18.11.2023.
u 12:34

"Naše ratovanje osim što je bilo izrazito efikasno, bilo je čisto i pošteno. Čuvala su se i hrvatska i srpska djeca, išlo se po lijekove i hranu i za Hrvate i za Srbe."

Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a, komentirao je činjenicu da su se on i njegovi kolege HOS-ovci u subotu, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, nalazili na čelu Kolone sjećanja. Istaknuo je da HOS-ovci oduvijek imaju ljubav i poštovanje svojega naroda, a situaciju koja je dovela do toga da budu na čelu Kolone povezao je s postupcima Vlade prema njima. Točnije, Ćurković smatra kako je do takve situacije došlo zato što je premijer Andrej Plenković "na čudan način optužio Kutinu za terorizam" zbog dogradonačelnika, HOS-ovca Damira Markuša, koji je bio prijatelj napadača s Markova trga Danijela Bezuka.

- Mi smo jedinstveni. Hrvatska vojska je jedna vojska i mi smo dio te vojske. Tu nikada nije bilo odstupanja. Dogodila se jedna situacija da je jedan od naših kolega Marko Skejo, čiji ja nisam politički istomišljenik, uhićen sa svojim ljudima u Kninu. Onda premijer optužuje Markuša za terorizam. Ovo je odgovor naroda na te situacije. Mi imamo ljubav i poštovanje našega naroda. Nemojte da se to događa, sve je okej. Nikad nije bilo sumnje da će biti jedna jedina kolona. Idemo u poštovanju i ljubavi prema našim pokojnima, prema živima. Tu smo i sve je sasvim okej - kazao je.

Naglasio je potom da su podjele problem koje bi trebale rješavati vlasti, tvrdeći da HOS nije uzrok tih podjela. - Uvijek mi podjele smetaju, ali o tome trebaju razmišljati ovi na vrhu koji rade neke činove koji se ne smiju događati. Vrlo je jednostavno, nismo mi doveli do tih podjela - govori. 

Ćurković je također govorio o ulozi HOS-a u obrani Vukovara. Kazao je da je u obrani grada sudjelovalo 58 pripadnika njihove postrojbe. Njih 25 je poginulo, tri su nestala, a samo trojica nisu ranjena. - Riječ je o teže ranjenim ljudima. Dali smo maksimum, dok je trajao HOS, trajao je i Vukovar. Ljubav, poštovanje, bez grubih činova prema nama, nikoga ne diramo i to je to - ponovio je Ćurković.

POVEZANI ČLANCI:

Na pitanje o uzvicima "Za dom spremni" i podizanju desne ruke nekih pripadnika HOS-a, Ćurković je izrazio svoje neslaganje s tim potezima. - Nisam ljubitelj toga i '91. sam imao isto mišljenje o tome. Ne ustaše, ne partizani, to mi smeta, kad se kroz antifašizam dižu simboli koji su napravili najveće pokolje hrvatskog naroda u povijesti. Treba imati jedan balansiran pristup prema tome. Nisam za crne uniforme bio ni '91. ni danas. Postoje jasni tragovi da sam imao iste stavove '91. i danas - rekao je.

FOTOGALERIJA Kolona sjećanja u Vukovaru

Zvone Ćurković, zapovjednik vukovarskog HOS-a
1/44

- Naše ratovanje osim što je bilo izrazito efikasno, bilo je čisto i pošteno. Čuvala su se i hrvatska i srpska djeca, išlo se po lijekove i hranu i za Hrvate i za Srbe. Naša čistoća ratovanja je bila besprijekorna. Pogledajte što se događa u svijetu i koje zvijeri i kako ratuju, bez ikakve milosti prema ženi i djeci, bilo kome. Ova bitka je bila izrazito čista, etična, Bogu draga... - dodao je. 

Dodao je da oni nisu tražili da budu na čelu Kolone sjećanja, ali im je drago što se tako dogodilo. - Mi nismo željeli počast, mi smo došli vidjeti jedni drugi, naše suborce, narod. Ali nek su se dogodile i trebale su se dogoditi. Zahvaljujemo i gradonačelniku Penavi i cijeloj ekipi na ovom potezu. Narod zna tko smo mi bili. Može se medijskim spinovima i grubim činovima napraviti greška prema nama, ali mi smo održali jednu čistu poziciju i u ratu i nakon njega. I tu čistoću nitko ne smije dirati - zaključio je zapovjednik vukovarskog HOS-a. 

Tisuće ljudi u Škabrnji, Hrvatska se poklonila žrtvama masakra
 

 

Komentara 53

Avatar votum
votum
13:43 18.11.2023.

HOS zaslužuje svako poštovanje, jer su bili prvi koji su krenuli u obranu i držali položaje do zadnjega. Nikakva politika i nikakvi političari tu ništa ne mogu "iskemijati", dok je Hrvata.

DU
Deleted user
12:57 18.11.2023.

Neka pati kome smeta! Hrvatska se vratila Olujom u EU , gdje smo stoljecima pripadali! S pijetetom svim žrtvama tragedije koja nas je zadesila tijekom Domovinskog rata za samostalnu EU Hr!

BJ
bjmaro
13:00 18.11.2023.

Branitelji moraju biti i dalje stup Hrvatske. Svim političarima “ruke K sebi”

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije