Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Zaposlenici SUVAGA izbrisani iz novog kolektivnog ugovora

27.04.2018.
u 17:46

Ključni članak, koji se prometnuo u diskriminativna odluku, a koji je sada izostavljen, znači da profesori koji rade s spomenutim učenicima na svojoj plaći gube točno - 12 posto

Posebni uvjeti odgoja i obrazovanja, oni koji podrazumijevaju rad s djecom s teškoćama u razvoju, koju se podučava po redovitom programu uz individualizirane postupke, izostavljeni su iz novog kolektivnog ugovora.

Ključni članak, koji se prometnuo u diskriminativna odluku, a koji je sada izostavljen, znači da profesori koji rade sa spomenutim učenicima  na svojoj plaći gube točno - 12 posto. Apsurd takve odluke još je veći kada se zna da se takva odluka odnosi isključivo na nastavnike koji u razredu imaju isključivo učenike s posebnim potrebama, ali ne i nastavnike koji u redovitoj školi rade s učenicima s teškoćama. A takvi nastavnici, koji su kolektivnim ugovorom izbrisani, zaposlenici su SUVAGA.

Sindikat naime, kako neslužbeno doznajemo, nije tražio dodatak na placu za stručne suradnike uključujući u tu kategoriju i pedagoge, psihologe i socijalne radnike već ih je jednostavno “ izbrisao”- bez ikakve obavijesti onima na koje se ta odluka odnosi. Dapače zaposlenike SUVAGA u pregovorima nije zastupao nitko iz ustanove. Da jest zasigurno bi ih podsjetio da je riječ o instituciji
koja ujedno i priprema dio učenika s posebnim potrebama za ulazak u redovni sustav školovanja gdje s njima nastavljaju raditi profesori koji primaju i nastavit će primati dodatak.

O cijelom slučaju iz Ministarstva obrazovanja odgovor nismo dobili, a na naše se pozive nije javljala ni voditeljica škole u Suvagu. Sve to odvija se u trenutku u kojem se odvija natječaj za izbor nove ravnateljice te institucije za koju se kandidira četvero novih kandidatkinja.

 

 

Komentara 51

TM
trt.milojka
18:30 29.04.2018.

Tako im i treba! Zdravstvena ustanova - osnovao humanist, akademik Guberina, fonetičar i lingvist. Preuzeli logopedi zadnjih puuuuuno godina. Društvenjaci koji pokušavaju postati zdravstvenjaci. Ono kao kao ljubavnica svim silama nastoji razvesti bračni par da se uda za frajera, all joj ne ide. Sada je izbor kažu novog ravnatelja (očito su se sve prijavile žene iz konteksta članka), trebate ponovno uzeti humanista ili čak doktora medicine ako ste zdravstvena. Imala sam i sama iskustva sa Suvagom - logopedi su vrlo specifična populacija koja se stalno bori za neka svoja prava koja ničim nisu uskraćena i nekim izmišljenim argumentima se trpaju na ljestvicu kojoj nisu dorasli. Zato drage kolege profesori (PMF, filozofski itd.) birajte pametno ako već imate priliku sada birati i odaberite nekog iz svojih redova ili doktora medicine ako je već zdravstvena kategorija sam poslodavac. Školu vodi profesor, bolnicu doktor, dom zdravlja doktor, polikliniku doktor, banku ekonomist, logika je jasna!

MS
marijana.sm
19:48 29.04.2018.

Obrisan mi je komentar jer sam napisala samo da je jedna od kandidatkinja kroz svoju kandidaturu čisto nepotiznom sve uredila. Dobila sam žuti karton, a nisam spomenula nijednu osobu imenom, inicijalima ili zanimanjem. OK, birajte liječnicu iz ustanove za ravnateljicu, a ne logopeda iz ustanove. Eto, nadam se da sam sada ispravila zločesti komentar.

DA
dalčibor
16:00 30.04.2018.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kaže sljedeće: XIV. ZDRAVSTVENI RADNICI Članak 155. (1) Zdravstveni radnici su osobe koje imaju obrazovanje zdravstvenog usmjerenja i neposredno u vidu zanimanja pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu. (2) Zdravstveni radnici obrazuju se na medicinskom, dentalnom iliili farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te drugom visokom učilištu zdravstvenog usmjerenja, kao i u srednjim školama zdravstvenog usmjerenja ili u srednjim školama koje imaju odobrenje za provođenje programa zdravstvenog usmjerenja. Zdravstvenim radnicima smatraju se i logopedi, medicinski tehnolozi, biotehnolozi i biomedicinski inženjeri, biolozi u zdravstvu, klinički psiholozi, medicinski fizičari , fonetičari i nutricionisti ako obavljaju zdravstvenu djelatnost u procesu dijagnostike i liječenja. Zdravstveni radnici osposobljavaju se školovanjem u punoj nastavnoj satnici teorijske i praktične nastave, kojom se postižu ishodi učenja i stječu kompetencije. Dakle, neki su zdravstveni radnici jer se školuju na institucijama zdravstvenog usmjerenja, a neki zato jer rade u sustavu zdravstva, ali su obrazovani na institucijama humanističkog, prirodoslovnog, drustvenog i inog usmjerenja. Ah ti zakoni, kako bi bilo ljepše bez njih... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije