Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju licenciju

Kaos u SUVAG-u: pet fizioterapeuta dobilo zabranu rada

Close up on hearing aid weared by baby
Foto: Thinkstock
1/2
14.09.2016.
u 11:37

Obavljanju djelatnosti bez propisane dokumentacije presudilo je Ministarstvo zdravlja, a ravnateljica tvrdi da se problem rješava

U poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG prije dva je dana nastao pravi kaos – s adrese Ministarstva zdravlja stigla je zabrana rada za petero fizioterapeuta koji su ondje radili s pacijentima, odraslima i djecom.

Dvogodišnji rok od 2009.

Do daljnjeg tim fizioterapeutima nema pristupa nijednom pacijentu, bez obzira na to ima li među njima onih s kojima su već dulje radili na rehabilitaciji. Takva oštra odluka Ministarstva nije rezultat nemarnosti ili nestručnosti fizioterapeuta, već činjenice da nemaju licenciju, zakonom propisani dokument nužan za obavljanje toga posla, a sve zato što ravnateljica poliklinike Adinda Dulčić za to nije marila. Dapače, pogrešno je interpretirala zakone, pa od 2009. godine, kada je počeo teći rok od dvije godine da se licencije osiguraju svim zaposlenicima uz nužno polaganje ispita i odrađenog jednogodišnjeg staža, po tom pitanju u SUVAG-u nije napravljeno ništa. Danas se zbog odluke oni kojima je zabranjen rad raspoređuju na druge pozicije, pa čak i tajničke poslove.

– Zabranu samostalnog rada od Ministarstva zdravlja dobilo je petero fizioterapeuta zaposlenih u poliklinici SUVAG te je rješavanje problema u tijeku – poručila je ravnateljica Adinda Dulčić nakon našeg upita. No, rješenje problema nije tako jednostavno jer za licenciju je fizioterapeutima potrebna diploma o završenom obrazovanju i položen stručni ispit ispred komisije Ministarstva zdravlja, a onda i godina dana odrađenog propisanog staža bez obzira na to koliko je zaposlenik na toj poziciji radio.

Komora: Odgovorno vodstvo

A baš je stručni ispit ono što im nedostaje i nešto što se ne može riješiti u nekoliko dana. Situacija je još zamršenija jer je na poziciji fizioterapeuta prije zabrane radilo 12 zaposlenih, a sada će preostali dio morati preuzeti pacijente od onih kojima je izdana zabrana. Večernji list već je pisao o ovome problemu, nakon čega je troje fizioterapeuta predalo zahtjev za izdavanje licencije, ali su odbijeni jer nemaju stručni ispit.

– Ravnateljica je odgovorna da svi zdravstveni djelatnici ispunjavaju uvjete za obavljanje djelatnosti. Ona treba snositi odgovornost za svu nastalu situaciju – stav je Mirjane Grubišić, predsjednice Hrvatske komore fizioterapeuta. •

>> Čitao je s usana, nije čuo ni riječ i uspješno je diplomirao

Ključne riječi

Komentara 11

ST
Stjepan2103
12:15 14.09.2016.

Suvag ima odličnih djelatnika, ali im je uprava katastrofa na čelu sa ovom gospođom,

Avatar Vuglec
Vuglec
12:09 14.09.2016.

Ovo je propust zbog kojega gospođa Adinda Dulčić ne bi smjela više biti ravnateljica, već dobiti pedalu.

ME
Meter
12:19 14.09.2016.

Osoblje je stručno i požrtvovno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije