Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
350 proizvođača

Započela kampanja prerade šećerne repe u Županji: Problem je što repa nakon 24 sata od vađenja trune

Foto: Branimir Bradarić
1/4
12.09.2023.
u 14:44

U izjavi novinarima ministrica Vučković je rekla kako su sudionici sastanka, na kojem su sudjelovali proizvođači repe, pozdravili novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe koji je pušten u savjetovanje s javnošću.

U jedinoj hrvatskoj tvornici šećera, onoj u Županji, danas je započela kampanja prerade šećerne repe čemu je uz predsjednika Uprave Hrvatske industrije šećera prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Kako je rečeno tom prilikom u Hrvatskoj je trenutačno oko 350 proizvođača šećerne repe koji će ove godine proizvesti oko 600.000 tona repe. Prema očekivanjima plan je proizvesti oko 85.000 tona šećera s čime bi se gotovo u potpunosti zadovoljile domaće potrebe. Zadro je rekao kako je ova godina bila iznimno zahtjevna za proizvođače šećerne repe te da na oko 450 hektara nema nikakvih prinosa jer su u potpunosti stradali uslijed nepovoljnih vremenskih prilika.

-Digestije su na oko 16 posto i tu bi trebale i ostati. Dodatni problem je što repa nakon 24 sata od vađenja trune i to nam je ogroman problem u proizvodnji. Kampanja prerade šećerne repe u tvornici u Županji započela je prošli tjedan i potrajat će do kraja godine. Proizvođačima će šećerana platiti 43 eura po toni šećerne repe – rekao je Zadro.

U izjavi novinarima ministrica Vučković je rekla kako su sudionici sastanka, na kojem su sudjelovali proizvođači repe, pozdravili novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe koji je pušten u savjetovanje s javnošću. Prema njenim riječima proizvođači su izrazili zadovoljstvo činjenicom kako je ovaj program našao svoje mjesto i u programu izvanredne pomoći koji je Vlada usvojila, a Europska komisija odobrila, ukupne vrijednosti 31 milijuna eura za različite sektore biljne i stočarske proizvodnje.

POVEZANI ČLANCI:

Govoreći o mogućnostima da i ona sjedne s proizvođačima i razgovara o mogućnostima snižavanja cijena, kako se to radi s trgovcima, rekla je kako su cijene u nadležnosti ministarstva gospodarstva kao i da ona svaki dan sjedi i razgovara s proizvođačima o brojnim temama. -Generalno mogu reći da je cilj svake Vladine intervencije održati i podržati gospodarski rast, a istovremeno odgovoriti na posebne izazove, a ovdje je to rast cijena koji je iznad onoga koji se uobičajeno cilja – istaknula je Vučković.

>> VIDEO Sjeverna Koreja objavila fotografije Kim Jong Una kako odlazi u Rusiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije