Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOKO GALEB G-2

Zapečatili su mu mlažnjak kakav ima i Travolta jer nije riješio sve dokumente

Mlažnjak SOKO GALEB G-2
Foto: carina.hr
1/3
06.08.2015.
u 18:20

Avion su carinici vlasniku otpečatili nakon što je platio kaznu od 33.000 kuna i carinski dug od 51.400 kuna

– To je kao mercedes među autima, letjeti njime jednom ljepše je nego stoput letjeti Cessnom. Jedan primjerak takvog zrakoplova čak ima i John Travolta – kaže nam Zvonko K. (67) o zrakoplovu Soko Galeb G-2. Bez svog letećeg ljubimca Zvonko je ostao prije tri tjedna kada su mu na vrata pokucali carinici koji su mu privremeno oduzeli avion zbog nepoštivanja Konvencije o privremenom uvozu. Zvonko K. zrakoplov je, naime, kupio u Srbiji u prosincu prošle godine, ali, kako kaže, mislio je da ima pola godine da riješi dokumentaciju i plati troškove carine.

– Sad sam to napokon riješio. Platio sam kaznu od ukupno 33.000 kuna i carinski dug od pedesetak tisuća kuna. Nije mi to baš trebalo, ali što je, tu je – iskren je Zvonko K. Nakon toga njegov dvosjed, koji datira još iz doba JNA, točnije 1968., a koji se nalazi u hangaru u Čakovcu, otpečaćen je. Međutim, Zvonko K. do daljnjeg uživati u svojoj “mašini” smije samo pogledom. Da bi letio Galebom G-2 u Hrvatskoj, mora odslušati još 500 sati teorije i odraditi satove letenja kako bi dobio dozvolu za takvu vrstu zrakoplova.

– Galebom sam letio oko sedam sati u Srbiji jer mi je tamo dovoljna dozvola za letenje koju imam i sad. Ali jedva čekam da prođem preobuku u Hrvatskoj da i ovdje mogu njime letjeti – govori Zvonko K. Također, već je pokrenuo postupak upisivanja Galeba G-2 u registar civilnih zrakoplova u Hrvatskoj.

Avion moram zbog motora paliti svaka dva tjedna. U subotu ću otići vidjeti u kakvom je stanju i upaliti ga. Dakako, u subotu neću letjeti jer ne smijem – kazao je Zvonko K. Objašnjava nam i kako je školsko-borbeni zrakoplov Galeb G-2 idealan za raznorazne akrobacije. Međutim, upozorava i na to da se ljudi ponekad malo previše zaigraju s avionima te da je ljudska greška najčešći uzrok nesreća koje se događaju pilotima malih aviona. Inače, ovaj zaljubljenik u letenje dozvolu za upravljanje malim avionima ima dvadeset godina, a iza sebe ima više od 500 sati leta.

>> U skrivenom bunkeru carina i policija pronašli preko 600.000 eura

>> Policija na Zrću i Katarelcu s manjom količine droge zatekla 173 partijanera, prednjače Britanci

Komentara 45

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:34 06.08.2015.

ja bih tenka. T34. Za izac na kavu.

Avatar jebb
jebb
19:09 06.08.2015.

Novinar je mogao usput spomenuti da Srbi nisu samo vlasnici Galeb aviona, nego i cijele tvornice Soko koja ih je nekad u Mostaru pravila. Naime, ti avioni su toliko sofisticirani da cak i tvornica u kojoj su pravljeni moze letjeti! Tako je Soko i zavrsio u Srbiji, jer oni su imovinu bivse drzave poceli "dijeliti" odmah s pocetkom rata.

Avatar Honduras
Honduras
19:27 06.08.2015.

priča je malo ...hmmmm... čudna. zar je ovaj lik avion donio u hrvatsku torbi? ako nije, ako ga je dakle dovezao kamionom, morao je na granici proći carinsku proceduru. i dobiti carinsku deklaraciju o uvozu i račun na kojem jasnoo piše rok plaćanja. očito je jedan dio priče prešućen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije