Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kasni natječaj

Zalihe pri kraju, Hrvatska ostaje bez cjepiva?

cjepivo
Foto: Robert Anić/PIXSELL
04.02.2014.
u 20:54

Do te je situacije došlo jer je HZZO u prosincu zadatak nabave jednostavno proslijedio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Natječaj za nabavu svih vrsta cjepiva za ovu godinu je u tijeku, što znači da još nije odabran ni dobavljač te se trenutačno koriste zalihe cjepiva.

Prekratak rok

Te su zalihe, kako neslužbeno doznajemo, pri kraju, a generalno će ih biti dovoljno do ožujka. Dakako, ne svih vrsta cjepiva, jer neka su već i nestala. Već mjesecima, primjerice, nema pneumokoknog cjepiva za starije od pet godina. Cjepivo je to koje inače primaju teško oboljela djeca, a koja ga sada jednostavno ne mogu primiti. Do takve je situacije došlo jer je nabava cjepiva, tj. provođenje natječaja, prebačena na Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Dosad je to, naime, obavljao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji je taj “zadatak” tijekom prosinca jednostavno proslijedio HZJZ-u. Slijedom toga u zagrebačkoj Rockefellerovoj nije ostalo previše vremena da pripreme svu dokumentaciju i pokrenu proceduru natječaja pa je proces pokrenut sredinom siječnja. Uz eventualne žalbe ponuđača, procedura još neko vrijeme neće biti dovršena i slijedom toga ni cjepiva kupljena. Zašto je do nestanka ponovno došlo, nismo službeno doznali kao ni dobili odgovor kada se očekuje dovršetak natječaja i konačna nabava cjepiva.

Ono što smo mogli neslužbeno čuti jest da nije bilo dovoljno vremena za pripremu natječaja koji je ionako trebao biti riješen mjesecima prije odnosno još najesen.

Vrijednost 30 mil. kuna

Podsjetimo, prije nekoliko godina dva je puta nestalo cjepiva za rubeolu, zaušnjake i ospice, inače obveznog u programu cijepljenja, a za epidemije svinjske gripe nije bilo dovoljno cjepiva protiv te sezonske bolesti. Inače, ukupna vrijednost cjepiva koju Hrvatska kupujemo godišnje iznosi oko 30 milijuna kuna.

>>Prvi smo ušli u Imunološki zavod: Žele nas zatvoriti jer smetamo velikim farmaceutskim tvrtkama

Komentara 4

NV
novo vriijeme
21:05 04.02.2014.

Sudeći po svemu to se i htjelo, da se uvezu sva cjepiva, nije slučajna višegodišnja agonije Imunološkog zavoda,a nije slučajnio niti prokisnula oprema od pola milijuna eura prije par mjeseci.

DD
ddh
09:14 05.02.2014.

A zakaj bi Hrvatima trebalo cjepivo? Nacija koja izabere Josipovica i Milanovica je tjelesno zdrava. A za ono gdje je bolesna njoj ne treba cjepivo, nego psihijatar. Svako ima ono kaj zasluzi, a Hrvati imaju komuniste i Milanovice, pa kaj cem onda nekakvo cjepivo.

DU
Deleted user
22:37 04.02.2014.

Tko će za to odgovarati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije