Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
životno važni

Prvi smo ušli u Imunološki zavod: Žele nas zatvoriti jer smetamo velikim farmaceutskim tvrtkama

Imunološki zavod
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
30.01.2014.
u 10:22

Vlada predlaže predstečajnu nagodbu, radnici rade bez vodstva. Njihovo cjepivo protiv virusa ospica iz 1967. godine najkvalitetnije je na svijetu prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije

Radnici Imunološkog zavoda od početka ovog tjedna rade bez vodstva. Večernji list prvi je ušao u zavod i razgovarao s radnicima nakon što su završili u stečaju koji je naknadno poništen. Bivši direktor Davorin Gajnik 31. prosinca dao je ostavku i 1. veljače stupa na mjesto ravnatelja Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Snalaze se sami

Radnici se snalaze sami, a Vlada kao vlasnik predlaže predstečajnu nagodbu. Vrijeme curi, a svaki je dan iznimno važan jer zavod proizvodi virusna cjepiva protiv ospica i rubeole.

Dozvola za proizvodnju istječe u prosincu 2015. Neće je obnoviti ako se ne presele u novi prostor. Inspektori Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u zadnjem posjetu pohvalili su rad zavoda od edukacije, sterilnosti zraka, stručnosti osoblja do vođenja dokumentacije. Pali su na testu tlocrta prostora jer se proizvodnja mora održavati u jednoj zgradi, a ne u tri kako se radi u 120 godina postojanja tog zavoda. Iz istih razloga izgubljene su dozvole za proizvodnju bakterijskih cjepiva (tetanus, pertusis, difterija i meningokok) te serume (zmijski i protuotrov crne udovice), a postupak dobivanja novih dugotrajan je i skup.

Riječ je o milijunskim dozama, ali i milijunskoj zaradi. Mnoge su države zainteresirane i za prijenos tehnologije, što ne želimo jer bismo iz zemlje iznijeli virusne sojeve, svoje nacionalno blago

Ljerka Kotarski

voditeljica odjela za virusna cjepiva

Radnici ipak vjeruju u opstanak.
– Sva naša cjepiva izravna su konkurencija stranim farmaceutskim tvrtkama. Ili netko želi naše virusne sojeve ospica koje je 1967. ovdje razvio akademik Drago Ikić, a Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila ih najkvalitetnijim na svijetu – kaže voditeljica odjela za virusna cjepiva Ljerka Kotarski.

S još sedam kolegica i kolegom čini koordinacijski tim koji vodi zavod. Unatoč gubitku licencije SZO-a, zavod i dalje izvozi ogromne količine cjepiva protiv ospica koje su vrlo važne u zemljama Trećeg svijeta gdje djeca još umiru od te bolesti. Slično je i s cjepivom protiv rubeole. Najveća su im tržišta Rusija, Meksiko, Vijetnam, Filipini... a sklopili su i nove ugovore s Indijom, Bangladešom i Iranom.

– Riječ je o milijunskim dozama, ali i milijunskoj zaradi. Mnoge su države zainteresirane i za prijenos tehnologije k njima, što ne želimo jer bismo tako iz zemlje iznijeli virusne sojeve koji su naše nacionalno blago. Treba nam ulaganje od 30 milijuna eura za pogon. Vratili bismo ulaganje u tri godine – kaže Kotarski.

Bandićevo pismo namjere

Novi pogon potreban je i za dobivanje dozvole za cjepiva protiv bjesnoće koja je u porastu u svijetu i susjednim zemljama. Isto je i s hepatitisom B. Imunoglobulin je doživotna terapija za pacijente s transplantiranom jetrom. Ulaganje od 15-ak milijuna eura obećao je i gradonačelnik Milan Bandić. Pismo namjere Vladi šalje danas.

Komentara 16

PR
Prunus
13:06 30.01.2014.

Suprugu jednog od ministara u vladi koja radi za te velike farmaceutske tvrtke se vrlo lako može povezati s namjernim uništavanjem imunološkog zavoda.

KA
KatarinaMedici
11:08 30.01.2014.

Tko želi upropastiti ovo treba ga optužiti za veleizdaju. Hvala.

SE
sestrićna
12:47 30.01.2014.

očito da drugari iz vlade pokušavaju u dogovoru s velikim fermaceutskim tvratkama zaraditi milijune na provizijama pa bi zatvorili imunolški..nešto slično kao s hranom iz slavonije..dil s jeftinim uvozom ih uništava..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije