Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o koncesijama

U Saboru se pitaju kome će pripasti izvor Jane

Sabor
Patrik Macek/PIXSELL
14.06.2017.
u 14:20

Oporba traži da se koncesije za vodu stave u rang strateških

Saborski zastupnici danas raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o koncesijama, no oporbeni zastupnici tražili su da zakon ide u treće čitanje, ali i ponovno u javnu raspravu zbog izmjena koje su se dogodile od prvog čitanja. Zastupnici Mosta pak upozoravaju da je u zakon dodan članak koji se bavi prijenosom ugovora o koncesiji nakon restrukturiranja kompanija, pa se pitaju ima li to veze s restrukturiranjem Agrokora i brojnim koncesijama koje bi se, temeljem ovog zakona, umjesto vraćanja državi prenosile na treće osobe. Osim toga, oporba traži i da se koncesije za vodu stave u rang strateških.

- Ovaj zakon ima 100 članaka, a u njima se 300 puta poziva na druge zakonske propise i druge zakone, što znači da je sve toliko komplicirano, da se toliko zamutila voda da se može događati Zlatni rat, to je samo vrh sante leda. Omogućili ste brojne nepravilnosti na štetu građana i lokalnih samouprava, zbog toga je više od 30 udruga, gradova i općina zatražilo da zakon ide u treće čitanje, da se otvoriti kratka javna rasprava da se uključe ljudi i to poprave, vidljivo je što se događa sa plažama, betonizacijom, lukama, gdje samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2 milijardi kuna se izvuče sredstva iz džepova naših građana u korist interesnih skupina kojima pogoduje ovaj zakon - kazao je Mostov Miro Bulj koji kaže da građani svakodnevno traže da ih se zaštiti od uzurpacije njihovoga dobra.

Njegov kolega Nikola Grmoja ocjenjuje da je Vlada pribjegla provizornim rješenjima, prilagođavajući zakon pojedinačnim ili interesima malog kruga povlaštenih investitora, financijskih institucija i banaka.

- Želim pitati ministra financija Zdravka Marića je li se, kako je obećao javnosti i nama zastupnicima u Saboru, izuzeo od postupka izrade konačnog prijedloga Zakona o koncesijama. Pitam to zbog odredbe članka 66. konačnog prijedloga zakona koja zvuči kao jamstvo da će se izvori vode i druga opća dobra za čije je korištenje dana koncesija po povoljnim uvjetima u postupku restrukturiranja Agrokora prenijeti jeftino nekom budućem koncesionaru - upozorio je Grmoja. Državni tajnik u Ministarstvu financija Željko Tufekčić mu je odgovorio kako je ta odredba postojala i starom zakonu, no Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić donijela mu je stari zakon i pokazala kako ta odredba dosad nije postojala.

SDP-ovog Gordana Marasa pak zanima zašto koncesije za korištenje voda nisu u rangu strateških, pa naglašava kako ne bi smjele biti u istom rangu kao, primjerice, koncesije za žičare ili sport.

- U ovom trenutku Jamnica, odnosno izvor Jane u Zagrebačkoj županiji je jedan od najvrednijih resursa koji postoji unutar sustava Agrokora – naglašava Maras, dok Bulj dodaje kako bi se prema novom zakonu koncesija za Janu mogla prebaciti na bilo koga.

Branimir Bunjac iz Živog zida vjeruje da odredbe o prijenosu koncesije omogućuju da koncesionar odmah prenese dobivenu koncesiju na nekog tko ima založno pravo, pa na treću osobu.

- Nema minimalnog zakonskog roka u kojem se koncesija ne može prenijeti ili založiti. Kako se misli spriječiti fiktivne koncesije? Vjerujem da ne bi voljeli da se dogodi Zlatni rat, gdje je koncesiju dobila tvrtka bez prihoda i zaposlenih s namjerom da se prepusti poslovnim krugovima povezanim s jednom strankom - kaže Bunjac.

Komentara 6

Avatar nekakav
nekakav
14:42 14.06.2017.

jeste smiješni, vi gospoda saborski zastupnici! vidim, sdpovce muče neke stvari, pa me živo zanima što nisu zakon o koncesijama oni donijeli kako sada misle da treba izgledati? zar se trebamo bojati da će 'netko' odnijeti izvor jane, tzv. janino vrelo, nekud u kinu, new york? dal znate kolko košta transport vode u flaši, da se to nikako ne može naplatiti kroz cijenu te vode tamo daleko? kakva je razlika između vode iz flaše i vode iz gradskog vodovoda? dajte ih na analizu, pa ćete vidjeti da tu razliku vide samo kemičari, dok je za običnog čovjeka ona ista, jednako kvalitetna. i da, u jani ima nitrata. i što sad? dobra je za zalijevanje, ne, ima gnojiva! i za piće. nitrati su i potrebni organizmu. uostalom, što vi očekujete, da će svi izvori i dalje biti opći, javni, da će svatko imati pravo na pristup tamo nekom izvoru, da ćete i dalje moći tumarati tuđim šumama, brati vrganje, kestene, sveu tuđim šumama? ajd jednom shvatite i prihvatite, da postoji nešto što se zove privatno vlasništvo, i da je zaštita tog prava temeljna zadaće države. izvori vode su vam važni, posebno vama koji dnevno pola kubika vode razlijete na pranje nokata, parodontoznih vilica i sl.

SE
sekator2
15:16 14.06.2017.

Vlasništvo se može steći samo originarno (stvaranjem nove stvari) ili derivativno tj. izvodeći svoje pravo vlasništva iz prava prethodnika. Kako nitko od Hrvata nije Bog tako prirodna bogatstva uključujući vodu ne mogu biti u privatnom vlasništvu već samo državnom tj. sviju nas. U svim pravnim sustavima postoje i tzv. stvari izvan prometa gdje se prava na nekim stvarima ograničavaju iako bi po svojim svojstvima bila pogodna biti u privatnom vlasništvu. To su strateški resursi. U slučaju nekakvih katastrofa doživjeli bi to da bi neoliberalni ekonomisti tu Janu prodavali Hrvatima za 100 kn. litru a ako nećeš crkni. Onda bi drugu pjesmu pjevao ti i tebi mili. Poštujem privatno vlasništvo ali kad berem vrganje i kestene u državnoj šumi ja ih berem u svojoj šumi tj na svom idealnom dijelu. Ako si čuo za izreku "bez vode nema života" onda bi ti moralo biti jasno koliko je to pitanje važno. Država može racionalno eksploatirati vodne izvore kroz koncesije ali samo na načelu samoodrživosti i kroz cijene koje moraju pratiti cijene na svjetskim tržištima a ne ih, zato što vode imamo u izobilju, davati stranačkim i rodbinskim podobnicima u bescjenje. Taj novac pripada svim građanima Republike Hrvatske, mora biti utrošen u javnu svrhu i nije svejedno koliko se novca ubere. To što se političari olako odriču tog novca u korist svojih "pajdaša" jer će rupu u blagajni namiriti novim porezima nad hrvatskom sirotinjom još jednom govori o katastrofalnom moralnom propadanju dičnih "Hrvatina"

Avatar juricamesko
juricamesko
15:14 14.06.2017.

onome tko za koncesiju najvise plati ,najvise ulozi u zastiti prirode i tko zaposli najvise radnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije