Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠI ZATVORSKI UVJETI KAO SPAS

Zagrebački sud odbio izručenje još dvojice BBB-ovaca

Atena: Pripadnici Bad Blue Boysa dolaze na suđenje
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
06.12.2023.
u 08:27

Obrane su smatrale da bi izručenje trojice BBB-a  kršilo njihova ljudska prava, a svoje navode argumentirali su i nalazima međunarodnih institucija o stanju zatvorskog sustava u toj zemlji

Loši uvjeti u grčkim  zatvorima pokazali su se kao "spas" za još dvojicu pripadnika BBB-a čije je izručenje Grčkoj – odbijeno. Odlučio je tako zagrebački Županijski sud, što znači da od 10 BBB-a, čije je izručenje tražila Grčka, put te zemlje, za sada, neće njih pet.

Jer Županijski sud ovaj tjedan odbio je Grčkoj izručiti trojicu, dok su još ranije protiv dvojice BBB-a sudovi u Zagrebu i Velikoj Gorici prekinuli postupak izručenja, jer se protiv njih dvojice vode kazneni postupci u Hrvatskoj. Pa, srećom po njih, ne mogu biti izručeni drugoj zemlji, dok ti postupci ne budu okončani. A jedan od onih čije izručenje traži Grčka ima  pet različitih postupaka u Hrvatskoj.

Grčka je nakon huliganskog divljanja po Ateni u kolovozu  prije koji mjesec Hrvatskoj poslala 10 europskih uhidbenih naloga (EUN) u kojima je tražila izručenje 10 osoba. Kada su te osobe nađene, EUN-i su im bili uručeni, neki su bili pritvoreni, a nekima su izrečene mjere opreza. No kako grčki EUN nije sadržavao detalje o određivanju istražnog zatvora, zagrebački Županijski sud  je tražio da ga Grčka nadopuni. Nakon što je to učinjeno, sud je ovaj tjedan ponovo odlučivao o zahtjevima za izručenje, pri čemu su se za odluku suda najbitnijim pokazali dostavljeni dokazi o lošim uvjetima u grčkim zatvorima.

Obrane su smatrale da bi izručenje trojice BBB-a  kršilo njihova ljudska prava, a svoje navode su argumentirali i nalazima međunarodnih institucija o stanju zatvorskog sustava u toj zemlji. I tako se prvi put dogodilo da je izručenje nekih osoba drugoj zemlji, pogotovo zemlji članici EU, odbijeno zbog loših zatvorskih uvjeta. Do sada su izručenja odbijana ako je osobi čije je izručenje traženo prijetila smrtna kazna u zemlji koja je izručenje tražila. Ili ako je postojala opasnost da izručena osoba bude mučena ili da se prema njoj nečovječno postupa.

POVEZANI ČLANCI:

Prema grčkom EUN-u, BBB-ovci i ostali čije se izručenje traži, sumnjiče se za 11 kaznenih djela koja su počinjena u sklopu zločinačkog udruženja. I upravo to zločinačko udruženje najveći im je problem jer podrazumijeva da su djelo isplanirali u Hrvatskoj, a zatim sjeli u automobile, otišli u Grčku, iako su znali da na utakmicu ne smiju, te su oboružani raznim oruđem i oružjem izazvali nerede, sudjelovali u tučnjavi, ugrožavali imovinu i ljudske živote... Ove odluke nisu konačne jer tužiteljstvo, koje sukladno zakonu zastupa zemlju tražiteljicu, odnosno Grčku, ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS).

VIDEO Skupina Boysa ulazi na sud

Komentara 2

KR
Krolo
10:40 06.12.2023.

Vođe crvići ostavili kolege "navijače" u Grčkoj na cjedilu? Ovaj huligan ima 5 kaznenih postupaka ali nikako da mu se krene suditi? Kako to, kako to??

SA
sasoon
09:10 06.12.2023.

Inače ti “navijači” prema svima čovječno postupaju…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije