Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zagrebačke braniteljske udruge traže ispriku od predsjednika Mesića

26.11.2008.
u 14:09

Udruge zagrebačkih branitelja i stradalnika Domovinskog rata osudile su danas izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi država mogla uštedjeti i na pokopima hrvatskih branitelja te zatražile njegovu ispriku.

Ured predsjednika reagirao u povodu medijskih napisa

Kosor: Odavanje vojne počasti zakonska je obveza i iskaz poštovanja

Đapić: Mesić se mora ograditi od izjave o pogrebima branitelja

Đakić: Mesićeva je izjava o braniteljskim pokopima sramotna

Branitelji koji su svoje mlade živote darovali domovini od Vukovara do Dubrovnika užasnuti su samom neprimjerenom pomisli i tako morbidnom idejom uštede državnog proračuna na pokopima stvoritelja hrvatske države, stajalište je petnaest braniteljskih udruga izneseno danas na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Udruge su pozvale potpredsjednicu Vlade i ministricu branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranku Kosor da svojom funkcijom i autoritetom zaštiti braniteljsku populaciju, pa makar i od samog predsjednika RH.

Predsjednika Mesića pozvali su da svoje "ishitrene izjave" ispravi javnom isprikom svima koji su povrijeđeni, razočarani, tužni i žalosni, u petak 28. studenog u 11 sati ispred Zida boli na Mirogoju, gdje će udruge paljenjem svijeća odati počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Mesić: Uštedimo i na pokopu branitelja

Udruge 100-postotnih HVRI-ja i HKV: Mislili smo da Mesić priča vic

Predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević rekao je da će pokrenuti aktivnosti preko Hrvatskog sabora i Ustavnog suda za derogiranje Mesića ne ispriča li se zbog svoje izjave.

Jašarević Mesićevu izjavu i sve što se događa ne smatra slučajnošću, nego smatra da je na djelu "tihi državni udar" koji se provodi kako bi se obezvrijedili Domovinski rat i branitelji.

Udruge su pozvale zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da preispita suradnju s odvjetničkim uredom Ante Nobila, koji se, kako navode, u izjavama domaćim i stranim medijima drznuo zaključiti da vojno-redarstvena akcija Oluja ima više elemenata genocidnosti nego bitka za Vukovar 1991.

Nobila su pak zamolili da im u nedjelju bude gost u Vukovaru, gdje će u suradnji sa suborcima za njega i zainteresirane održati sat povijesti o bitki za Vukovar 1991.

Ured predsjednika Republike priopćio je danas, među ostalim, da je Predsjednik "prije svega, želio potaknuti otvaranje sveobuhvatne, javne i transparentne rasprave o tome tko sve danas u Hrvatskoj ima status branitelja, na osnovi kakvih se kriterija taj status dodjeljivao, te koja prava iz njega proizlaze".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije