Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO ĆE POSTUPITI

Rasprava o Savudrijskoj vali danas i u Bruxellesu, hoće li se EK odrediti?

Savudrija
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
04.07.2017.
u 10:40

Izvori iz Komisije najavili su da će govoriti potpredsjednik EK Frans Timmermans te dvoje povjerenika iz Hrvatske i Slovenije

Hrvatska Vlada očekuje da današnja rasprava o odluci Arbitražnog suda na kolegiju Europske komisije bude “balansirana i racionalna”, a da europski povjerenik iz Hrvatske Neven Mimica konstruktivno objasni poznate činjenice i konsenzualan stav Hrvatske o tome zašto službeni Zagreb ne može prihvatiti odluku kompromitiranog Arbitražnog suda. Prenio nam je to visoki izvor upućen u ovo pitanje, koji očekuje da, u slučaju da Komisija nakon današnje rasprave na kolegiju europskih povjerenika odluči javno iznijeti svoj stav o arbitražnoj odluci, taj stav Komisije bude “razuman”.

Izvori iz Komisije, s druge strane, nisu jučer otkrivali puno o tome kakav će biti zaključak rasprave, osim što su najavili da će na toj točki dnevnog reda govoriti potpredsjednik EK Frans Timmermans te dvoje povjerenika iz Hrvatske i Slovenije, Mimica i Violeta Bulc. Nizozemac Timmermans inače je bio taj koji je uime Komisije komunicirao sa Zagrebom odmah čim je, u ljeto 2015., otkriven skandal zbog kojeg se Hrvatska povukla iz arbitraže. Tada je Timmermans prenosio Hrvatskoj stav EK da povlačenje iz arbitraže neće imati nikakvog učinka ako Arbitražni sud donese presudu te da će tu presudu Komisija poštivati. Takvog je stajališta Komisija, kako neslužbeno doznajemo, bila i kad je Vlada premijera Andreja Plenkovića došla na vlast, no od tada do danas taj je stav ipak ublažen zahvaljujući intenzivnim naporima hrvatske diplomacije, nakon kojih je EK zauzeo stav da načelno podržava arbitraže (plural), ali da je ovo bilateralno pitanje koje Hrvatska i Slovenija same trebaju riješiti.     

Komentara 35

DU
Deleted user
11:12 04.07.2017.

Hrvatska je samo reagirala na: /citiram slov. dr MIha Pogačnika/: Ovo je svakako presedan, ovo je nešto strašno i nešto što se nije smjelo dogoditi. Ta nedopuštena komunikacija Jerneja Sekolecai Simone Drenik najveća je međunarodnopravna i diplomatska pogreška Slovenije od njezina nastanka. To je povreda međunarodnog prava jer neovisnost sudstva, u koje se ubraja i Arbitražni sud, generalni je princip civiliziranih naroda, princip koji je ovim događajem ugrožen. Zabrana komunikacije stranke i suda vrijedi za sve sudove. Ovdje je neprikladnom komunikacijom ozbiljno povrijeđena jedna od temeljnih normi međunarodnog prava. To je kao da ste u sporu sa svojim susjedom oko granice, a istodobno tajno dogovarate sa sucem mogući ishod spora i kako će on napisati presudu! Ovaj će primjer puniti fakultetske udžbenike, mi profesori međunarodnog prava o ovome ćemo govoriti svojim studentima – komentirao je tada za Novi list dr. Pogačnik.

HE
hr.eu
15:09 04.07.2017.

Ukoliko EK zatraži od Hrvatske prihvaćanje (pritivno odluci Sabora) "namještene" presude korupmiranog i samoproglašenog suda - vrijeme je za referendum od izlasku Hrvatske iz EU. Ioanko ništa ulaskom nismo dobili osim egzodusa cvijeta mladih koji bježe graditi Njemačku.

Avatar Django
Django
11:14 04.07.2017.

Tko nas zastupa? Neven Mimica? Biti će manja šteta ako ništa ne kaže, taj će nas ukopati do grla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije