Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi na moru

Slovenska policija potvrdila dva incidenta u Savudrijskoj vali!

Savudrijska vala/Piranski zaljev
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.07.2017.
u 09:58

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je izvijestilo da je tijekom dana zabilježilo tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru.

Slovenska policija je potvrdila da su se jučer dogodila dva incidenta u Savudrijskoj vali, piše slovensko Delo

Prema njihovim tvrdnjama, hrvatski ribari su dva puta ušli u područje nadzora slovenske policije, a napustili su ga nakon upozorenja policajaca. Navode da je u prijepodnevnim satima prvi hrvatski ribarski brod ušao u područje njihova nadzora i počelo s ribolovom. 

Izvijestili su da je slovenska policija upozorila ribara da je u slovenskom teritoriju, a potom su stigli u hrvatski policijski brodovi. "Posada slovenske policije je upozorila posadu hrvatske policije da se nalaze u području nadzora slovenske policije. Plovila hrvatske policije i hrvatska ribarska brodica su potom napustili to područje i krenuli prema Savudriji", izvijestili su iz slovenske policije. 

MUP izvijestio o tri incidenta

Prema navodima Slovenaca, do drugoga incidenta je došlo popodne, kada je na područje slovenskog nadzora uplovilo druga ribarska brodica i dva plovila hrvatske policije, a nakon upozorenja su se okrenuli i vratili prema Savudriji. Iz slovenske policije tvrde da se njihovo postupanje nije promijenilo u odnosu na postupanje prije odluke arbitražnog suda. Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova jučer je izvijestilo da je tijekom dana zabilježilo tri slučaja povrede crte razgraničenja na moru. 

- u 10,45 sati, na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili. Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.    

- u 11 sati, na crti razgraničenja, uočen je ulazak slovenskog policijskog plovila na  0,8 milja u teritorijalnom moru RH i 1,9 milja od Rta Savudrija. Također je uspostavljen kontakt s plovilom te je upozoreno da se nalazi unutar teritorijalnog mora RH. Policijsko je plovilo potom napustilo teritorijalno more RH.  

- u 14,06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u teritorijalno more RH s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policjskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta  Savudrija uspostavljen je kontakt  sa slovenskim policijskim plovilom, izadno im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili. Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda.

Komentara 112

Avatar mofo
mofo
10:32 02.07.2017.

Lijepo su si oni to smislili, kad treba na moru tu novu kakti granicu branit, evo ih odmah iduci dan, ali zato kad treba maknut vojsku sa nase zemlje onda ce se jos pricekat malo, nije jos na snazi... slovenci po starom, uvijeku su bili stoka prema svima, tako i nastavljaju, a tko zna zasto je to tako taj zna...

DD
ddh
11:08 02.07.2017.

Zakaj se nemogu oteti utisku, da su komunisticki mediji u Hrvatskoj upravo ti koji skoro moljakaju i ceznu, da se dogodi nekakav incident. Ti mediji umjesto, da objektivno izvjestavaju u vecini slucajeva navlace na stranu Janeza i pokusavaju skoro stvoriti klimu rata. Da su Janezi lopovi i da su sve ostalo osim prijatelja Hrvatske je poznato. Ali incidente ne treba izazivati ili kao sto rade sveznajuci komunisticki novinari u Hrvatskoj, prizivati. A pogotovo ne servirati lazi, kojih su komunisticki mediji u Hrvatskoj puni. A upravo ti mediji (Index, razni drugi crveni portali, Jutel odnosno HRT i t.d.) su vec puzajuci poceli za presudu tog t.zv. "Arbitraznog suda" tovariti na ledja Premijeru, pa prepotentni i uobrazeni Vlahov izjave Premijera, da ta presuda od Hrvatske nece biti priznata, jer je Hrvatska 2015-e izasla iz arbitraznog postupka, naziva mantrom i sl. A i po ostalim medijima javljaju se svi moguci novinarski "umjetnici" poput Hrstica, Ristica ili Puljis-Sego koji zazivaju priznanje za Hrvatsku neobavezujuce "presude". I sve s jednim ciljem, a to je, da se Plenkovica i Vladu na neki nacin proglasili krivim. Nema nista, sto komunjare nece poduzeti, kako bi i da bi destabilizirale Hrvatsku.

DU
Deleted user
11:59 02.07.2017.

Zašto nema incidenata na Sv. Geri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije