Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Cerar: Slovenska vojska za sada ostaje na Svetoj Geri

"S Hrvatskom je potrebno postići sporazum o tome kako će se i kada svatko povući na svoj teritorij, a smatram da se u tom pogledu granična crta mora tretirati kao jedna cjelina", naglasio je slovenski premijer
01. srpnja 2017. u 20:07 48 komentara 5663 prikaza
Miro Cerar
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell

Iako se vojni objekt na Svetoj Geri s postrojbom slovenske vojske prema arbitražnoj presudi nalazi na hrvatskom teritoriju, Slovenija se s tog položaja još neće početi povlačiti jer je implementaciju presude na terenu potrebno dogovoriti s hrvatskom stranom, izjavio je u subotu u razgovoru za Slovenski radio slovenski premijer Miro Cerar.

Podjela unutarnjih voda u Piranskom zaljevu: Arbitri su Hrvatskoj dodijelili manje od polovice onoga što bi trebala dobiti da se poštuje crta ekvidistance IVAN HRSTIĆ Analiza presude: Tri ključna razloga za i protiv odluke arbitraže

Na sjednici vlade u petak na kojoj je Slovenija potvrdila da će poštovati presudu Arbitražnog suda donesenu dan ranije, te istaknula da to očekuje i od Hrvatske, bilo je riječi o konkretnim pitanjima, primjerice kada će se slovenska vojska početi povlačiti sa Svete Gere.

To se za sada neće dogoditi, kazao je Cerar u razgovoru. Takvi potezi, po njegovim riječima, moraju biti "dobro promišljeni i organizirani" jer arbitražnu presudu prije toga treba priznati Hrvatska, kako bi se implementacija provodila koordinirano i na području svih dosad prijepornih točaka.
 
"S Hrvatskom je potrebno postići sporazum o tome kako će se i kada svatko povući na svoj teritorij, a smatram da se u tom pogledu granična crta mora tretirati kao jedna cjelina", naglasio je slovenski premijer.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u četvrtak nakon presude da Hrvatska ostaje na poznatoj poziciji kako je rad arbitraže kompromitiran postupcima slovenske strane, te pri odluci da je  arbitražna odluka ni na koji način ne obvezuje i da je zato ni neće primjenjivati.

Helmut Kohl i Angela Merkel BORISLAV RISTIĆ Njemačka i Rusija izabrale su lojalnu Sloveniju

Slovenija s druge strane inzistira da je odluka koju je pročitao predsjedavajući sudac Gilbert Guillaume obvezujuća i za slovensku i za hrvatsku stranu, da  ju treba primijeniti, te da prve korake u njenoj implementaciji treba učiniti najkasnije do kraja ove godine.

U telefonskom razgovoru nakon objave arbitražne odluke i hrvatski i slovenski premijer izrazili su očekivanje da neće doći do napetosti i incidenata na granici, te se složili da takve situacije treba izbjegavati.

Premijer Plenković odazvao se na poziv slovenskog kolege da 12. srpnja posjeti Sloveniju.

Slovenski je šef vlade u vezi s razgovorima koje će imati s hrvatskim premijerom u više izjava za slovenske medije zadnja dva dana istaknuo kako s Plenkovićem neće razgovarati o pokušaju bilateralnog rješavanja problema granice u novom okviru - što bi želio hrvatski premijer -  već samo o tome kako implementirati arbitražnu presudu za koju smatra da nema alternative.

marina,pomorska policija,jahta Nakon odluke Slovenski policijski brodovi danas triput ušli u hrvatsko more

Cerar je izjavio da je u međuvremenu potrebno izbjegavati moguće konflikte hrvatskih i slovenskih ribara u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu kako ga zovu Slovenci.

Pozvao je slovenske ribare da ostanu u kontaktu s vlastima kako bi dobili informaciju kada će Ljubljana početi koristiti suverena prava na području koje joj odsad pripada.

"Za sada ni slovenski ribari nemaju pravno utemeljenje loviti na području zaljeva koji prema presudi pripada Sloveniji", rekao je.

Prema odluci suda, koju Slovenija prihvaća, tri četvrtine zaljeva pripalo bi Sloveniji, dok Hrvatska smatra da do konačnog rješenja spora na moru treba uvažavati crtu sredine kao razgraničenje dviju država na tom potezu.

Jean Claude Juncker Arbitraža Juncker čeka mišljenje Nevena Mimice i slovenske povjerenice Andrej Plenković Plenković poručio Slovencima: 'Uputite prosvjednu notu, ako mislite da je sve bilo idealno u arbitražnom postupku' Ivo Sanader IVO SANADER: 'Slovencima sam rekao: Dajte vi nama koridor da budemo susjedi Austriji'
INCIDENT
Javio se muškarac kojeg su priveli na Glavnom kolodvoru jer nije htio nositi masku u vlaku
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
 • mikrogrizzly:

  Kako vele Zagorci, Jadranka Kosor vam je bila "birtija posljednje šanse" - nema više nikog u hrv. politici koji bi stavio glavu na panj nekog dogovaranja sa SLO na bilo kojoj platformi razgraničavanja osim ICJ (Međunarodni sud pravde), a i ... prikaži još! sama ad hoc arbitraža kao metoda rješavanja međudrž. sporova je izgubila magičnu moć nakon toga što je SLO otkrila kako je lako podmititi i preobrnuti navodno neovisne suce na svoju stranu. O tome tek slijedi val napisa u stručnim krugovima! Cijela hrv. javnost je senzibilizirana i možete zaboraviti na bilo kakve terit. primisli poznate pod skupnom imenicom "južne sanje"...

 • Avatar Lao-zi
  Lao-zi:

  bice tu jos svasta,dogovora i pregovora ispod vode,pritiska berlinske babe i briselskih prljavaca itd itd. kratkorocno,volio bi da vlada objavi u medijima slovensku notu bez rezbarenja. Hrvatski narod oma pravo,dapace,mora znati kakve nedace slijede,jer,Slovenci su velemajstori u blokadama i prljavim poslovima

 • crocro:

  Neće micati vosjku sa Svete Gere. Zašto? Zato što će pokušati prevariti našega premijera obećanjem da će Svetu Geru predati u skladu s provedbom implementacije arbitražne presude. Ako Hrvatska prihvati povrat Svete Gere u sklopu implementacije arbitražne presude, pada u ... prikaži još! zamku priznanja arbitražne odluke. Dakle, slovenci se moraju sami povući sa Svete Gere ako jednostrano žele provesti odluke arbitražnog suda. Ali oni to neće napraviti jer će i Sveta Gera biti plazište daljnjih ucjena slovenaca. Izvršili su tešku prijevaru na štetu Hrvatske i još se usuđuju slati prosvjedne note. A mi bi trebali pokorno slušati upute iz EU dok su oni kao "mineri" arbitražnog procesa pod "protektoratom" i k tome potapšani po ramenu.