Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pozvao vlast da zabrani pobačaj!

'Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života.', poručio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić
15. kolovoza 2013. u 15:07 0 komentara 119 prikaza
želimir puljić
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/20

Blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije i državni blagdan, danas se svečano slavio u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, Ilači, na riječkom Trsatu, Krasnom, Splitu, u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Remetama. Kao i prethodnih godina u Mariji Bistrici očekuje se na desetke tisuća hodočasnika koji su sudjelovali na središnjem misnom slavlju u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, a koje je tradicionalno predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je slavlje u Sinju, najvećem marijanskom svetištu na jugu Hrvatske prema kojem su još jučer krenuli hodočasnici iz mnogih dijelova Hrvatske.

Barišić je poručio vjernicima da trebaju u svojoj vjeri biti odgovorni na svim društvenim poljima, a kninskoj primalji Jagi Stojak čestitao je na ljudskom i kršćanskom ponosu, prenose 24 sata.

- Vjera nas ne ostavlja u prošlosti niti udaljava u budućnost, nego nas vidi prisutne i odgovorne na polju odgoja, kulture, zdravstva, zakonodavstva, politike, gospodarstva. Svojim kršćanskim svjedočenjem ne želimo biti opozicija društvenoj stvarnosti, nego je obogatiti temeljnim ljudskim i evanđeoskim vrjednotama: općeg dobra, dostojanstva čovjeka i obrane života, ne samo na početku i kraju, nego tijekom cijelog hodočasničkog puta ovom zemljom - rekao je mons. Barišić. U propovijedi je posebno pozdravio gospođu Jagu Stojak, primalju iz Knina koja je odbila asistirati pri pobačaju i zbog toga dobila otkaz. - Čestitam, gospođo Jago, na ljudskom i kršćanskom ponosu. Jaka si, Jago, jer uza sve poteškoće povezuješ vrata vjere i vrata života. Onaj koji vjeruje da s Kristom uskrslim i Marijinim uznesenjem grobna ploča nije zid, već otvorenost budućnosti, ne može po svojoj savjesti dopustiti da majčina utroba postane grob, a prestane biti vrata života. Dakako, sam naziv i profesija primalje govori nam o primanju na ruke nevinog stvorenja, a ne odbijanje i ubijanje novog života. Zaštitom ljudskoga života dovela je sebe i svoju obitelj u nepovoljan društveni položaj. Kolike će majke i očevi s ovakvim svjedočenjem odustati od smrti svoga djeteta te ljudski, majčinski, roditeljski prihvatiti svoje čedo? Osobna svjedočanstva su jača od svih uvjeravanja i argumenata - rekao je Barišić, prenose 24 sata.

Zadarski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Želimir Puljić koji je služio svetu misu na Velikom Rujnu izravno je pak pozvao vlast da zabrani pobačaj.

– Očekujemo da naši narodni predstavnici u Saboru konačno revidiraju zakon koji je izglasan još za vrijeme komunizma 1978. Budući da taj zakon nema respekta pred tajnom života, društvo koje podržava i prakticira te zakone koji nemaju respekta ne može se nadati boljoj i sretnijoj budućnosti. Ljudi nalaze različite isprike, različite lažne riječi, pa ne govore da je to čedomorstvo. Bila na čišćenju... strašno – rekao je Puljić.

>>'Zašto glas savjesti primalja u Hrvatskoj nije poželjan?'

>>'Ako se ugasi svjetlo vjere, mrak obuzima odnose među ljudima'

>>Počela proslava blagdana Velike Gospe na Trstatu

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.