Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF

Zabrinjavajući podaci: od šestero djece u svijetu pet je pothranjeno!

dite
Foto: Reuters/PIXSELL
14.10.2016.
u 10:57

"Kako je moguće da u 2016. još ima tako mnogo djece koja u ishrani ne primaju sve sastojke potrebne za zdrav rast", pita se France Begin, viša prehrambena savjetnica u UNICEF-u

Pet od šestero djece mlađe od dvije godine u zemljama u razvoju ne jede dovoljno zdravu hranu čime su izložena opasnosti od trajne štete po njihovo mentalno i tjelesno zdravlje, upozorio je danas Fond za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF).   

Polovina djece u dobi od šest do 23 mjeseca nije dovoljno često nahranjena, kaže UNICEF u izvješću objavljenom uoči 16. listopada koji se obilježava kao Svjetski dan hrane. Nedostatak krute i raznolike hrane, a to je široko rasprostranjen slučaj, razlog je što ta dobna skupina upravo u vrijeme kada joj je najviše potrebno ne dobiva prehrambene sastojke bitne za razvoj mozga, kostiju i cijelog tijela, navodi agencija. Čak i u dobro stojećim obiteljima u zemljama u razvoju "previše dojenčadi" i male djece ne jede hranu koja im je potrebna, navodi agencija.  

"Kako je moguće da u 2016. još ima tako mnogo djece koja u ishrani ne primaju sve sastojke potrebne za zdrav rast", pita se France Begin, viša prehrambena savjetnica u UNICEF-u, te objašnjava: "Prve dvije godine života... to je prilika koju ne želite propustiti".  

Poboljšanje kakvoće i količine hrane koju uzimaju mala djeca može spasiti do 100.000 života na godinu, smanjiti troškove liječenja i poboljšati produktivnost u odrasloj dobi, kaže agencija. Obroci su najsiromašniji u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi i djeca su ondje niža rastom u usporedbi s vršnjacima drugdje u svijetu. Manje od trećine dojenčadi i male djece u zemljama u razvoju hrani se raznoliko čime je većina njih izložena riziku pothranjenosti, navodi se u izvješću. Nadalje, trećina djece ne dobiva krutu hranu preporučenu za dob od šest mjeseci, navodi agencija. Godine 2000. takvu hranu nije dobivala polovina djece u toj dobi. 

Nezdrava hrana s mnogo masti, šećera i soli, ali s niskim sadržajem minerala i proteina, sve je učestalija u prehrani djece kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama, upozorava Begin. Studije provedene u Senegalu, Nepalu, Tanzaniji i Kambodži pokazale su da velik broj djece jede nezdrave grickalice, najviše u urbanim zonama, ali i u ruralnim područjima.  Takva se hrana snažno promiče oglašavanjem, a roditelji najčešće nisu dovoljno educirani da bi znali kako je nezdrava za njihovu djecu. Na neraznoliku prehranu u ranoj dobi nadovezuje se nezdrava hrana koja djeci osigurava samo masti i šećer i to je izvor velike zabrinutosti, kaže Begin.

>> Hranimo se krivo: Pretilost i pothranjenost postaju 'novi standard'

Komentara 3

GO
gooniegoogoo
11:56 14.10.2016.

1. svijet nije isto šta i zemlje u razvoju pa su stoga naslov i prva rečenica članka kontradiktorni. 2. šta su i koje su zemlje u razvoju i koji je kriterij diferencijacije? čini mi se da se i USA i Kanada i Japan i Njemačka i dalje razvijaju, a vrlo ih je teško uspoređivati s Nepalom, Burkinom Faso, Tanzanijom.... 3. biti gladan, biti pothranjen i pogrešno se hraniti su apsolutno različite stvari. 4. koliko su porasle populacije "zemalja u razvoju" u zadnjih 75 godina? i da li su moguće porasle u tom postotku radi humanitarne pomoći od zemalja u "ne razvoju". 5. po čemu se razlikuju gladni/pothranjeni/pogrešno hranjeni iz "zemalja u razvoju" od gladne djece u "razvijenim" Hrv/BiH/Srb školama? 6. nije li daljnje miješanje u unutarnje stvari "zemalja u razvoju" samo novi oblik "neokolonijalizma" i ako nije, zašto nije? 7. kako su točno "zemlje u razvoju" koristile humanitarnu pomoć, tko je upravljao istom i za koju svrhu (molim brojke po državi, ono dano tolko para/sirovina/hrane, a proizvodnja hrane/materijalnih dobara za kupnju hrane je u tom razdoblju povećana toliko. 8. tko se sve i koliko u "zemljama u razvoju" obogatio s tom pomoći (nitko normalan ne bi centa pomoći na upravljanje dao npr. Sanaderu). Mogu do sutra, a samo pitam bez ikakvih aluzija, ali nažalost odgovori su iskrenima i više nego poznati. Strašna je glad i stanje tih država gdje naravno uvijek ispaštaju najslabiji i niti najmanje krivi, ali inzistiranje na susosjećajnosti i milijardama$ pomoći na ovakav način kojima će upravljati npr Robert Mugabe je također ne samo besmisleno nego kontraproduktivno i krajnje nepošteno, a pogotovo dok u dijelu "zemalja u nerazvoju" vlada maltene ista takav glad/pothranjenost/pogrešna ishranjenost.

DU
Deleted user
12:19 14.10.2016.

dobro vecernji, sto je sa onom djecom of jucer I prekjucer, pobijenih u zapadnom Alepu of strane terorista ili kako im tepate umjerenih ponunjenika. sto je, to je no, no tema ili ce biti po usima of spijuna iz Buzina. mene bi bilo sram samog sebe I moje djece da sam novinar vecernjeg

Avatar nekakav
nekakav
12:14 14.10.2016.

pet ih je pothranjeno, a jedno pretilo. nitko nije normalan, znači?! zašto je tomu tako, treba prije svega upitati one koji proizvode tu 'nezdravu' hranu. znači, zabraniti treba sve što je štetno. cigarete ste zabranili, mislim, reklamirati ih. al proizvodnjuodnju niste. licemjerje. neka hrana je proglašena nezdravom. radi se samo o količinama. baš me zanima otkud senegalcima tolko novca za grickalice, kojekakve čipseve, smokije, kekse... kad nemaju za jedna pošten obrok dnevno? ono što su pravi zabrinjavajući podaci jest činjenica da u razvijenom svijetu imate više krvnih delikata nego u zemljama u razvoju. jedna amerika predvodi tu kolonu užasa. u švedskoj je stopa silovanja 60 puta viša nego u indiji, a percepcija javnosti je da se u indiji svaku ženu barem jednom tjedno siluje. dok je švedska civilizirana zemlja, kulturna, otvorena... sve što je zapad radio zadnjih 20 godina dolazi na naplatu. uništio zemlje bliskog istoka i sjeverne afrike. i sad ti ljudi dolaze u europu, traže sve ono što im je njihova država nekad kolko tolko osiguravala, a zapad je to uništio. neka zapad hrani afganistance, somalijce, libijce, sirijce, iračane. onaj tko izvlači korist od okupacije tih zemalja neka plaća hranu, obuću, školovanje tih robova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije