Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za vlasti u Bihaću HVO paravojska, a Hrvatska agresor!

Savjetnik načelnika Emdžada Galijaševića u službenoj pozivnici ponižavao Hrvate, Hrvatsko vijeće obrane i Republiku Hrvatsku
22. lipnja 2013. u 18:00 9 komentara 4579 prikaza
hvo
Foto: Jozo Pavković/VLM

Odlukom Općinskog vijeća Bihać, a na zahtjev svih braniteljskih udruga ovoga grada, 16. lipnja je proglašen Danom branitelja Bihaća. Iako su ovaj grad od srpskog agresora branili Armija BiH i HVO, općinske vlasti su odlučile u cijelosti sakriti ulogu Hrvata u obrani Bihaća. Općina Bihać je ove godine prvi put zaboravila činjenicu da je HVO branio ovaj grad i onemogućio agresora da od Bihaća napravi novi Vukovar ili Srebrenicu, što je bio plan. - Službenu pozivnicu za obilježavanje Dana branitelja, čiji je organizator općina Bihać, nije dobila nijedna udruga HVO. Također, na službenom prijmu ratnih zapovjednika 14. lipnja nije pozvan nijedan predstavnik ili zapovjednik HVO-a. U protokolu obilježavanja spomenutog dana nije predviđen nijedan posjet spomenicima poginulim pripadnicima HVO-a - rekli su nam predstavnici udruženja koja su proistekla iz HVO.

Ignoriranje i zatiranje

Hrvati u Bihaću platili su visoku cijenu za obranu ovoga grada. Tome svjedoči i podatak kako su 72 pripadnika HVO-a položila život u obrani svoga grada, a 250 ih je lakše i teže ranjeno. Danas ih vlast toga istog grada ignorira, zatire, ne priznaje. Savjetnik načelnika općine Bihać Izudin Saračević je otišao i korak dalje, pa je u tekstu na službenoj pozivnici vrijeđao HVO i hrvatski narod. - Ulogu Hrvatske je usporedio s ratnom ulogom Srbije i Crne Gore, HVO je proglasio paravojnom formacijom. Čovjek je vjerojatno zaboravio kako je upravo Hrvatska vojska spasila Bihać, te kako je ratno Predsjedništvo BiH ovlastilo HVO da brani BiH od agresora - istaknuli su naši sugovornici.

Pitanje načelniku

Čelnici braniteljskih udruga u Bihaću su u pismu otvoreno pitali načelnika Bihaća Emdžada Galijaševića je li ovo način na koji se gradi tolerancija i suživot? - Bez obzira što aktualne vlasti mislile o ulozi HVO-a u obrani Bihaća, mi se s ponosom i dostojanstvom sjećamo godina kada smo branili ovaj grad i poručujemo onima koji nas pokušavaju žive pokopati da u tome neće uspjeti - zaključili su predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga u Bihaću. Ovo je samo još jedan pokazatelj u kakvom su položaju Hrvati u Bosni i Hercegovini.

>>Tihomir Blaškić osumnjičen za zločine nad Srbima u BiH?

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • bakulušić:

    Oni su prihvatili tvrdnje hrvatske ministrice Vesne Pusić koja se još nije ispričala hrvatskom narodu.

  • lux020:

    E jbg....što ne pustismo četnike da ih odrade,sad ne bi ovako lajali,krmad!?

  • Dan:

    A debili brate