Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 2014.

Za udruge lani izdvojeno rekordnih 652 milijuna kuna, socijali više nego sportu

invalidska kolica
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
12.08.2015.
u 11:12

Najveći iznos kao i inače pristiže od prihoda od igara na sreću i prošle je godine iz tog izvora prikupljeno nešto više od 350 milijuna kuna za potporu rada udruga, što je 47 milijuna kuna više.

Lani je za programe i projekte organizacija civilnog društva izdvojeno rekordnih 652.491.986,14 kuna javnog novca, piše Novi list na temelju Izvješću o financiranju za 2014. godinu kojega je nedavno usvojila Vlada. Radi se o povećanju od 92 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu, odnosno povećanju od čak 163 milijuna u odnosu na 2010. godinu. Razlog za povećanje krije se i u tome što su prvi put u Izvješće uvrštena tijela koja prethodnih godina nisu bila obrađivana poput zaklada "Hrvatska kuća" i "Hrvatska za djecu", a uvršteni su i podaci Državne uprave za zaštitu i spašavanje vezani uz mjere zaštite od požara.

Najveći iznos kao i inače pristiže od prihoda od igara na sreću i prošle je godine iz tog izvora prikupljeno nešto više od 350 milijuna kuna za potporu rada udruga, što je 47 milijuna kuna više.

Iz državnog je proračuna izdvojeno nešto više od 286 milijuna kuna, odnosno 32 milijuna više. Povećano je i nacionalo sufinanciranje projekata EU-a i za to je prošle godine uloženo, 8,2 milijuna kuna, u odnosu na 4,3 milijuna godinu ranije. Velik porast bilježe prihodi od pristojbe za HRT i oni su porasli za otprilike 3,5 puta. Godine 2013. po toj je osnovi prikupljeno nešto manje od 850.000 kuna, a lani gotovo 2,9 milijuna .

Najviše novca raspodijelilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, nešto više od 180 milijuna kuna, slijedi Ministarstvo socijalne politike i mladih sa 155 milijuna i Ministarstvo kulture s 94 milijuna.

>> Uzimanje kredita skuplji je oblik financiranja države

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije