Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed

Za tučnjavu i diskriminaciju prijavljeno 10 prosvjednika pred riječkim HNK

05.08.2015., Rijeka - Branitelji, Armada i policija pred HNK Ivana pl Zajca za vrijeme javnog razgovora  Drugi rat, na kojem pet protjeranih zena govori o svojim ratnim iskustvima. Policija sprjecava okupljene da udju u kazaliste u koje su smjeli samo oda
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/2
06.08.2015.
u 19:55

Interventna policija izvodila publiku javnog razgovora Drugi rat iz kazališta zbog prosvjeda Armade i članova HSP-a

Dok je u srijedu cijela Hrvatska dostojanstveno slavila 20. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja, blagdansku večer u Rijeci, na trgu ispred HNK Ivana pl. Zajca, obilježili su prosvjedi 70-ak osoba.

Prema izvještaju policije, protiv desetorice u dobi od 22 do 61 godinu slijede optužni prijedlozi zbog drskog i nepristojnog ponašanja, tučnjave, svađe i vike, a protiv sedmorice među njima i optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji su povezani s povredom dostojanstva drugih izazivanjem straha i stvaranjem neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, etničke pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu.

Policija i dalje utvrđuje okolnosti događaja. Okupljanje pred kazalištem, mahom pripadnika navijačke skupine Armada, nekoliko nezadovoljnih branitelja, građana i članova HSP-a, predvođenih Draženom Kelemincem, potaknuo je, kako su ga nazvali, "protuhrvatski perfomrans" u kazalištu kojem na dan kad se slavi pobjeda nije mjesto.

Riječ je o javnom razgovoru nazvanom "Drugi rat" za gledatelje s pozivnicama, među kojima su bili i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

Kazivanje pet žena različitih nacionalnosti o stradanju u ratu u Hrvatskoj i BiH organizirano je u suradnji kazališta, Srpskog nacionalnog vijeća i Dokumente kao afirmacija kulture mira. No, izlazak publike iz kazališta morala je osigurati interventna policija, izložena uvredljivim povicima i prozivanjima uz vijorenje hrvatskih zastava i uzvike "ovo je Hrvatska". Prosvjednici su se okomili i na Olivera Frljića nazivajući ga pogrdnim imenima i poručujući mu da odstupi s mjesta intendanta jer se bavi političkim, a ne umjetničkim radom. Isto su od Frljića u prosvjednom mimohodu ranije te večeri zatražili i riječki dragovoljci Domovinskog rata, no oni pred kazalište nisu došli.  

>> Svastika na Poljudu vanjska je manifestacija fašizma koji je duboko ukorijenjen u Hrvatskoj

Komentara 15

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
20:28 06.08.2015.

Rijeka je postala grad-slučaj, jer su na čelno mjesto kazališta stavili nekoga tko ne može podnijeti Hrvatsku. Do kada će Riječani raditi sramotu od sebe?

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:14 06.08.2015.

Za situaciju u Rijeci krivim gradonačelnika Obersnela koji lagano podržava a pod krinkom parlamentarnih izbora ovog mrzitelja HR Frljića....

BR
braveheart11
23:01 06.08.2015.

Ne znam sta je time intedant HNK Rijaka zelio postici . Ocigledno da nas smatra maloumnim ili sta vec jer svi smo svega svjesni. Hrvatski narod obih dana nije slavio Oluju zbog toga jer su Srbi samovoljno otisli iz Hrvatske niti je slavio zlocine pocinjene od strane pojedinaca iz HV. Hrvatski narod slvi slobodu i mir...dane kada Hrvatski gradovi su mogli bez straha od granatiranja zivjwti i razvijati se. Posto doticni gospodin je mene time uvrijedio , molim da mi se isprica jer nisam malouman niti jugoslavensko ustaski nastrojen. Ocigledno da mu kazaliste zjapi prazno i da time zeli se uzdici medju svojim drugarima iz projugoslovenskog bloka ili cak zali za sudbinama onih ljudi koji su ovaj rat i zapoceli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije