Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vrhovni sud tri dana odlučuje o žalbama

Dvije godine nakon nepravomoćne presude u aferi Planinska o žalbama na tu presudu sljedeća tri dana raspravljat će Vrhovni sud
02. travnja 2019. u 22:28 20 komentara 1888 prikaza
Sanader
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Na Vrhovnom sudu danas je počela trodnevna javna sjednica na kojoj će se razmatrati žalbe za aferu Planinska. Riječ je o slučaju u kojem je bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora. On, kao ni njegovi suoptuženici, jučer se nisu pojavili na sjednici, a tročlanim sudskim vijećem predsjeda sutkinja Vesna Vrbetić. Sudac izvjestitelj je Žarko Dundović, a u vijeću je još i sudac doc. dr. sc. Marin Mrčela.

Igor Lučić MOL Igor Lučić na suđenju Sanaderu ponovio da su članovi Vlade bili upoznati s promjenama ugovora Ine i MOL-a

Sudac Dundović danas je iznio što se događalo na suđenju koje je trajalo četiri godine i u kojem je nepravomoćna presuda donesena u travnju 2017.

Kazao je da je riječ o spisu koji broji 7000 stranica. Optužbu zastupa Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a, a sada zamjenica glavnog državnog odvjetnika.

Bivši premijer u aferi Planinska nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana zatvora svaki, s tim da im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro.

Tvrtke kažnjene novčano

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50.000 kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70.000 kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna.

Obrane su se žalile zbog bitnih povreda kaznenog postupka te traže da se presuda ukine, dok se USKOK žalio zbog kazni koje su izrečene Sanaderu i Mlinareviću. Tužiteljstvo smatra da su obojica kažnjena preblago pa traže da Vrhovni sud preinači odluku o kazni.

Vrhovni sud ODLUKA O REVIZIJI Vrhovni sud: Banke su nezakonito jednostrano povisivale kamate na kredite u 'švicarcima'

Za bivšeg premijera traže najvišu propisanu kaznu, dakle deset godina, jer smatraju da je u njegovu slučaju riječ o “najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan bio u prikrivanju toga”. Što se tiče Mlinarevića, smatraju da su i on i Sanader svojima ponašanjem na suđenju pokazali da nije bila riječ o ishitrenom ponašanju, nego o korupciji kao stilu života.

Turbulentno suđenje

Afera Planinska bila je jedan od najturbulentnijih sudskih procesa Sanaderu, koje je često bilo prekidano zbog njegovih problema sa zdravljem. Zbog tih odgoda suđenje se razvuklo od travnja 2013. do travnja 2018. U međuvremenu Sanader je uspio izaći i iz pritvora jer je tijekom suđenja u aferi Planinska Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina – MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi medija.

Nekoliko godina kasnije Sanaderu se ponovno sudi u ponovljenim suđenjima za Ina – MOL i Fimi mediju, s tim da je ovo drugo zapelo zbog teških zdravstvenih problema Nevenke Jurak.

Dražen Bošnjaković Nova pravila Revizija samo ako je Vrhovni sud odobri

Dok je čekao da Vrhovni sud odluči o žalbama na Planinsku, Sanader je lani u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, a nepravomoćno je oslobođen optužbi za aferu HEP – Dioki. Ako mu Vrhovni sud potvrdi presudu za Planinsku, to znači da će bivši premijer uskoro ponovno iza rešetaka. Ako nepravomoćna presuda bude ukinuta, to će značiti da ga čeka još jedno ponovljeno suđenje koje će vjerojatno trajati godinama.

Izjave nakon presude Sanaderu

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
HAMAG-BICRO
Priča o uspjehu
Obiteljska tvrtka iz Makarske: Naš sladoled tražen je i na drugim kontinentima
 • Avatar cuvarkuca
  cuvarkuca:

  Opet budu zarezi odlučivali.

 • Che cazzo fai:

  Otimacina i izdaja

 • Avatar heyhay
  heyhay:

  Neće on nikad u zatvor dogovoreno je sa sucima da se ta ukradena lova podjeli i sa ostalim u vlastima da budu suđenja 50 godina i da bude on slobodan ,a obavezno mu je samo da dolazi na cirkus suđenja ... prikaži još!a jednom tjedno, adzovac je to oni nejdu u zatvor samo gule dobrovoljno krumpire kao čobanković.