Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za Reinera arbitraža ne vrijedi, za Brgleza vrijedi

Taj sporazum za nas još uvijek postoji. Slovenija želi da Arbitražni sud završi svoj rad konačnom odlukom", rekao je Brglez.
16. ožujka 2016. u 14:16 17 komentara 1055 prikaza
željko reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Arbitražni postupak za rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije je za službeni Zagreb prošlost, izjavio je danas u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Željko Rainer nakon sastanka sa slovenskim kolegom, naglasivši da hrvatske vlasti rješenje vide u bilateralnim pregovorima sukladno međunarodnom pravu.

"Arbitraža je za nas prošlost. Mi smo za bilateralne pregovore sukladno međunarodnom pravu", rekao je Reiner na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom slovenskog parlamenta Milanom Brglezom s kojim se sastao u Saboru

Brglez je, pak, kazao da za Ljubljanu taj sporazum još uvijek vrijedi.

"Taj sporazum za nas još uvijek postoji. Slovenija želi da Arbitražni sud završi svoj rad konačnom odlukom", rekao je Brglez.

Stalni arbitražni sud (PCA) sa sjedištem u Haagu sazvao je za 17. ožujka novu usmenu raspravu u vezi s hrvatsko-slovenskim graničnim prijeporom na kopnu i moru, objavio je u ponedjeljak taj sud koji pruža tehničke usluge dvjema državama temeljem arbitražnog sporazuma koji su dviju zemlje potpisale 2009. godine.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač odmah je naglasio da je Hrvatska izišla iz arbitraže i da nije više strana u postupku te da se neće odazvati pozivu.

Što se pitanja nacionalnih manjina tiče, Brglez je kazao da Slovenija ne prihvaća načelo reciprociteta jer prema slovenskom ustavu jedino mađarska i talijanska zajednica uživaju status nacionalnih manjina.

Objasnio je, međutim, da se kroz razne odbore i ugovore može raditi na poboljšanju položaja manjinskih zajednica, uključujući i hrvatsku.  

Predsjednici dvaju parlamenata složili su se da su odnosi između dvije zemlje intenzivni na svim područjima, posebice u gospodarstvu i kulturi te da ne otvorenim pitanjima treba nastaviti raditi na svim razinama.

Reiner i Brglez dogovorili su redovite susrete dvaju parlamenata kako još jedne poveznice u nastojanju za sveukupno poboljšanje odnosa između Ljubljane i Zagreba i koordinaciju napora za rješavanje i regionalnih izazova, uključujući i migrantsku krizu.

"Dobra suradnja između dva parlamenta pridonijet će i u rješavanju migrantske krize", uvjeren je Brglez.

Sljedeća prilika za susret Reinera i Brgleza biti će sljedeći mjesec u Splitu na sastanku predsjednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative.

Dolazak Brgleza u Zagreb je prvi posjet predsjednika državnog zbora Hrvatskoj od konca 2013.

>> Arbitražni sud: U četvrtak vas čekamo na sudu, iznesite argumente

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Mislim da je Hrvatska politika previše mlako naglasila da za nju arbitražni sporazum nije valjan i kada su mučke susjeda došle na vidjelo vodeči političari,sabor i samo ministarstvo koje je za to odgovorno nisu izvršii dovoljan pritisak na Eu. misleči ... prikaži još! da če nas u tome primjeru zaštiti saveznici van Eu. Trebalo je to sve biti mnogo glasnije pa ako je potrebito dovuči taj naš primjer pred širu medjunarodnu zajednicu preko atlantika. Izgleda da je halabuka u našoj domovini služila isključivo za unutarnje političko dodvoravanje Hrvatskom narodu.

 • Miro:

  U hrvatskom državnom Saboru bi na isti dan trebalo izglasati rezoluciju, kojom bi se osudilo svako miješanje u suvereni pravo Republike Hrvatske, aročito i u svezi vršne prijevare i dijela sudaca da ilegalno donese presudu ,, koja ugrožava vitalne interese RH

 • Avatar germanikus
  germanikus:

  Odavno ja rekoh -----Slovencima treba sve crtati --oni bas ne razumiju najbolje!