Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj razgraničenja

Arbitražni sud: U četvrtak vas čekamo na sudu, iznesite argumente

Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
14.03.2016.
u 14:36

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je kako Hrvatska neće nikoga slati na zasjedanje koje je Arbitražni sud zakazao za četvrtak.

Arbitražni sud u slučaju razgraničenja Hrvatske i Slovenije zasad nastavlja s radom prema najavljenom rasporedu. Danas je objavio kako u četvrtak namjerava saslušati obje strane te ih pozvao da pred panelom arbitara iznesu argumente za i protiv prestanka arbitraže.

Prema ranije usvojenom rasporedu, svaka će strana imati pola dana da iznese svoje argumente. Hrvatska će svoje iznositi 17. ujutro, a Slovenija poslije podne, kaže se u priopćenju Arbitražnog suda.

Hrvatsko je stajalište da je Slovenija svojim postupcima teško povrijedila arbitražni sporazum te nepovratno kontaminirala postupak nedopuštenim i nelegalnim dogovaranjima ovlaštene predstavnice Slovenije Simone Drenik i jednog arbitra, Jerneja Sekoleca, što je objavio Večernji, nakon čega je Republika Hrvatska pokrenula postupak za prestanak arbitražnog sporazuma i od tada ga više ne primjenjuje. Hrvatski sabor o tome se jasno odredio, jednoglasnom odlukom 29. srpnja 2015., a provedbene odluke o tome je donijela Vlada RH.

O svemu tome je obaviještena Slovenija kao i Arbitražni sud te Hrvatska više ne sudjeluje u arbitražnom postupku.  

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je kako Hrvatska neće nikoga slati na zasjedanje koje je Arbitražni sud zakazao za četvrtak.

- Stav Hrvatske je poznat, hrvatska Vlada je postupila po zaključku Hrvatskog sabora, izašla iz arbitražnog postupka tako da za nas to više nije relevantno - rekao je Kovač novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova EU. - Hrvatska ne može biti na tom sudu zastupljena kad Hrvatska više nije u tom postupku - dodao je.

Kovač je također najavio da će uskoro posjetiti Sloveniju i razgovarati o pronalasku novog rješenje za spor oko granice.

- Naći ćemo rješenje u duhu dobrosusjedskih, prijateljskih odnosa između Hrvatske i Slovenije - rekao je Kovač.

>> Pahor o obustavi arbitraže: To bi bio težak udarac za slovensko-hrvatske odnose  

>> Arbitraže: Hrvatska - Slovenija 2:0

Komentara 27

DE
dernek
13:44 14.03.2016.

Ma koji arbitri poslije onog skandala tko im vjeruje.

DU
Deleted user
13:44 14.03.2016.

meni ih je malo zao sada, igraju se sami u zapisanom i zasranom pjescaniku i panicno zapomazu da zele drustvo.

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
13:44 14.03.2016.

EVO nas stižemo.....samo još da ispijemo kavicu i jednu putničku.....idite Vi sad ćemo mi....hahahahahah......doći ćemo sutra ALI malo sutra !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije