Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokret za sekularnu hrvatsku

Za raskid Vatikanskih ugovora stotinjak ljudi

Prosvjed protiv Vatikanskih ugovora
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
27.10.2018.
u 18:50

Organizatori prosvjeda poručuju da su Vatikanski ugovori nepovoljni za Hrvatsku te da “običnim građanima nameću samo obveze, dok klerikalnoj hijerarhiji jamče velike privilegije, čak i privilegij da bude iznad zakona”

Pokret za sekularnu Hrvatsku prosvjedovao je danas u Zagrebu tražeći od Vlade da pokrene proceduru raskida Vatikanskih ugovora tvrdeći da oni negiraju ustavnu odredbu o odvojenosti Crkve i države. U nazočnosti stotinjak prosvjednika poslane su i neke prilično oštre poruke. Mediji tako prenose da je tajnik udruge Liberos u svojem govoru okupljene pitao smatraju li da je u redu “davati novac Crkvi dok pedofili slobodno hodaju”.

Organizatori prosvjeda poručuju da su Vatikanski ugovori nepovoljni za Hrvatsku te da “običnim građanima nameću samo obveze, dok klerikalnoj hijerarhiji jamče velike privilegije, čak i privilegij da bude iznad zakona”. Ističu i da ne žele “nastavak netransparentnog financiranja Crkve, obrazovanje u službi religijske indoktrinacije, diskriminaciju građana na temelju svjetonazora i zaštitu svećeničke pedofilije veleizdajničkim ugovorima”. U pokretu su uvjereni da Katolička crkva u Hrvatskoj zadire u medicinu, politiku, civilno društvo i državne institucije, “čime tlači i omalovažava sve one koji se usude drukčije misliti i razmišljati, a kamoli reći to naglas”.

Na prosvjedu su viđeni i čelnici stranke GLAS Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richembergh, koji su još prije šest mjeseci u saborsku proceduru uputili prijedlog pokretanja postupka izmjena ugovora sa Svetom Stolicom. Posebno se to odnosi na pitanja vjeronauka u školama koji, uvjereni su, u neravnopravan položaj dovodi djecu koja ne pohađaju nastavu vjeronauka. Smeta im i što se djeci iz službenih dokumenata, konkretno svjedodžbe, može iščitati pripadnost ili odnos prema religiji, što je, uvjereni su, u suprotnosti s praksom Europskog suda za ljudska prava. No, Sabor o njihovu prijedlogu još nije otvorio raspravu, a za tavorenje te točke na dnevnom redu optužuju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

O prijedlogu da se pokrenu pregovori o izmjeni vatikanskih ugovora Vlada se već negativno očitovala, a privrženost Vlade tim ugovorima premijer Plenković posebno je još jednom naglasio i tijekom nedavnog susreta s vatikanskim tajnikom za odnose s državama Paulom Richardom Gallaherom.

Pogledajte video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

Ključne riječi

Komentara 58

WW
wwwcro
19:18 27.10.2018.

Ova ista nakupina srbokomunista redovito pravi nerede u državi. To su ustvari 5-6 cigansko-srpskih familija koje plaćaju Pupovac, Josipović i Mesić. Odvratno. Skupite 400.000 potpisa pa onda tražite nešto. Fali vas još samo 399.900. Haha

ST
stefj
20:32 27.10.2018.

Opet samo neke političke strančice i razni aktivisti, nigdje građana. I koliko vidim, uvijek ista ekipa. Eh i to sve mi plaćamo... Svi govore da bi crkvi trebalo uskratiti nekih 200 mil. koje dobijaju godišnje, a isti ti cuclaju milijarde iz proračuna. Ove godine je podjeljeno 1.5 milijarda iz proračuna, ne uključujući braniteljske udruge i ne uključujući političke stranke... Po tome su ovakve udruge puno veća šteta za proračun i za građane. A radi svog agresivnog, fašističkog pristupa, katastrofa su i za razvoj društva, ne dozvoljavaju niti jedno mišljenje malo različito od svog... Nemam ništa protiv da takve udruge postoje i da izražavaju svoje mišljenje, ali imam puno protiv toga da ih ja financiram, jer ne vidim nikakav benefit za ikoga od toga... Možemo pričati o tome da li je u redu financirati crkvu iz proračuna, možda i nije, no ne treba zaboraviti da se kroz te ugovore financira i pravoslavna crkva i sve ostale vjerske zajednice. Sve to možda treba maknuti iz proračuna, ali treba ostaviti dio kroz koji se isplaćuje naknada radi konfiskacija crkvene imovine u prošlom sustavu... I nakon svega toga, i dalje je za građane puno veći udarac na džep financiranje raznih udruga i političkih stranaka, nego sama crkva.

Avatar navijač
navijač
20:37 27.10.2018.

Recite jasno da ste protiv svega što čini Hrvatsku državu , a ne da su vatikanski ugovori štetni. Naj veće štetočine ste vi nasljednici šumskih bandita koji ste ostali bez svoje prčije. Romi nemaju svoju državu ali imaju bar svojoj jezik a vi nemate ni to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije