Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
buna u vukovaru

'Za Milanovića je rat možda završio, ali za Vukovarce još traje'

vukovar (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/21
04.09.2013.
u 15:06

Govoreći o vremenu provedenom u pritvoru, Josić je rekao da nema nikakvih pritužbi te kako se policija prema njima ponašala korektno te jedino nisu mogli spavati

15.00. - Domagoj Džigumović, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare govoreći o razlozima povlačenja interventne policije iz grada rekao samo da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća i da se svi građani u Vukovaru mogu osjećati sigurno.

Još jednom je demantrirao navode o zadržavanju 28 autobusa s prosvjednicima i kadrovskim smjenama unutar PU. Kao razlog dolaska unutarnje kontrole rekao je da je to jedan uobičajen proces kad dođe do ozlijeđivanja policajaca, a što se dogodilo u ponedjeljak tijekom prvog prosvjeda.Okolnosti u kojima je došlo do ozlijeđivanja će se ispitati.

13.15. – Otprilike sat nakon završetka prosvjeda interventna policija počela je napuštati objekte ispred kojih je čuvala ploče. Sklonjene su željezne zapreke, a uz ploču je samo nekolika pripadnika temeljne policije.

Neslužbene informacije govore da su ministar Matić i Stožer razgovarali o povlačenju interventne policije.

12.15. – Oko podne je u Vukovaru završio prosvjed na Trgu, gdje je i počeo. Josić je pozvao sve građane da se i sutra u 9 sati okupe na gradskom trgu kada će ponovno krenuti prosvjedna šetnja, ali ovog puta do zgrade Veleprometa u koju su 1991. tijekom agresije na Hrvatsku zatvarani Vukovarci.

Za obraćanja prosvjednicima Josić je rekao da oni Vukovar ne pretvaraju u Bejrut nego da to čine oni koji su takvu odluku donijeli, aludirajući na jučerašnje izjave vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

– Mi nismo protiv srpske nacionalne manjine i oni nam ne smetaju. Nitko ih ne dira niti se dogodio bilo kakav incident. Sabo je izdao Vukovarce i pokazao na čijoj je strani – rekao je Josić nakon čega su okupljeni prosvjednici počeli uzvikivati "Sabo, javi se".

11.15. – Kolona se zaustavila na Trgu žrtava Ovčare na Mitnici gdje je prvo održana minuta šutnje u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile. Molitvu predvodi fra. Ivica Jagodić, a predviđeno je i da svijeću podno spomen-obilježja upali Lidija Jantol, koja će i pročitati imena svih ubijenih hrvatskih branitelja na Ovčari, među kojima je i njen otac.

 

10.45.  U današnjem policijskom priopćenju navodi se da je u PU došla i unutarnja kontrola MUP-a. Ne navode se nikakvi razlozi ni podrobnije informacije u vezi s razlozima kontrole rada PU, ali pretpostavlja se da je riječ o događanjima u Vukovaru. Naime, jučer su na prosvjedima prosvjednici rekli da je zapovjednik interventne policije suspendiran zbog neinterveniranja u ponedjeljak, kada su skinute četiri dvojezične ploče. Ta je informacija odmah demantirana u PU te je navedeno da zapovjednik interventne policije normalno radi svoj posao te kako je na svom radnom mjestu. On je jučer bio viđen u Vukovaru za osiguravanja objekata s dvojezičnim pločama.

10.00. - Okupljanjem na središnjem gradskom trgu u Vukovaru počeo je današnji prosvjed nekoliko stotina Vukovaraca koji iskazuju svoje nezadovoljstvo postavljanjem dvojezičnih ploča koje su jutros ponovno sve postavljene te se nalaze na Policijskoj postaji, Poreznoj upravi, na zgradi HZZO-a i HZMO-a, na zgradi Carine i graničnog prijelaza, Centra za socijalnu skrb i Državne uprave.

 Prosvjednicima se obratio i Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji je pušten iz pritvora.

– Nikakvih incidenata neće biti niti će bilo tko napadati ili nasrtati na policiju. To su naša braća i prijatelji. I do sada nitko nije na njih udarao niti su oni nas udarali. Želio bih pohvaliti njihov profesionalni odnos – rekao je Josić.

Govoreći o vremenu provedenom u pritvoru, dodao je kako nema nikakvih pritužbi te da se policija prema njima ponašala korektno i jedino nisu mogli spavati.

– Pritvoren sam kao i general Gotovina, po zapovjednoj dužnosti, kao organizator. Nije mi jasno da sam ja odgovoran za sve što se događa u gradu pa makar i ne bio u njemu – rekao je Josić upozoravajući na to da je jučer zabilježeno više uhićenja branitelja i mladeži.

Osvrnuo se i na izjavu premijera Milanovića da je rat gotov te poručio: – Za premijera je rat možda gotov, ali za Vukovarce još uvijek traje

Dio okupljenih pitao se i gdje je sada svih 250.000 branitelja, zašto ih nema u Vukovaru. Josić je odgovorio da nema potrebe da dolaze, kako će oni doći kada budu pozvani te da je jako teško kontrolirati mnoštvo ljudi u kojem se uvijek nađe i provokatora

Istaknuo je da je spreman za razgovore s Vladom o rješavanju krize u Vukovaru, ali pod uvjetom da to ne bude kao nekakav tajni sastanak kao što je to bilo prošli put

– Ne želimo ulaziti na zadnja vrata, tajno – rekao je Josić.

Prema najavama, prosvjednici su se uputili u vukovarsko naselje Mitnicu čiji su mještani također organizirali neku vrstu prosvjeda.

Prosvjednike su kraj vodotornja dočekali građani Mitnice s natpisom: "Milanoviću, ovo su šovinisti" i velikom hrvatskom zastavom dugom nekoliko desetaka metara. Riječ je o zastavi koja je izrađena 1995. godine kada se nakon Oluje očekivala i vojna akcija u Podunavlju. Zastava je do obilježavanja 20. obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara čuvana i tada je prvi put otkrivena javnosti.

Skupina od sedam mladih Vukovaraca navodno je pritvorena jučer oko 18 sati iz svojih domova. To je novinarima rekla majka jednog od privedenih mladića dodajući da nikakve informacije iz policije ne može dobiti. Jedino su ih pozvali da im donesu hranu.

– Došli predvečer i uhitili mog sina Ivana, Kristijana Vidakovića i drugih petero. Zašto onda nisu pokupili i sve nas koji smo bili pred zgradom – rekla je Biljana Marić u suzama.

Sva događanja u Vukovaru odvijaju se pod budnim okom policije.

Prijašnji razvoj situacije

Prosvjedi traju već dva dana, a nakon što su ploče s dvojezičnim natpisima nasilno uklonjene, jučerašnji je dan prošao bez incidenata uz poruke prosvjednika da ploče neće nasilno skidati.

Procjenjuje se da je u Vukovar stiglo najmanje 200-tinjak interventnih policajaca, a za razliku od prvog dana prosvjeda, jučer su bili pod punom opremom, s palicama, oklopima, suzavcem i metalnim štitnicima. Zbog kretanja prosvjednika neke su ulice nakratko bile blokirane, dok je ulica u kojoj se nalaze zgrade HZMO-a i HZZ-a zbog policijskih vozila bila gotovo neprohodna.

Dan je prošao i u iščekivanju puštanja na slobodu predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića.

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke u Petrinjskoj ulici na obavijesnom je razgovoru bio Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije. Premda njegovi suborci i prijatelji zasad ne znaju razlog njegova ispitivanja, nema dvojbe da policiju zanima Klemmova uloga u prosvjedima zbog uvođenja ćirilice u Vukovaru.

Jučerašnji prosvjed završio je oko 13 sati, a iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručuju da će nastaviti s mirnim iskazivanjem negodovanja nezakonito i na silu postavljenih dvojezičnih ploča na javnim objektima te će to činiti sve dok se u Vladi i Saboru ne ispune njihovi zahtjevi, svakodnevno s početkom od 10 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana u Vukovaru.

– Jučerašnjim skidanjem potajice i javno postavljenih ploča dokazali smo da smo dosljedni svojim dosadašnjim stavovima te kako do ispunjenja zahtjeva uz otvoreni dijalog na državnoj razini nećemo odustati, ovog puta od mirnog iskazivanja negodovanja raznim akcijama. Ploče za sada nećemo nasilno skidati te praviti našoj hrvatskoj policiji probleme i neugodnosti – poručuju iz Stožera.

Za četvrtak u 14 sati najavljen je radni sastanak s predstavnicima svih braniteljsko-stradalničkih i domoljubnih udruga te predstavnicima branitelja koji nisu članovi nijedne od udruga, tako da iz svakog grada dođe po jedan ili dva njihova predstavnika.

>> 'Ćirilica se ne može uvesti dok Srbi u Vukovaru ne poštuju Hrvatsku'


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije