Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenko Ljevak:

Za lažne emisije morat će vratiti novac, a mogu i izgubiti koncesiju

zdenko ljevak
Sanjin Strukić/PIXSELL
01.03.2013.
u 12:00

Tražit ćemo odgovornost onih koji su potpisima jamčili Vijeću da su novac potrošili na ono za što su ga i dobili, kaže šef VEM-a

– U siječnju smo dobili prve anonimne prijave o lažiranju emisija na lokalnim radijskim i TV postajama. Radilo se o Dubrovačkoj TV, Radiju Miroslava Kraljevića iz Požege i Radio Novskoj. Onda je uslijedio istup novinarke Ivane Lekšić koja je prekjučer pred Vijećem iznijela sva saznanja o nezakonitu trošenju novca iz Fonda za pluralizam kod tri radijska nakladnika: čakovečkom Net Gateu i Informativnom centru te Radio Tereziji. U oba smo slučaja zatražili od nakladnika da dostave sve materijale koji su emitirani 2011. i 2012. – kazao je čelnik Vijeća za elektroničke medije Zdenko Ljevak komentirajući optužbe da neki lokalni mediji lažiraju emisije kako bi dobili novac iz Fonda.

Ljevak dodaje da od čakovečkog Net Gatea materijale za 2012. ipak nisu zatražili jer im taj radio nije dostavio opravdanje za dio dobivenog novca pa će taj novac morati vratiti u Fond. Čim detaljno prouči sve materijale, Vijeće će donijeti odluku o svim slučajevima.

– Utvrdi li se da su optužbe točne, novac dodijeljen za emisije koje su lažirane i nikada nisu emitirane morat će se vratiti. Tražit ćemo i odgovornost onih koji su u izvješćima Vijeću potpisima jamčili da su dobiveni novac potrošili na ono za što su ga i dobili. Bude li potrebno, obratit ćemo se i DORH-u. Nije isključeno ni oduzimanje koncesija – rekao je Ljevak i naglasio da je dodatnim stavkama ugovora između Vijeća i nakladnika nadzor pooštren kako bi se smanjila mogućnost ponavljanja takvih malverzacija. Ako se i utvrdi da je lažiranja emisija bilo, ne misli da itko u Vijeću treba dati ostavku, jer, kako je rekao, čim nešto prepozna, Vijeće odmah i reagira.

>> Vijeće odbacilo zahtjev RTL-a i može mu oduzeti koncesiju

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
12:23 01.03.2013.

Mediji su dio demokracije kroz koje se na transparentan način prikazuje život te borba između dobra i zla i kad se na tako perfidan način mediji koriste u svrhu izigravanja njegove izričite namjene te ih se koristi u njihovu suprotnost onda moramo znati da ova država ima veliki problem s osnovama životnih pitanja. Moral i poštivanje prava izražavanja svih građana je ugrožen i u rukama nekih političkih struja koje su vrlo uvježbane za manipulaciju informacijama. To je jednako neprijateljskom i protu-državnom djelovanju.

OG
Oger
12:53 01.03.2013.

@comparator, daj prestani o politickim strujama. Sve skupa je odraz morala hrvatskog gradjanstva. Kad je netko posten nema te politike koja ga moze navesti na nedjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije