Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hrvatska je u krizi korištenja EU fondova, morat ćemo vratiti stotine milijuna eura'

Grčić je podatke dobio od Ministarstva financija i doista su zabrinjavajući
14. rujna 2017. u 17:23 15 komentara 1069 prikaza
Branko Grčić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Hrvatska prolazi krizu u korištenju europskih fondova, došlo je do ozbiljnih zastoja i pozivam Vladu i premijera Andreja Plenkovića da hitno poduzme određene korake ili ćemo uskoro vidjeti negativne efekte ovakvih propusta. Poručio je to s tiskovne konferencije SDP-ov bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić koji je upozorio da bi posljedice slabog korištenja fondova mogle biti te da će Hrvatska, po završetku obračunskog razdoblja iduće godine, u proračun EU vratiti više stotina milijuna eura neiskorištenih sredstava.

Izgradnja i renoviranje pruge Dugo Selo - Vrbovec - Križevci PRUGA DUGO SELO – KRIŽEVCI Najveće gradilište u Hrvatskoj: Izgradnja pruga u sjeni cestogradnje

Grčić je podatke dobio od Ministarstva financija i doista su zabrinjavajući. Prema njima Hrvatska je u 2015. godini iz IPA i ESI fondova povukla 361 milijun eura, u 2016. godini 655 milijuna eura, a u prvih pet mjeseci ove godine svega 118 milijuna eura. Grčić je kazao da se ne sjeća da je ova Vlada u zadnjih dvije i pol godine ugovorila ijedan veliki i značajni projekt.

 - Vidim samo projekte koje smo mi ugovorili poput pruge Dugo Selo-Križevci, vodoopskrbinih sustava u Osijeku, Vukovaru,... Zračne luke Dubrovnik. Za druge zvučne projekte ne znam- kaže Grčić. Pri tome je podsjetio da je SDP-ova Vlada mandat završila na 87 posto povučenih sredstava i da su iz svjejedno prozivali za lošu realizaciju.

– Gdje je danas HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić i zašto danas iz klupe EU parlamenta ne postavi pitanje svojoj Vladi što se događa s EU fondovima–pita se Grčić koji je premijeru predložio da organizira stručni tim koji će operativno voditi posao upravljanja EU fondovima. 

SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković upozorio je da je za projekte u Slavoniji na raspolaganju 7-8 puta više sredstava nego do 2013., a da se dinamika ugovaranja smanjila se s 28 na 23 posto.I on je poručio da je Hrvatska u ozbiljnoj krizi korištenja EU fondova te je pozao ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelu Žalac da se "trgne i zbog Slavonije i Baranje i zbog Hrvatske".

- Jer će se novac vraćati u EU, a nama će dolaziti jedino pisma onih koji su otišli- upozorio je Hajduković.

Krešo Beljak Krešo Beljak: 'Plenković vjerojatno želi poništenje izlaska iz arbitraže. A to ne bu išlo' Davor Bernardić POSTIGNUT DOGOVOR? SDP odustao od ucjene: Više ne vežu Agrokor i glas za ustavne suce Jean-Claude Juncker u Europskom parlamentu NE ŽELE SE MIJEŠATI Juncker o arbitraži: 'Pitanje prijepora druge članice EU ne zanima'
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • tolitol:

    ne znam po čemu su ovo smislene kritike kako tu jedan komentator tvrdi. radi se o bivšem ministru za čijeg je mandata Hrvatska bila daleko najlošija članica EU-a u povlačenju raspoloživih sredstava EU-a. priznajem da ne znam nove podatke, ali ... prikaži još! bilo tko iz milanovićeve vlade, a pogotovo grčić, zadnji su koji mogu komentirati i savjetovati.

  • orao21:

    Ti se javi, nulo!

  • Deleted user:

    Istina je Grcicu drugacija a od toga je poznato da je samo SDP u krizi da ste uzeli kredit a samo par ljudi znalo za njega u kakav li se dernek slupo.