Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVICA PULJAK

'Za grešku iz prošlosti sam se ispričao i ne brinem zbog ikakvih potencijalnih objava novih snimki'

Split: Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika, i suradnici održali konferenciju za medije
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
17.05.2021.
u 22:33

Ivica Puljak, kandidat stranke Centar, osvojio je najveći broj glasova za gradonačelnika Splita u prvom krugu

Ivica Puljak (Centar) osvojio je najveći broj glasova za gradonačelnika Splita u prvom krugu i time postao najveće iznenađenje nedjeljnih lokalnih izbora. Znanstvenik je, sveučilišni profesor zaposlen na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Puljak je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, najpoznatiji po tome što je bio jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsova bozona, odnosno “lovu” na tzv. Božju česticu.

Vodio je skupinu znanstvenika koja je došla do najpreciznijih rezultata. Za svoj znanstveni rad i postignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića. Dobitnik je i državne nagrade za znanost te nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu. Autor je više od 500 znanstvenih radova. Vrlo je aktivan u popularizaciji znanosti, održao je na stotine predavanja učenicima u školama. Sa suprugom Marijanom, koju je upoznao još na fakultetu, ima troje djece: kćeri Emu i Ivu te sina Tomu.

Supruga Marijana danas je saborska zastupnica, osnivačica je stranke Pametno, koja se poslije spojila sa Startom u Centar.
Njezin politički rad suprug Ivica od početka podupire, bio je tajnik i član predsjedništva stranke Pametno. S Ivicom Puljkom razgovarali smo o pobjedi u nedjelju, očekivanjima u drugom krugu, planovima za Split, ali i o pjevanju ustaških pjesama u mladim danima.

>> VIDEO Pjesma i torta u stožeru Puljaka

Ankete vam nisu prognozirale tako dobar rezultat. Djelovali ste i sami pozitivno iznenađeni. Je li to točno?

Zapravo i nismo bili iznenađeni jer je podrška vidno rasla kako se dan izbora približavao. Pokazalo se da građani prepoznaju vrijednosti koje promoviramo, ali i našu namjeru da sve planove o kojima govorimo u kampanji provedemo u djelo.

Drugo poluvrijeme protiv Vice Mihanovića moglo bi biti teško, on računa na Kerumove glasače. Što vi očekujete?

Očekujemo da će građani sami odlučiti žele li Split u rukama političara vođenih privatnim interesima, koji su to već nebrojeno puta do sada pokazali, ili novo vodstvo grada, s pozitivnom ambicijom i energijom, čija je jedina namjera voditi brigu o javnom interesu i dugoročnom razvoju Splita.

U prvom krugu kampanje bilo je prljavština i niskih udaraca. HDZ navodno ima još snimki iz vaših mladih dana na kojima pjevate ustaške pjesme, očekujete li da će ih objaviti?

Za svoju grešku iz prošlosti ispričao sam se, jer mi nije problem priznati kada pogriješim. Vrijednosti za koje se zalažem i koje promoviram dobro su poznate mojim biračima i ja sam potpuno siguran da su prepoznali moju iskrenost pa nemam razloga za brigu zbog ikakvih potencijalnih objava.

>> VIDEO Slavlje u stožeru Ivice Puljka

Kako komentirate činjenicu što vam prva objava nije naštetila?

Upravo tako kao što sam rekao, moji birači znaju tko sam i za kakve se vrijednosti zalažem. Na tome sam im jako zahvalan.

Postanete li splitski gradonačelnik, s kim ćete sastaviti većinu u Gradskom vijeću?

Ponudit ćemo suradnju svim političkim opcijama koje nisu HDZ i Kerum i kojima je dugoročni interes građana Splita na prvom i jedinom mjestu.

Može li biti problem što je vaš partner i kandidat za dogradonačelnika Bojan Ivošević izjavljivao da neće surađivati ni s HDZ-om ni sa SDP-om?

Ne može, jer je pri tome mislio na sklapanje trgovačkih koalicija koje funkcioniraju po principu da jedni daju ruke u Gradskom vijeću, a zauzvrat od vladajućih dobiju direktorske pozicije u komunalnim poduzećima.

Pametno, prije osnivanja Centra, već niz godina najjača je oporbena stranka u Splitu i poznajete stanje u gradu. Što ćete, budete li na vlasti, promijeniti?

Prije svega, ponudit ćemo novi model upravljanja Splitom. Politička trgovina o kojoj sam govorio neće biti moguća. Nećemo butigu u svoju politiku. Gradskim vijećnicima predstavit ćemo svoje ideje i oni će ih podržati ili neće, prema vlastitoj savjesti.

Što će biti s projektima koje je Opara pokrenuo, npr. Žnjan i izmjene GUP-a?

Već sam najavio da ćemo dovršiti niz započetih projekata, među kojima je i Žnjan, kao i da ćemo pokrenuti izmjene GUP-a. Nemamo namjeru odustajati od projekata koje su naši prethodnici pokrenuli i koji su dugoročno dobri za Split.

Kakve su reakcije studenata?

Od svojih sadašnjih i bivših studenata dobio sam jako puno poziva i poruka podrške i na tome sam im neizmjerno zahvalan. Njihove reakcije upućuju na to da su mladi ljudi jako željni promjena i da podržavaju našu namjeru da od Splita stvorimo grad u kojem oni mogu pristojno živjeti i stvarati, umjesto da svoju budućnost traže na nekom drugom mjestu.

Supruga Marijana, vidjeli smo, bila je u izbornoj noći vrlo ponosna. Je li ipak malo ljubomorna, ona na lokalnim izborima nikad nije uspjela izboriti drugi krug za gradonačelnicu Splita?

Nije, kao što ni ja nisam bio ljubomoran kada je ona ušla u Hrvatski sabor kao zastupnica Centra. Jedno drugome smo podrška u svemu što radimo pa tako i u politici, ponosni smo jedno na drugo.

Ključne riječi

Komentara 26

MA
malosutra12
23:38 17.05.2021.

Ovu nakaradu vodi nosata narikača, upravo to treba Split.

Avatar MK3
MK3
23:14 17.05.2021.

Kaže Ivica Puljak: "Čovjek je stvorio Boga, a ne obrnuto; društvo će kad-tad krenuti putem znanosti"... Što je sa time Puljak želio reći, da je on to znanstveno dokazao da je čovjek stvorio Boga ili da se znanost temelji na tri okvirne nedokazane "teorije"? Ko je pametan nebi takve gluposti pričao kao on a još manje svoju stranku tako nazvao...

Avatar Mali Berica
Mali Berica
22:37 17.05.2021.

Zagreb ima 800.000 stanovnika i ukupno je glasovalo 326.975 osoba. Split ima 180.000 stanovnika i ukupno je glasovalo 65.246 osoba. Rijeka ima 130.000 stanovnika i ukupno je glasovalo 39.570 osoba. Osijek ima 110.000 stanovnika i ukupno je glasovalo 35.293 osoba. Ako uzmemo Zagreb kao mjerilo onda lako možemo izračunati da je Rijeka izgubila čak 30.000 stanovnika, dakle sada ima jedva 100.000 stanovnika. Osijek je izgubio oko 20.000 stanovnika i sada ima oko 90.000 stanovnika. Split je također izgubio oko 20.000 stanovnika i sada ima oko 160.000 stanovnika. Više manje svi gradovi gube stanovništvo, međutim ovo što se događa u Rijeci je totalna katastrofa, izgubili su čak četvrtinu stanovnika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije