Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI DOZNAJE

Za deset dana u štrajk će ponovno četiri županije s kojima je danas započeo

Konferencija sindikalista o štrajku u školama
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/21
10.10.2019.
u 17:51

I dok sindikati neće javno i unaprijed najaviti koje županije i kada ulaze u štrajk, neslužbeno doznajemo da će intenzitet štrajka biti svaki deseti dan.

Nakon cjelodnevnog štrajka koji je danas obuhvatio sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, sa sutrašnjim danom započinje, za škole novi i drugačiji oblik štrajka- cirkularni. Nastave tako nema u svim osnovnim i srednjim školama na području četiri županije- Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Varaždinske i Međimurske, dok učenici svih ostalih hrvatskih županija imaju redovnu nastavu i dužni su se pridržavati svog školskog rasporeda. 

U ponedjeljak pak učenici čiji su nastavnici s područja četiriju županija štrajkali, dolaze redovno na nastavu, dok će se tijekom vikenda znati koje nove županije će u ponedjeljak obustaviti rad. Naime sindikati koji su organizirali štrajk, a zbog nepostignutih dogovora s Vladom oko povećanja koeficijenata, odlučili su se na takav oblik štrajka kako bi, pojasnili su, što duže držali pritisak na vladajuće, a da pritom ne riskiraju da se sindikalno članstvo umori ili slučajno posustane u svojim zahtjevima.

I dok sindikati neće javno i unaprijed najaviti koje županije i kada ulaze u štrajk, Večernji list neslužbeno doznaje da će intenzitet štrajka biti svaki deseti dan. Točnije, za deset dana u štrajk će ponovno upravo ove četiri županije s kojima cirkularni štrajk danas i započinje. 

VIDEO Konferencija sindikalista o štrajku u školama

Nije li takav Cirkularni štrajk zbunjujuć i štetan za roditelje i učenike pitali smo sindikalne povjerenike županija koje danas štrajkaju.

- Onda se može reci da su im i praznici štetni. Napravit ćemo sve sto treba našoj djeci, ona neće ostati zakinuta- poručila je tako Julijana Petrina, sindikalna povjerenica za Varaždinsku županiju naglašavajući da je u 33 godine rada štrajkala mnogo puta, ali nikada u ovakvom obliku. Komentira i da nikada ranije sindikati obrazovnih radnika nisu imali podršku Ministarstva obrazovanja, kao sto je to slučaj sada s ministricom Blaženkom Divjak.

- Ministrica Divjak shvatila je biti problema. Zna da ako želi provesti reformu da je tada važno i povećati plaće obrazovnih djelatnika. Uostalom ona je matematičarka i zna da prosvjetari itekako zaostaju za svim ostalim zaposlenicima u Javnim službama- kazala je Julijana Petrina. 

Zadovoljstvo današnjim 90-postotnim odazivom štrajku ne krije ni Dražen Ružić, sindikalni povjerenik za Međimursku županiju.

- Međimurci nisu poznati po štrajku, zato je ovo itekakva poruka. Mnogima sada po našoj županiji treba biti jasno da je voda došla do grla- kazao je najavivši da ni danas ne očekuje učenike u školama.

- Tijekom današnjeg dana roditelji su nas podržali i nisu poslali djecu u školu a tako će vjerujem biti i danas budući da smo mi jedna od županija koja počinje s cirkularnim štrajkom- kazao je Ružić.

Podrška roditelja i odaziv nastavnika štrajku za sindikate je samo potvrda- od svojih zahtjeva neće odustati. Neće se povući, kako doznajemo ni ministrica obrazovanja.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ostavku ne planira dati, podršku sindikatima neće uskratiti, a jedino joj premijer Plenković može zahvaliti. U takvom bi scenariju Divjak bila apsolutni pobjednik.  Štoviše, bila bi prva ministrica koja je uvela kakvu takvu promjenu u školama i prva ministrica koja je “kažnjena” za podršku nastavnicima. Nakon toga teško bi bilo kojem nadolazećem ministru u školama napraviti ikakvu promjenu dok upravo ne riješi ono sto sada traže. 

A traže povećanje koeficijenata jer prosječna placa u osnovnim školama iznosi 6395 kuna, prosječna plaća u srednjim školama iznosi 6545 kune, dok je primjerice prosječna plaća zdravstvenih radnika, kažu sindikati, 7414 kuna.

- Ne kažemo da drugi ne zaslužuju veće plaće mi iznosimo argumente po kojima je jasno da smo najpotlačeniji. Zato smo se i odlučili na dugoročni pritisak na vladu i ne bojimo se i ne sumnjamo da će potpora nastavnika pasti s vremenom - kazala je Sanja Šprem, šefica sindikata učitelja komentirajući da su se odlučili s početkom primjene “Škole za život” krenuti u štrajk jer Vlada ranije nije shvaćala ozbiljnost njihovih zahtjeva.

- Mi smo godinu dana radili na ovim zahtjevima i da ih je Vlada uvažila ranije štrajka ne bi bilo, a profesori ne bi bile političke žrtve - kazala je Šprem, poručujući pritom da im bas nitko ne može pripisati političku igru.

- Učitelji zaslužuju uvažavanje društva- kazala je Šprem.

U gotovo svim županijama tijekom današnjeg dana uspješnost štrajka iznosila je vise od 80 posto. Bilo je naravno i onih nastavnika koji su se izjasnili da se protive štrajku no ostali su u manjini. 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

- Djeca školu zaslužuju svaki dan, a ne da im moja plaća diktira obrazovanje. Ne podržavam štrajk, ali ne podržavam ni Vladu. Ovdje se radi o licemjerstvu i vladajućih i prosvjetnih djelatnika- kazao je profesor Marko Buratović iz Srednje škole Ruđer Bošković u Sinju naglašavajući da status nastavnika neće riješiti nekoliko stotina kuna vise na računu. 

Kako god bilo iz ove priče izlaze samo oni s jačim mišićima, a dotad će roditelji izgubiti živce. Doslovno. Naime informacije o radu škole i tijeku štrajka moraju pratiti na internet stranicama škole koje su jučer padale i nisu bile dostupne unatoč silnim novcima uloženim u opremanje nastave. Roditelji moraju biti spremni na informacije koje će dobivati iz dana u dan, a ukoliko je određenog dana na rasporedu njihova županija tada ne šalju djecu u školu, ako nije djeca u školu moraju ići. Ako oni roditelji čije su škole u štrajku nemaju kuda s djecom škole su dužne organizirati prihvat učenika. No tada učenici ne moraju nositi pribor u školu. 

Komentara 4

VL
vlatx
23:42 10.10.2019.

Da nema učiteljica ne bi vi znali čitati a kamoli pisati ovakve gluposti kakve pišete. Ako niste znali učiteljice moraju završiti fakultet a sa srednjom školom ih može svatko zaje****** od roditelja koji su toliko nepismeni da ni svojoj djeci ne mogu pomoći u prvom razredu osnovne škole. Svako malo se obrazovanje podcjenjuje od nepismenih i priglupih koji ni vlastitu djecu ne mogu odgajati već to očekuju od učiteljica.

DI
Diplomat2
20:27 10.10.2019.

Kao oni ce ,ako im se place povecaju, vise uciti nasu djecu, a sto je sa onima u 3-maju, uljaniku, cistacicama, vojsci, policiji, zar oni manje rade? Bilo bi najbolje kada bi dobili vece place nego oni u Njemackoj, daa nebi i oni otisli u Irsku ili Njemacku, a djecu cemo onda poducavati mi roditelji, mozda bi imali onda vise znanja

Avatar freen
freen
21:26 10.10.2019.

puno ljudi radi za 2500kn,kome da se oni žale ,kome,prosvjetari bi plače ko u saboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije