Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sinčić podržao štrajk

'Ako se ne počne slušati struku, a ne politikante, možemo očekivati kolaps svih sustava'

ivan vilibor sinčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
10.10.2019.
u 14:00

Naglašava kako su brige svih dosadašnjih vlada za formiranje stabilnog obrazovnog sustava bile neuspješne, te dodaje da su očito njihove namjere bile samo deklarativne i neozbiljne

Europarlamentarac i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić podržao je štrajk prosvjetara te pozvao sve nastavnike i profesore da im se jave sa svojim prijedlozima koje bi u Hrvatskom saboru mogli pretočiti u zakonske inicijative.

- Hrvatska je u vrlo teškoj poziciji, zadnjih dana i tjedana svjedočimo o velikoj krizi mirovinskog sustava, zdravstvenog sustava te sustava obrazovanja, i ako se ta kriza nastavi, ako pravi ljudi ne dođu na prava mjesta i ako se ne počne slušati struku, a ne politikante, može u narednim godinama očekivati kolaps svih tih sustava. Prema službenim podacima, sve županije bilježe manjak učenika, osim Istre koja bilježi 27 učenika više i Grada Zagreba koji ima porast od nekih 0,28 posto. U crvenom smo, i to debelo, izgubili smo 48 tisuća učenika u šest godina, prema upozorenjima demografa Šterca, ako se ovako nastavi, u sljedećih 10 godina izgubit ćemo 100 tisuća učenika, dakle, brojke su stravične. Postoci su strašni, apsolutni brojevi su još strašniji, posebice u Slavonskim županijama, ili Vukovarskoj gdje su izgubili praktički svakog četvrtog učenika – nabraja Sinčić.

Kvote za fakultete također su ostale nepopunjene, dodaje, te zaključuje kako to sve govori o situaciji, perspektivama i uspješnosti provođenja politika. Naglašava kako su brige svih dosadašnjih vlada za formiranje stabilnog obrazovnog sustava bile neuspješne, te dodaje da su očito njihove namjere bile samo deklarativne i neozbiljne. Upozorava i na to da nam nedostaje profesora iz struke, pa se ti nedostaci krpaju profesorima iz drugih struka.

- Plenković laže i obmanjuje javnost kad kaže da ne zna zašto je došlo do bune i da nema novca, ako pogledamo zadnjih proračun, samo za Vladu RH od 2017. do 2019. došli smo s 268 milijuna kuna na 424 milijuna i idemo dalje na 480 milijuna samo za Vladu RH, dok je ured predsjednika Vlade s 8,8 milijuna kuna došao na 11 milijuna kuna. Novac u Hrvatskoj curi na sve strane, novac curi na javnim nabavama, ovog trena HBOR daje kredit Brodosplitu za potpuno fiktivan posao, dakle, ima novca, ali ako niste rođak, negdje u poslu javne nabave, onda za vas posla nema. Plenković sve ovo zna i namjerno laže da ne zna – zaključio je Ivan Vilibor Sinčić.

Komentara 6

NJ
Nježni
17:01 10.10.2019.

Ispali politikant i ostane ziv...

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
15:53 10.10.2019.

Hrvatska je zemlja NEZNANJA, a prosvjetare zanimaju samo novci. Sramite se! Kaj se mene tiče možete štrajkat do zimskog ferja. A onda na skijanje...

OK
okvals54
17:46 10.10.2019.

Dugo,dugo ovih smusenjaka i z ZZ nije bilo,fali im Dr.Pernar,bez njega su mrtvi.Nikoga vise ne interesiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije