Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje sankcijama

Amerikanci zbog ruskog oružja zaprijetili Srbiji, Vučić poručio: To bi bilo nepravedno

Aleksandar Vučić
Foto: CARLO ALLEGRI/REUTERS/PIXSELL
1/4
02.11.2019.
u 22:46

Američka diplomacija je reagirala na razmještaj S-400 i Pancira prošlog tjedna u Srbiji. Ti su najsuvremeniji raketni sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe "Slavenski štit 2019."

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Srbija nabavi rusko oružje, u razgovoru koji je u petak navečer objavila sjevernomakedonska televizija.

"Naravno da smo zabrinuti, ne samo zbog raspoređivanja ruske vojne opreme, nego i zbog mogućnosti da Srbija nabavi velike ruske vojne sustave", rekao je Palmer za mrežu Elsat.

Američka diplomacija je reagirala na razmještaj S-400 i Pancira prošlog tjedna u Srbiji. Ti su najsuvremeniji raketni sustavi protuzračne obrane dopremljeni u okviru vojne vježbe "Slavenski štit 2019."

To je prvi put da su ti sustavi poslani u inozemstvo radi sudjelovanja u manevrima, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Postavljeni su u Siriji gdje su se pokazali kao djelotvorni.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u prigodi obilaska vojne vježbe rekao da bi Srbija htjela nabaviti te sustave. "Mi ih želimo, ali trenutačno je jedina mogućnost da nam ih Rusija ostavi. Nemamo novca da ih kupimo", rekao je.

Matthew Palmer je rekao da se nada da će Beograd biti "oprezan glede takvih nabava", natuknuvši da one "nose opasnost ponavljanja režima sankcija" prema Srbiji.

Foto: Stefani Reynolds/DPA/PIXSELL

Izaslanik Bijele kuće je istaknuo "čvrstu vojnu suradnju" Sjedinjenih Država i Srbije. "Mislimo da je ona važnija od svega što su Rusi radili s Beogradom", rekao je.

Vučić je u subotu, reagirajući na Palmerove izjave, ocijenio da one pokazuju "kakav je odnos (SAD-a) prema Srbiji".

"Bit ćemo oprezni, naravno, jer ne želimo da Srbija bude izložena sankcijama najveće svjetske sile, premda bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne", rekao je Vučić a prenio je tamošnji tisak.

Komentara 180

PR
prajdali100
23:39 02.11.2019.

Pa zar kod nas još ima slijepaca kojima nije jasno da Srbija ima bolju vojno- tehničku suradnju sa USA nego što je ima Hrvatska ! I kroz vojne vježbe i obuku i kroz nabavku naoružanja.Pa prije 3- 4 godine Vučić je uspio blokirati isporuku MLRS 240Hrvatskoj.Ovaj raketni sustav zemlja- zemlja ima rakete kojima iz Osijeka možeš gađati Niš !!! Ništa od posla.Lobirali su i za propast našeg posla u vezi nabave F16!!! Ameri i to stopirali.Ipak,da se Mi ne bismo ljutili doniraju nam 3-4 kamiona,bager i čelični toranj.Strateška oprema nema što ! Tako je to,kad nemaš kičmu,kad ne poštuješ samog sebe drugi te gaze i rugaju ti se.A Srbi muzu gdje stignu,od Rusije MIG29,od Amera rakete i ubojna sredstva,od Francuza PZO sustav " Mistral" i helikopteri,od Kineza bespilotne letjelice.....KGK,Plenkoviću,Krstičeviću vaš nerad je zastrašujući.

Avatar milanblenton7
milanblenton7
00:07 03.11.2019.

Večernji list ili "večernje novosti" Nisam siguran kaj sam stisnuo...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
23:42 02.11.2019.

Nema Srbija dve-tri miljarde dolara za taj sustav. Oni se naoružavaju a plaće 250 eura mjesečno a ako im Ameri odavale sankcije kompletno su propali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije