Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu strategija

Vukovarsko-srijemski načelnici posjetili Badem-Württemberg

božo galić
Žarko Bašić/PIXSELL
21.03.2013.
u 11:23

Gradonačelnici i načelnici upoznali su se s njemačkim iskustvima gospodarenja otpadom

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije predvođeni županom Božom Galićem posjetili su njemačku pokrajinu Baden-Württemberg u sklopu provedbe projekta EU Strategije za dunavsku regiju u kojoj se predviđa suradnja između regija podunavskog sliva s nakanom prijenosa znanja i razmjene iskustava. Ovaj posjet uvršten je i u službeni program rada Mješovite komisije Hrvatske i Baden-Württemerga za ovu godinu.

Za boravka u ovoj njemačkoj pokrajini upoznali su se s njemačkim iskustvima gospodarenja otpadom kao osnove za inovativno upravljanje otpadom te su imali priliku upoznati se s radom i razgledati deponiju i centar za reciklažu Burghof u okrugu Ludwigsburg. Posjetili su i toplanu na drvnu biomasu u Ludwigsburg-Kornwestheimu kakva se planira izgraditi u Vinkovcima.

Predstavnici Udruženja općina za obradu otpadnih voda Oberes Filstal u mjestu Deggingen upoznali su goste sa istoka Slavonije sa stanjem otpadnih voda u Baden-Württembergu te okrugu Geppingen te s modelom međuopćinske suradnje u okviru ovog Udruženja što je bilo dragocjeno za gradonačelnike i načelnike iz Hrvatske. Potom su razgledali pročistač otpadnih voda i mogli ga usporediti s onim vinkovačkim koji je, kada je izgrađen prije nekoliko godina, bio zadnja riječ tehnologije.

Pozivajući se na sinergijske efekte, predstavnik tamošnjeg Ministarstva za prostorno planiranje predstavio je pilot-projekt polaganja optičkih kablova u kanalizacijske cijevi. Ivan Bosančić, direktor tvrtke Eko sustav d.o.o., predstavio je domaćinima projektni prijedlog osnivanja Centra za obnovljive izvore energije u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike Baden- Wirttemberga namjerava poduprijeti i pomoći oko realizacije. Dogovoren je nastavak, ali i proširenja započete suradnje između ove dvije regije.

Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike ove njemačke pokrajine s kojim Vukovarsko-srijemska županija već ostvaruje suradnju kroz potpisani Sporazum o suradnji, a u okviru kojeg će se provoditi projekt \"Analiza potencijala obnovljivih izvora energije u VSŽ\". Suradnja se realizirala kroz jednomjesečni boravak dva djelatnika na stručnom usavršavanju u ovom Ministarstvu .

>> Gradit će sortirnicu otpada jer EU ne da novac za spalionicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije